Mit lehet tenni a penész ellen

2019-12-13 13:55:43 | Módosítva: 2019-12-13 14:47:55

A penész megjelenése a lakásban nem csak esztétikai problémákat okoz, hanem ártalmas egészségünkre is. Éppen ezért fontos, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását, vagy ha már kialakult, akkor minél hamarabb megszüntessük.


A lakások legideálisabb páratartalma 40-60% között van. Se az ennél magasabb se az ennél alacsonyabb páratartalom nem egészséges. Ha túl magas a páratartalom az kedvez a penészgombák megtelepedésének és szaporodásának. A penész először csak az otthonunkat támadja meg, de később egészségünkre is káros hatással van. Tünetei a következők lehetnek: fulladásos roham, orrfújás, tüsszögés és könnyező szemek. Ezeken kívül nő az esélye az allergiás és reumás megbetegedéseknek is.


Klinikai tanulmányok is kimutatták, hogy a lakásokban található penészgombák kiválthatnak allergiás tüneteket, és az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak. Ezen kívül a penészgombák szervezetünkben fertőzést, irritációt, toxikus reakciót is kiválthatnak. A szaporodást biztosító spóráik, amelyek szabad szemmel nem láthatók, tömegesen kerülnek be a légtérbe. Egyes penészgomba fajok spórái pedig mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek – az ún. mikrotoxinok – belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy különféle allergiás tüneteket okozhatnak. A penészedés már ott meg tud indulni, ahol legalább 3 napon keresztül 70% feletti a páratartalom. Ha túl száraz a levegő, azaz alacsony a páratartalom, az sem jó, mert ilyenkor csökken az oxigénfelvétel a véráramban, kiszárad a bőrünk és a légutak nyálkahártyái, köhögés, fejfájás és alvászavar is kialakulhat.


Mit tehetünk, hogy megelőzzük a penészedés kialakulását?

– Kerüljük a nagy mennyiségű ruhanemű szárítását a lakásban, mivel a nyirkos, meleg levegő kedvez a penészgomba szaporodásának.
– A konyhában és a fürdőszobában, tartsuk nyitva az ablakot legalább résnyire, ha ez nem megoldható, akkor üzemeltessünk rendszeresen páraelszívót.
– Kivitelezésnél és felújításnál legalább a legkritikusabb helyeken (fürdő, WC, konyha) használjunk penész-gátló hatóanyaggal ellátott termékeket. (fugázó anyagok, falfestékek stb.)
– A lakás páratartalmát folyamatosan tartsuk az ideális 40-60% között. Ennek mérésére szerezzünk be páratartalom-mérőt.
– Gyakran nyissunk ablakot, ajtót, néha csináljunk kereszthuzatot, hogy a lakásban felgyülemlett pára kiszellőzhessen.
– Ha az ablakok tökéletesen zárnak, akkor azokat utólag rés-szellőzőkkel lássuk el.

Mit tegyünk, ha a penész kialakult?

Ha a penész egyszer kialakult, akkor sajnos addig megmarad, amíg a pené­szedést kiváltó okot meg nem szüntettük. Ha a penész jelenlétét az ún. hőhidak okozzák, akkor megfelelő szigeteléssel ezt kell megszűntetni. A hőhíd nem más, mint a szerkezetnek egy olyan pontja vagy felülete, ami jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része. Pl., ha van egy téglafal, benne egy beton áthidalóval, ott a téglafal hővezetési tényezője sokkal alacsonyabb, mint a beton áthidalóé, azaz a beton hővezetési tényezője magasabb.


A hőáram mindig a melegtől a hideg felé halad. Ott, ahol magasabb a hővezetési tényező, tehát az áthidalónál, ott intenzívebb hőáramlás alakul ki. Ilyen pontokon szökik a meleg. Az áthidalónál rosszabb a szerkezet hőszigetelő képessége, vagyis több hő távozik. Azt, hogy az adott szerkezetnél van-e hőhíd, azt úgy lehet megállapítani, hogy tapintása hidegebb, azaz a belső felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a szerkezet többi részének.

Ha a penész a nyílászárók cseréje után jelent meg, akkor valószínűleg a nyílászárók okozzák a problémát, mivel túl jól zárnak. Utólagos résszellőzők beépítése szükséges. Ha a ház hőszigetelése után jelent meg a penész, akkor a falba építsünk légbevezetőket. Ha otthonunk páratartalma túl magas (60% feletti) akkor szellőztessünk gyakrabban vagy használjunk páraelszívót.

Hogyan távolítsuk el a penészt?

A penészölőt fújjuk közvetlen a penészre, majd hagyjuk rajta néhány percig, ezután töröljük át a felületet nedves ronggyal és kaparjuk le a laza, málló részeket is. Ha a felület erősen fertőzött volt, akkor nem árt megismételni a kezelést. Ha teljesen megszáradt, akkor javítsuk ki a keletkezett felületi hibákat (vakolat, glett), és penészgátló falfestékkel fessük át legalább kétszer. A fenti munkafolyamatoknál ügyeljünk arra, hogy a permetet ne lélegezzük be, és megfelelő szellőztetésről is gondoskodjunk munka közben.


A penész végleges megszüntetése többlet kiadást jelent, de ez egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen megéri! A biocid tartalmú termékek biztonságos alkalmazása érdekében minden esetben olvassuk el a dobozon található feliratokat és a használati útmutatót.

Böröczky-Nagy Andrea (Piktorfesték Kft.)

További tanácsokért keresse www.piktorfestek.hu weboldalt, ahol a webáruházban be is tudja szerezni a szükséges termékeket!



További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újra élhető tetőtér

A régebben – 20-30 évvel ezelőtt – készült beépített tetőterek kapcsán sokszor rögtön azok aproblémák jutnak eszünkbe, hogy„nyáron elviselhetetlenül meleg van”, télen pedig „hiába fűtünk, hideg...


Pollen és porriadó

Bár a pollen és a szálló por koncentrációja az év folyamán nem októberben a legmagasabb, az erre allergiások ilyenkor még nem lélegezhetnek fel. Néhány apró trükkel csökkenthetjük az allergén...