Hogy állunk a lakásépítésekkel?

2016-01-05 10:28:54 | Módosítva: 2016-01-05 10:30:40

Vidéki kisvárosokban vagy még kisebb településeken gyakorlatilag egyáltalán nem épülnek jelenleg új lakások, de ha a kormány tényleg lecsökkentené az új lakások áfáját, azzal az iparág kicsit fellélegezhetne, ráadásul a költözni készülők is több és kicsivel akár olcsóbb lakásból válogathatnának. Amíg azonban csak beszélnek róla, a fejlesztők halogatni fogják a beruházásokat.


Épülhetnek a lakások

A munkaerőpiac nagyjából összeszedte magát, a lakósságnak valamivel több pénze van, a kamatok is csökkennek, és ehhez jön még az „új szocpol” a CSOK: mindezek a lakásépítések számának növekedését okozhatnák. A lakásárak drasztikus idei növekedése is abba az irányba hat, hogy épüljenek lakások. Mégis, ennek jelenleg nem sok jelét láthatjuk. A lakáspiac kínálati oldala rendesen le van maradva a válság előtti állapottól: amíg 2008 előtt évente 30-40 ezer ingatlan is megépült, addig a válság után a 2013-as mélyponton csak alig több, mint 7000 lakást dobtak piacra. Néhány frekventált helyen látszik ugyan növekedés, de országos átlagban minimálisan. 2014-ben az előző évhez képest mutatkoztak pozitív jelek, de az idei év a tavalyi alatt marad, a KSH legfrissebb adatai szerint országosan majdnem 10 százalékkal csökkent a megépített lakások száma. Ez nagyjából 500-zal kevesebb megépített és használatba vett lakást jelent, mint tavaly ebben a negyedévben.


A problémát a kormány is érzékeli. Rövid időn belül többször is emlegették, hogy valamikor esetleg csökkentenék az új lakásokra vonatkozó – jelenleg 27 százalékos – ÁFA kulcsot. Hogy ennek lenne hatása már a jövő évi lakásépítésekre is, az egyértelmű, de a szakemberek szerint 2016-ban mindenképpen növekedés várható. Az is bizonyosra mondható, hogy az ÁFA csökkentése a lakások piaci árát is mérsékelné. Viszont az ÁFA csökkentés emlegetése arra ösztönzi a lakásfejlesztőket, hogy ideiglenesen elhalasszák a tervezett projektjeik beindítását, most már tényleg mindenki halasztgatni fogja a fejlesztéseket, amennyire csak tudja. Más lehetőségek is lennének persze az élénkítésre; az illetékcsökkentés, vagy a felújítások támogatása is opció lenne.

Pedig csak az elavuló lakásállomány szinten tartásához a lakásépítések számának országosan el kéne érnie újra az évi 30-35 ezret. Az építőipar és a lakásépítések növekedésének számtalan pozitív hatása lenne, növelné a foglalkoztatottságot, csökkentené a közmunka igényt, több személyi jövedelemadó és több illeték folyna be az államkasszába, tehát az ÁFA kiesés bőven megtérülne az állam számára. Megérné tehát kicsit serkenteni az iparág beindulását!


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zöld Otthon Program

Az MNBzöld eszköztár-stratégiájánakrészeként a Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében elinduló NHP Zöld Otthon Program a Zöld Lakáshitel piac létrejöttét segíti elő. Az új program megfelelő...


Csökkentsük hőenergia és vízköltségeinket

A tényleges fogyasztáson alapuló fűtési hőenergia- és vízelszámolás elve az egyik leghatékonyabb intézkedés, hogy a hőenergia- és vízfogyasztást, valamint az ehhez kapcsolódó költségeket...