Hasznos tanácsok világítás szereléséhez

Ki ne cserélt volna lakásában egy izzót, ha az már meghibásodott, de ugyanúgy üzembe helyezünk segítség nélkül egy asztali lámpát is. A lakókörnyezetünkben végzett kisebb villanyszerelési munkák hosszan sorolhatók, ezekhez nem hívunk szakembert, elvégezzük mi magunk. Ide tartozik esetenként a világítás szerelése, karbantartása is. Tekintettel arra, hogy e munkafolyamat életveszélyes is lehet, célszerű néhány szabály betartására odafigyelni. Nagyobb munka elvégzéséhez pedig érdemes szakemberhez fordulni segítségért.

- Elsődleges feltétel, hogy rendelkezzünk villanyszerelési alapismeretekkel.
- Csak megfelelő védőfelszereléssel (pl. védőkesztyű, száraz műanyag talpú lábbeli), és jó szigetelésű szerszámokkal dolgozzunk.
- Feszültségmérővel, fáziskémlelővel ellenőrizzük az áramkörökben a feszültség jelenlétét. A 230V-os feszültség halálos kimenetelű balesetet is okozhat!
- Ellenőrizni kell a világítási hálózat kialakítását, kapcsolhatóságát, az áramkörök számát.
- Feszültségmentesítsük a szerelendő világítási áramkört - amennyiben ezt nem ismerjük, a biztonság kedvéért az egész lakást - a főbiztosító lekapcsolásával.
- Amikor egy dugaszoló aljzatról működő lámpatest szorul javításra, először feszültségmentesítsük azt a dugasz kihúzásával. Csak áramtalanított lámpatestben cseréljünk fényforrást, ellenőrizzük a kapcsoló, illetve más áramköri szerelvény működőképességét.
- Rövidzárlat esetén (a feszültség alá helyezéskor észleljük) a kismegszakítót hagyjuk lekapcsolva, ellenőrizzük a kötéseket, ezek szigetelését, gondoljuk végig, hogy mihez nyúltunk, mit hová kötöttünk stb., majd egy újabb üzembe helyezést követően - ha továbbra is fenn áll a hiba - hívjunk szakembert a javításra. A további hibaelhárítási próbálkozás életveszélyes is lehet.
- Ellenőrizzük, van-e kiépített védőföldelés. Amennyiben van, és fémházas a lámpatest, ne mulasszuk el azt bekötni.
- Kettősszigetelésű lámpatesteknél nincs védőföldelő csatlakozásra mód, de nem is szükséges.
- Tartószerkezet, kampó befúrásakor semmiképpen ne fújuk át a világítási áramkör vezetékeit, mert rövidzárlatot okozunk. A teljes biztonság érdekében derítsük ki a védőcsatorna és a vezetékek helyét a mennyezetben, falban. Használhatunk ehhez áramkereső készüléket.
- A lámpatest felszerelése előtt, ellenőrizzük a vezetékek épségét, bekötési lehetőségit, ezek módozatait.
- Ha mennyezetbe süllyesztett lámpatesteket szerelünk otthonunkban, gondoskodni kell azok szellőztetéséről is. A keletkező hő elvezetése biztosítja az elektromos szerelvények hosszú élettartamát. Az álmennyezet és mennyezet között legalább 10 cm távolságnak kell lennie. Amennyiben födémbe süllyesztett a lámpatest doboz (betonozáskor már behelyezik ezt), akkor mindenképpen a lámpatest beépítő dobozát célszerű használni, mert ennek kiképzése, anyaga, köbtartalma biztosítja a szükséges hőelvezetést. Nemcsak a szerelvények (trafó, fojtó stb.) túlmelegedése veszélyes, hanem az alkalmazott fényforrások élettartama is lényegesen lerövidül a túlzott hőterhelés következtében.
- Fénycsöves lámpatest esetében - ha az nem elektronikus előtéttel szerelt - a fénycső cserélésekor célszerű a gyújtópatront is újra cserélni.
- A fénycsövek villogása kiküszöbölhető elektronikus előtét használatával, vagy pedig a fénycső (elektródák körüli) két végének 5 cm széles alufólia takarásával.
- Napjainkban divattá vált a rejtett világítás szerelése. Ez a világítási mód többszörös teljesítmény felvételt igényel, mint a közvetlen világítások. A gipszstukkó vagy egyéb takarás mérete lehetőséget kell hogy biztosítson a működtető szerelvények (pl. elektronikus előtét, trafó stb.) elrejtéséhez. Ilyenkor a villanyszerelőnek már csövezéskor meg kell határozni a szerelési magasságot, az áramkörök számát és a fényszabályozás lehetőségét azért, hogy ennek megfelelő számú vezetéket húzzon be.
- Rejtett fénycsöves világítás szerelésekor a lámpatesteket annyira közel kell egymáshoz helyezni, hogy a ne keletkezzenek sötét foltok ezek találkozásánál. E világítási mód akkor mutatós, ha folyamatos és egyenletes megvilágítást eredményez.
- A halogén lámpás világítások esetében - amennyiben törpefeszültségű (12 V-os) rendszerben gondolkodunk - a beszerelendő teljesítménynek megfelelően kell méretezni a transzformátort. A vezetékek keresztmetszetét a felvett áramerősségnek megfelelően kell méretezni. A szükségesnél kisebb keresztmetszetű vezeték melegszik, és a keletkező feszültségesés miatt a lámpák nem világítanak teljes fényerőséggel.
- A hálózati feszültségről üzemeltetett (230 V-os) halogénlámpás rendszerek esetében a párhuzamosan működtetett fényforrások ugyanúgy melegítik környezetüket, mint a törpefeszültségűek. A halogénlámpákat általános világításra nem célszerű használni.
- A hidegtükrös halogének (a tükör bevonat sárgás, zöldes, kékes színű) a meleg nagy részét hátrafele sugározzák. Ezeknél gondoskodni kell a háttérbe jutó hő elvezetéséről. Mennyiben nem megfelelő a hőelvezetés, a lámpatest körül a mennyezet/álmennyezet megbarnul, illetve a felszálló pór lerakodik, ami piszkos látszatot eredményez.
- Az alumínium tükrös halogénlámpák (a tükör alumínium színű), a fényt is és a keletkezett meleget is előre sugározzák. Gyúlékony anyag közelébe ne világítsunk ezzel a típusú fényforrással.
- Világítótestek szerelésekor a sorkapcsok csavarjait jól meg kell húzni, mert laza kötés esetén nagy a felületi ellenállás, és az áthaladó áram hatására fölmelegedik, akár szét is éghet a csatlakozás.
- Fénycsöves világítás, áramköri elemekből történő összeszerelésekor figyelni kell a foglalat típusának, méreteinek, és rögzíthetőségének kiválasztására; a szükséges előtét teljesítményének, fajtájának (induktív vagy elektronikus), és kapcsolhatóságának meghatározására; a gyújtó típusára és ennek foglalatára; esetleg a fázisjavító kondenzátor méretezésére. Úgy az induktív, mint az elektronikus előtétekre ráfestik az áramköri kapcsolási rajzot. Célszerű ezt betartani a működőképesség megőrzése és a szerelvények meghibásodásának elkerülése céljából.
- Bármilyen fényforrás is legyen az, jól be kell tekerni, illetve a csapos típusokat teljesen be kell dugni a foglalatba, mert rossz érintkezés esetén szétégnek a foglalat érintkezői.
- Csak a szerelések befejezését követően helyezzük feszültség alá a világítási áramköröket.

Nagy János
világítástechnikai szakmérnök
a Világítástechnikai Társaság elnöke

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: világítás, villany

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Világítótestek fényerő-szabályozása

A túl sok és túl kevés fény egyaránt zavaró lehet. Atestreszabott megoldást jelenthetik afényerőszabályzók. Ezek kiválasztásához, használatához adunk néhány javaslatot.


Velis Evo Wifis elektromos vízmelegítő

Meleg víz pontosan akkor, amikor szükségünk van rá! Az Ariston fejlesztése révén egyszeri alkalommal vagy heti rendszerességűre beállítva is programozhatjuk a meleg víz előállítását, amely...