Biztonság, kényelem és elegancia

2011-12-04 13:42:12 | Módosítva: 2011-12-04 13:42:12

Hazánkban a sövények vágásához, ápolásához még nagyon sokan a hagyományos sövényvágó gépeket használják, pedig ezek valójában a derékmagasságig érő bokrok vágására valók, hiszen e fölé emelve, már kényelmetlen és nehéz is a tartásuk. A találékony magyar felhasznál segítségül létrát, sámlit, kisszéket, amiből hamar a sebészet, vagy jobbik esetben „csak” röntgenezés lesz.

A függőleges vágásoknál a határ a fejmagasság, hiszen e fölött az akár szúrós, vagy tüskés nyesedék pont a vágást végző személyre hull. Ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy mégis miért ezt a gépet választják a vásárlók? Talán, mert ezt ismerik, vagy pár centivel hosszabb vágópengéért a testi épségüket is képesek kockáztatni?

Végre a hazai piacon is lehet kapni kiváló minőségű rövid, illetve hosszú-szárú, úgynevezett magassági sövényvágókat. Az elnevezés nem szerencsés, mert nem csak nagy magasságban használható. Ha jobban szemügyre vesszük egyik legfontosabb előnye, hogy mindkét markolata; így a működtetés során mindkét kezünk, a vágópenge és a motor közé kerül, ezáltal a súlyelosztása sokkal jobb, használata, manőverezhetősége jóval kényelmesebb. Ráadásul ezeknek a gépeknek alaptartozéka a vállheveder, amivel - ha jól állítjuk be - tehermentesíthetjük kezeinket, így azokat csak a gép irányítására kell használjuk, kevésbé fáradunk el, és feltehetőleg a sövényünk is szebb lesz.

A biztonságérzetünket nagyban növeli, hogy a vágópenge, a tengelynek köszönhetően, nem közvetlenül az első markolatnál kezdődik, hanem távolabb. A fokozatmentesen, szögben állítható vágófej által minden vágást, legyen az alsó, felső vagy oldalirányú, könnyen és biztonságosan tudunk végezni. A sövény magasságához igazodva, ha azt maximum fejmagasságig szeretnénk növeszteni, a rövid-szárú, ha viszont ennél magasabbra, a hosszú-szárú sövényvágót érdemes választani. Mindkettővel nagyon könnyen tudunk oldalvágást is végezni, és nem kell tartani attól, hogy kezünket, vagy testünket megkarcolhatja a növény, hiszen a vágófejet be tudjuk úgy állítani, hogy mi a kellő távolságban maradhassunk tőle. A föld közeli vágásokhoz sem kell lehajolnunk, mert a szár miatt nagyobb sugarú ívben tudunk vágni.

Ezeket a gépeket használhatjuk még nád, valamint erősen fás szárú bokrok talajmenti vágásához is, mert a vágófejet negatív szögben is állíthatjuk. A tesztelés során egy Hitachi CH55EPA-SM rövid-szárú és egy CH55EPA-S típusú hosszú-szárú gépet használtam és pár perc alatt beleszerettem mindkét gépbe. A motor a márkanévhez méltóan hibátlanul működött. Könnyen, egyszerűen indítható, a gázkar meghúzására rögtön reagáló, harapós, erős és megbízható lelket kölcsönöz a gépnek. A kovácsolási technológiával készült vágópengéknek nem jelentett akadályt még az ujjnyi vastagságú faág sem. Nem véletlenül ad a neves gyártó 3 év garanciát a szerszámgépeire. Mindenkinek javaslom, hogy ha sövényvágó gépet szeretne vásárolni, feltétlenül menjen be egy Hitachi márkakereskedésbe, és vegyen kezébe egy ilyen gépet. Biztosíthatok mindenkit, hogy két perc alatt megérti, miért is az a címe ennek a szakcikknek, hogy: Biztonság, kényelem és elegancia.

Kristóf Csaba
Termékmenedzser
Hitachi Power Tools Hungary Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszcserjék metszése

Ha díszkertünk lakóit nézzük a talajtakarók a legalacsonyabbak, az évelők magasabbak, azután következnek a díszcserjék, melyek igen változatos méretűek, majd pedig a fák következnek a sorban. A...


Ehető sövények

Számos sövénytípusról olvashattak már lapunk hasábjaink, így a négy évszak sövényekről, azáthatolhatatlanokról, a gyorsnövésűekről és itt azújabb csoport, az ehető termésű cserjékből összeállított...