Gyorsan, pontosan – szépet, jót, egyedit, wedi-t

Napjainkban a lakások és családi házak tervezésekor egyre nagyobb figyelmet szentelünk a fürdőszobák és wellness-helyiségek kialakítására. Az építészek, belsőépítészek bonyolultabb formákat álmodnak meg ezen helyiségek megtervezésekor, amelyek ugyan tetszetősek, de kialakításuk a kivitelezőnek sok fejtőrést okozhat. A burkolható mosdópultok, kádbeépítések, különböző íves felületek kialakítása sok munkával és még több porral, kosszal jár hagyományos technológiák használatakor. Ezeknek a problémáknak a legegyszerűbb megoldására ad választ a wedi, a rendszerelvű építőlemezeivel és rögzítő-elemeivel. Tartóváz építése nélkül készíthetünk íves felületeket, dobogókat, polcokat anélkül, hogy külön víz- és páravédelemről kellene gondoskodnunk.

A wedi építőlemez gyártása során, Styrofoam zártcellás extrudált polisztirolhab táblák felületére üvegszövet erősítésű műgyantás habarcsréteget visznek fel. A Styrofoam hőszigetelés szavatolja a rendszer számára a jó hőszigetelő-képességet és teherbírást. A kétoldali üvegszövet erősítés biztosítja az építőlemez megfelelő szilárdságát, merevségét, és lehetővé teszi a közvetlen burkolását a wedi lemezből készült szerkezeteknek. A wedi lemez a vizes, erősen nedves környezetet hosszú időn keresztül mindenféle szerkezeti változás nélkül képes elviselni, szemben a ma elterjedt építőanyagokkal, amelyek megfelelő védelem nélkül a pára és csapóvíz hatására tönkremehetnek.
E tulajdonságai miatt a wedi építőlemez, korlátozás nélkül felhasználható bármely nedves helyiségben. A Styrofoam mag és a kéreg egyaránt vízálló, ebből adódóan az egyes elemek szintén azok lesznek, valamint megfelelő illesztések kialakításával vízzáró szerkezeteket készíthetünk. A hőszigetelő réteg alkalmas különféle gépészeti vezetékek, többek közt fűtőcsövek, vagy elektromos fűtőszálak befogadására is. Ezek beépítése egyszerű, a hőszigetelő-anyag pedig kitűnő hőérzetet biztosít a használó számára.
A wedi rendszerben a wedi lemezeken kívül, természetesen más, de hasonló technológiával készült alapelemek (pl. padok, íves elemek stb.) is megtalálhatók.
A wedi építőlemezből kialakítható formák és szerkezetek variációja végtelen. Használatának előnyei igazán az egyedi formák kialakításánál mutatkoznak meg. Tartóváz építése nélkül képezhetünk akár egy lemezből, pozitív és negatív íveket, megvalósítva ezzel bármilyen szokatlan ötletet. Pár kézenfekvő felhasználási lehetőséget részletesen is megemlítünk.
Mosdópult építésekor a leggyakoribb probléma a pult vízszintes felületének elkészítése és a mosdótál helyének kivágása vagy kihagyása. A 40-50 mm vastag wedi építőlemez alkalmazásával könnyedén kialakíthatjuk a vízszintes felületet, amelybe a mosdótál nyílását szúrófűrésszel vagy akár egy linóleum-vágó késsel is kivághatjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a pult éle kövesse a mosdótál ívét, akkor az általunk megrajzolt ív mentén csak le kell vágnunk a lemez szélét. A saját anyagából készített vagy az előre felfalazott lábakra ragasztással rögzíthetjük a vízszintes elemet, amit ezek után csak burkolni kell.
Igen divatos, elegáns és bizonyos szituációkban (mozgáskorlátozottak által használt helyiségek) praktikus megoldás a padló síkjába süllyesztett zuhanytálca. Hagyományos kialakítás esetén a lejtésképzés és a vízzárás (főleg az összefolyó környékén) okozhatja a legtöbb problémát. Ezekre a helyekre ajánljuk a wedi Fundo termékcsoportot, mely előre legyártott, különböző méretekben és formákban kapható, lefolyóval egybeépített zuhanytálcákat tartalmaz. A wedi Fundo zuhanytálcák elhelyezése igen egyszerű, nem kell a lejtésképzéssel és a vízzárással bajlódni, csak egy megfelelő lefolyócső csatlakozást igényel. Íves wedi fallal kombinálva (pl. kör, csiga stb.) tetszetős, elegáns zuhanyzókat alakíthatunk ki.
A wedi építőlemez alkalmas sarok-, hidromasszázs kádak beépítésére, akár bontható kialakításban is. Az építőlemez méretéből adódóan (2500×600 mm) egy tábla elegendő egy normál méretű sarokkád előfalának elkészítéséhez.
Íves alakzatok készítésekor a lemez felületét egyenletes távolságokban (2-5 cm) irdaljuk, sarokcsiszoló gépre szerelt vágókoronggal, állítható vágásmélységű körfűrésszel, hagyományos kézifűrésszel vagy egyszerűen egy éles késsel, ügyelve arra, hogy a másik oldal üveghálója ne sérüljön. Ezután a lemezt a kívánt ívre hajlítjuk és rögzítjük. A keletkezett vágási hézagokat flexibilis ragasztóhabarccsal töltjük ki, és a felületre erősítőhálót ágyazunk.
Az így előkészített építőlemezt csavarozással, ragasztással vagy wedisteck elemek felhasználásával rögzíthetjük a helyére.
A wedi építőlemez nemcsak egy burkolható építőelem. Egy profi felhasználó kezében modern, innovatív megoldás a fürdőszobában és más burkolt helységben.
Csak a képzelet szab határt, Ön szabja a wedi-t!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: építőlemez

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Miért válasszunk gipszkartont?

A gipszkartonok és építőlemezek használatával széleskörű belsőépítészeti funkciókat valósíthatunk meg úgy, hogy az esztétikai igényeinket is teljes körűen kielégítik. Alkalmazásuk felújítás...


Csináld magad gipszkartonból

MESTER+Sokan úgy tartják, hogy a gipszkartont kifejezetten az öntevékeny barkácsolóknak találták ki. A könnyű súlyú építőanyagot sok helyen megvásárolhatjuk, személyautóval hazavihetjük, és...