Hasznos ingyenmunkások a kertben

2011-11-12 12:07:14 | Módosítva: 2011-11-12 12:07:14

A kártékony állatok riasztására kisebbfajta iparág épült, hiszen vakond riasztót, egércsapdát, csigaűző szereket, és rovarirtó vegyszereket szinte minden gazdaboltban kaphatunk. Van viszont egy sor hasznos állat is, amelyek segítségünkre vannak kertünk fenntartásában, és a termés megóvásában. Ezek védelméről, kertünkbe csalogatásáról kevesebb szó esik.

Való igaz, hogy egy kártevő által lerágott levél, vagy egy kukacos gyümölcs sokkal látványosabb olyan szempontból, hogy döntés szülessen: itt valami kártevő állatot irtani kell. Ám vannak kevésbé látványos „munkát végző” állatok, melyek tevékenysége, vagy annak hiánya a termés mennyiségében és minőségében szintén megmutatkozik.

Bár kissé filozofikus elmélkedésnek tűnhet, de igaz az, hogy valami „kártékony”, vagy „hasznos”, az egy ember által hozott önkényes besorolás, hiszen a természet egyensúlyához bizonyos egyedszámban minden élőlényre szükség van. A számunkra hasznos katicabogár csak ott képes megélni, ahol a károsnak mondott levéltetvek elegendő egyedszámban vannak jelen.

A katicabogár egyedei egy nap akár 180 levéltetvet is képesek elfogyasztani. Lárváik néhány hetes fejlődésük során akár nyolcszázat is képesek megenni. Mind a kifejlett bogarak, mind pedig lárváik igen hasznosan pusztítják a levéltetvek mellett a szövőatkákat és pajzstetveket. A sárga, amerikai 22-pontos katicabogár a lisztharmat gombákat fogyasztja.

A futrinkák éjjeli ragadozók, közel ezer fajuk ismert hazánkban és környékén. Táplálékállataik között számos kártékony rovar, valamint azok bábja, lárvái és petéi találhatók. A bogarak testsúlyuknak akár háromszorosát is képesek elfogyasztani a táplálkozásuk során. A zsákmányállatok között a legkülönbözőbb hernyók, csigák, drótférgek, cserebogárpajor, krumplibogár stb. találhatók.
Az apró, emberre veszélytelen fürkészdarazsak lárvái parazitaként számos kártevő rovaron élősködnek. Ezek a gazdaállatokba fúródnak (lepkelárvák, levéldarazsak, légy- és bogárlárvák), amelyeket belülről falnak fel. A saját tenyésztésű fürkészdarazsakat üvegházakban alkalmazzák levéltetvek, gubacstetvek és aknázó legyek ellen. Egyetlen fürkészdarázs nőstény 200-1000 tetűbe rakhat tojásokat.

A zengőlegyek lárvái igen hasznosnak bizonyulnak a levéltetvek, pajzstetvek, atkák, legyek ritkítása terén. A kifejlett egyedeknek virágnektárra, pollenre és mézharmatra van szükségük. Petéiket levéltetű kolóniák közelében rakják le. A vak lárvák szájszerszámukkal nyársalják fel a levéltetveket, majd kiszívják azokat. Egyetlen lárva két hét alatt akár 700 levéltetvet képes elfogyasztani.
A kifejlett fátyolkák legtöbb faja nektárral, virágporral és mézharmattal (a levéltetvek édes váladéka) táplálkozik, a lárvák azonban magukat a levéltetveket falják fel. Fagymentes helyeken telelnek át, a nőstények néhány száz petét raknak le (vékony fonalakon lógva) a levéltetvek kolóniái közelében. Egyetlen lárva egy nap alatt akár 50 levéltetvet, óránként 50 takácsatkát is képes elfogyasztani. Lárváit a növénynedv-szívó rovarok ellen tenyésztik.

A rovarok mellett nagyobb testű, gerinces állatok is segítségünkre lehetnek. A legnagyobb honos békafajunk a barnavarangy étlapján a csigák szerepelnek az első helyen. Emellett férgekkel, pincebogarakkal, pókokkal és rovarokkal táplálkozik. Ezek között számos olyan kártevő van, mint pl. a krumplibogár, a repcefénybogár, hernyó (pl. káposztapillangó).

A feketerigó rovarokkal és földigilisztával táplálkozik, de nem vetik meg a csigákat sem. Az évszak adta táplálékkínálattól függően bogyókat, magvakat és gyümölcsöt is fogyasztanak.

A cinegék különösen a fiókák nevelése idején fogyasztanak rengeteg levéltetvet, hernyót és más rovarokat. Télen főként magok találhatók étrendjükön. A verebek is szorgos rovargyűjtők a költési idő alatt. Olyan helyeken – például Kínában –, ahol a mezei verebek számát megtizedelték, a kártékony rovarok száma jelentősen megugrott. A verebek évszaktól függően magvakat is fogyasztanak.

A sün főleg férgekkel, kukacokkal, csigákkal, hernyókkal és cserebogárpajorral táplálkozik. A denevér pedig az egyetlen olyan emlősállat, amely éjjel aktívan repül. Jelenlétük a környezet faj-gazdagságának legjobb jelzője. Hazánkban legalább 25 denevérfaj él. A denevérek étlapján számos olyan kártevő szerepel, mint az alma-, és szilvamoly vagy a bagolylepke.

A cickány nem rágcsáló, hanem rovarevő állat. Igen gyors anyagcseréje miatt állandóan élelem után kutat. Mivel egy nap alatt képes akár a testsúlyának megfelelő mennyiségű rovart elfogyasztani, ezért igen hasznos kerti segítőnek számít. Étlapjukon főleg rovarok, pókok, ízeltlábúak és csigák szerepelnek.
A legtöbb faj a párzási időn kívül magányos életet él, többé-kevésbé állandó területen, amelyet véd a betolakodókkal szemben. Mivel a cickányok igen erős szagú anyagot termelő pézsmamiriggyel rendelkeznek, a legtöbb ragadozó inkább kerüli őket. Veszély esetén igen hangos, sípoló hangot adnak ki.

A vakond táplálkozását tekintve ugyancsak hasznos, hiszen rengeteg kártékony rovarlárvát fogyaszt el. Károsnak akkor tekintjük, amikor a gyepet feltúrja.

Hasznos állatok védelme

Ne alkalmazzunk vegyi növényvédő szereket, vagy csak célzottan! Amennyiben rovarkártétel tapasztalható, és látjuk is a kártevőt, azt célzottan próbáljuk irtani, ne az egész kertet vegyszerezzük le rovarölő szerekkel, mert ezzel a hasznos hatlábúakat is kiirtjuk. Jó példa erre a levéltetű, amelyek leggyakrabban a fiatal hajtásokon csoportosulnak. Itt használhatunk célzottan kontaktszereket, de azt csak a fertőzött gócokra fújjuk ki, így megkíméljük a hasznos rovarokat. Számos szelíd védekezési mód is ismert, mint tetvek ellen a forró, 80 °C-os vizes permetezés. Ez a rovarokat elpusztítja, vagy legalább is megritkítja, de pillanatok alatt kihűl a tartályból kijutva, így a növényt nem károsítja.

A gazdag és hosszan tartó virágkínálat (fűzbarka, ernyős-, és fészekvirágzatú növények) a kertben mind jó hatással van a hasznos rovarok becsalogatására.
A lágyszárú virágok sokoldalú kínálata a kert egész területén jó búvóhelyet kínál e fajoknak. Az is sokat segít e hasznos állatoknak, ha ősszel hagyjuk állni a csupasz szárú cserjéket, mert ezek számos rovarnak szolgálnak menedékként. Azaz csak tavasszal metszünk – ha lehet. Alakítsunk ki téli menedékhelyeket (sövény, kőrakás, elhalt fák, fedelek…) hasznos segítőink számára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Galamb károk

A nagyvárosokban igen komoly problémát okoznak a galambok. Ha egyszer "beköltöztek" valahová, igen nehéz dogunk van, mert ahol kikelt a galamb, ott marad elpusztulásáig. Az sem zavarja, hogy a már...


Védekezés levéltetvek ellen

Ahogy melegedik az idő, a teleltetőben tartott növények is ébredeznek. A hőmérséklet emelkedésével sajnos a kártevők, a levéltetvek is megjelennek.