Szálerősítésű beton, betonacél helyett

2023-10-13 09:28:12 | Módosítva: 2023-10-13 09:30:47

Ezt a technikát az építőiparban már több évtizede használják a beton megerősítésére. A betonacél háló kiváltására alkalmas szálerősítésű betonnal a munka egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb, a végeredmény pedig sokkal tartósabb.


Egy polipropilénből készült, nagyon nagy szakítószilárdságú, 40 mm hosszúságú, 0,8 mm vastag műanyag szálról van szó, amelyet hozzá lehet keverni a betonkeverőben a betonhoz, hogy a végeredmény erősebbé, tartósabbá legyen.

A technológia nem bonyolult. A beton összetevőit (cement, sóder, víz és adalékszerek) adagoljuk a keverőgépbe, majd adjuk hozzá a makroszálat a betonhoz 2-6 kg/m3 mennyiségben, annak kívánt teljesítménye alapján. Néhány percig keverjük. Kiöntés előtt még keverjük köbméterenként egy percig mixer kocsiban, vagy két percig betonkeverőben, teljes sebességen az anyagot. Ezt követően már használhatjuk is.

A szálerősítésű betonnal sokkal egyszerűbb a munka, mint a betonacéllal. Nincs teherautózás, daruzás, hajlítás, kötözés és egyéb olyan munka, ami a betonacél hálóval jár. Átlagos terhelésű, 10 m3-es betonmunkához csupán 30-40 kg makroszálra lesz szükség, így nem kell a szállíttatással sem foglalkozni – szemben a több mint 500 kg betonacél hálóval. A végeredmény pedig szívós és tartós lesz. A szálerősítésű betonnal nullára csökkennek a kötés alatti zsugorodásból adódó repedések is.100 nm-es, 10 cm vastag kocsibeálló betonozása esetén több mint 200 000 Ft-ot is megtakaríthatunk a betonacél hálóhoz képest! A kivitelezés ideje drasztikusan lerövidül, hiszen a munkaigénye szinte nulla a betonacél hálóval szemben. 40 kg statikai makroszál szálerősítésű beton képes kiváltani 500 kg betonacélt. Ez nem csupán súlyban jelentős különbség, de környezetvédelmi szempontból is az, hiszen 70%-kal kevesebb szén-dioxid kibocsátás érhető el.

A makroszálat minimum C12 szilárdsági osztályú betonhoz lehet keverni. Ez lehet akár zsákos beton (szárazbeton) vagy esztrich beton, lehet az otthon – sóderből, cementből és vízből – előállított beton, lehet betonüzemben vásárolt beton vagy keverőgép segítségével készült beton.

Nem érdemes hozzákeverni viszont a könnyűbetonhoz, ami polisztirol gyöngyökkel vagy perlittel készül, mert nem elegendő a szilárdsága. Ugyanígy a CKT betonhoz (cementkötésű teherhordó alapréteg), mert szintén nem elég szilárd, és nem is funkciója, hogy az legyen.A makroszál adagolása a beton funkciójának és vastagságának a függvénye. A szálak hosszúsága 40-50 mm közötti, ezért csak 5 cm vastag betonban tud 100%-osan elkeveredni. (Készült már 2 cm vastag teszt idom is, és ennek a teherbírását is számottevően megnö­velte.) 3 cm-nél vékonyabb betonréteget azonban nem javasolt csak speciális betonnal készíteni.

Alapesetben a statikai makroszál betonacél háló kiváltására szolgál, ha annak funkciója repedés-megelőzés és teherelosztás. Jól használható szerelőbetonhoz, aljzatbetonhoz, lemezalaphoz (könnyűszerkezetes házaknál, garázsoknál), járdákhoz, térbetonhoz kocsi beállóhoz, talajon fekvő lépcsőhöz. Nem használható viszont betonacél kiváltására önhordó statikai szerkezeteknél, mert azok vasalása összetett, és a vasalás funkciója nem csak teherelosztás. Ilyenek többek között: a sávalap, a födém, a koszorú, az önhordó lépcső, az áthidaló, a pillér, a támfal vagy az oszlopok.

A szálerősített beton felülete szépen elsimítható. A szálakat könnyedén bele lehet fektetni a friss betonba. Ha mégis marad néhány kiálló szál, azokat a beton megkötése után egy gázperzselővel könnyedén el lehet távolítani. Padlófűtés esetén kimondottan hasznos. A padló­fűtés során fellépő rendszeres hőtágulásból adódó károsodásokat megakadályozza. Az első felfűtési, kifűtési eljárás szabályait viszont be kell tartani. 14 napon belül a felfűtés nem kezdődhet el, és a teljes kifűtési eljárás előtt a felület nem burkolható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tíz gyakorlati jótanács "betonozóknak" - II. rész

A betont mindenki ismeri, a többség még talán azt is tudja, hogy milyen alapanyagok összekeverésével állítják elő. Aki esetleg hiányosnak érzi a betonnal-, ill. betonozással kapcsolatos ismereteit,...


Lépéshangszigetelés úsztatott betonnal

Lépéshang alatt – leegyszerű­sítve – a födémen keresztül, a felső lakásból vagy emeletről érkező hangokat értjük. Többszintes ­épületben, lakóházban lakók jól ismerik ezt ajelenséget, különösen, ha...