Eredeti pompájában a komáromi iskola főbejárata

2011-03-17 13:58:14 | Módosítva: 2018-04-16 15:01:41

Több mint 840 millió forint uniós támogatással szépül Komárom belvárosa. Terei, épületei új arculatot, funkciókat kapnak. Kizöldül és új burkolatot kap a Jókai és a Szabadság tér, újjáéled a két teret összekötő Mártírok útja, a Polgármesteri Hivatal melletti épületben felpezsdülhet a közösségi élet. A mai napon a teljes körűen akadálymentesített és 1927-es, eredeti főbejáratát visszanyerő Petőfi Sándor Általános Iskolát adták át. A várhatóan jövő őszre teljesen elkészülő beruházás felélénkíti a város kulturális és gazdasági életét.

gy város szíve a főtere. Komárom vezetői is így gondolják ezt, ezért döntöttek úgy, hogy megújítják belvárosukat. A több száz éves erődrendszerről és a 2006-ban átadott Erzsébet hídról híres Duna parti település önkormányzata először lakossági felmérést végzett, majd 2009 novemberében a helyi vállalkozók igényeit is feltérképezte.

Az eredmények megegyeztek az önkormányzat törekvéseivel, így nem is késlekedtek tovább, uniós forrásokra pályáztak a megvalósításhoz. Munkájukat siker koronázta, hiszen igen jelentős összeget, 840 502 499 forintot nyertek. A beruházás célja a két főtér egységesítése és ezáltal egy vonzó, esztétikus városközpont kialakítása. A fejlesztés több részből áll, ezek egyike a ma átadott Petőfi Sándor Általános Iskola megújítása. 

A Szabadság térre nyíló iskolát 1926-27-ben építették neobarokk stílusban az átellenben lévő Városházához hasonlóan. 1998-ban felújították ugyan, de az akadálymentesítésre, illetve a főbejárat rekonstrukciójára csak most került sor. Az épületbe liftet szereltek be, ami segíti a kerekesszékkel vagy nehezen közlekedőket. A folyosókon emellett eltérő színű burkolat és irányító táblák is vezetik a gyengén látókat. A halláskárosultaknak pedig a kihelyezett indukciós erősítők könnyítik meg a tájékozódását. Az iskola építészeti értékeinek megőrzése érdekében visszaállították a 84 évvel ezelőtt készült, kétszárnyú bejáratot, ami így méltó dísze lesz a megújult térnek. A fejlesztéseket követően egy új iskolatörténeti kiállítás nyílik a felújított aulában, hozzájárulva ezzel a lokálpatriotizmus és a helyi identitástudat megerősödéséhez.

A beruházás során a Szabadság térre új burkolat és növények kerülnek hamarosan, a régi páfrányfenyőket pedig ládákba ültették át. A város másik jelentős közterülete, a Jókai tér sem marad ki a fejlesztésből, és megújul a Jókai mozi is. Előbbi új zöld felületekkel, térburkolattal és szökőkúttal gazdagodik, míg a moziban új kiszolgáló helyiségeket és büfét alakítanak ki a gazdaságos működtetés elérésére.

A város rehabilitációja nem lenne teljes a két főteret összekötő Mártírok útjának átépítése nélkül. A fejlesztés során kicserélik az elavult csatorna-és vízvezetékeket, valamint korszerűsítik az üzletsort és a környezetét is. Az út lakóépületei közötti tömbbelsőkben teraszokat alakítanak ki, aminek köszönhetően egy sétáló utca születik. Új járdákon és esztétikus lámpaoszlopok alatt sétálhatnak hamarosan a helyiek és turisták.

Az Arany János utca Szabadsági téri szakasza végre egy szintbe kerül majd a térrel, valamint átalakítják az „Arany 17”-et is. Utóbbi épület a Polgármesteri Hivatal szomszédságában áll és igazi, többfunkciós közösségi térré alakul. A munkálatok során hőszigetelik és kicserélik a nyílászárókat a költségkímélő üzemeltetés érdekében. A megújult intézményt a jövőben a civil szervezetek használhatják, de lesz lakosságszolgálat is, valamint emeletén egy rendezvény és konferenciateremet hoznak létre. Az új létesítmény számos kulturális programnak adhat otthont, ami nemcsak a várost, de az egész térséget is vonzóvá teheti az idelátogatók számára.

A beruházás eredményeképpen közvetlenül 5 új munkahely jön létre, de növekvő turizmusra, végső soron pedig felélénkülő gazdasági életre is számítanak a városvezetők. Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a fejlesztés teremti meg az alapját egy jól prosperáló, sikeres, gazdag városnak, amely hosszú távon képes lesz megtartani népességét, és megfékezni az elöregedési folyamatot írja pályázatában az önkormányzat.

A projekt a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: iskola, komárom

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Átfogó iskolai szellőztetési megoldások pénzügyi támogatással

A legtöbb városunkban és településünkön jelenleg az iskolaépületek energiatakarékossága van célkeresztben. A meglévő támogatási jogcím Nemzeti Környezetvédelmi Program 12/2021. számú felhívása...


Nyárvégi készülődés

Vége a nyárnak, sokaknál a szeptemberi tanévkezdés napi beszédtémának számít. Először megy iskolába a gyerek? Sok tennivaló vár acsaládra. A tanszerek beszerzése sem egyszerű, mégis az ideális...