Gyökérpenész

Fáinkat és növényeinket gombás betegségek sokasága fenyegeti, ezért fontos ezekkel is foglalkozni. Leginkább a fák gyökerei veszélyeztetettek a gyökér paraziták által, ami ráadásul sokáig nem is vehető észre.
A fehérpelyhes gyökérpenész (Rosellinia necatrix) ugyan szőlőkárosítóként van számon tartva, de gyakran megtámadja a fákat és egyéb növényeket is. A már megfertőzött növények sínylődni kezdenek, és nagyon gyengén fejlődnek. Hajtásaik vékonyak, rövidek, satnyák lesznek, ha egyáltalán hoznak gyümölcsöt vagy termést. Gyökereik közül kezdetben a vékonyabbak, de végül mindegyik része teljes egészében el kezd barnulni, korhadni. A továbbiakban képtelenek a víz és az ásványi anyagok felvételére. Így a fiatalabb fák pár év alatt ki is pusztulnak.
A fertőzés tünete, hogy a miatta rohadó gyökereken fehérpelyhes, finom penész szövedék mutatkozik, amely végül összefüggő lepelként beborítja a gyökerek felületét. Ez a penész szövedék helyenként pamutvastagságú vagy zsinórszerű, fehér fonalakká, ún. rizomorfákká csavarodik össze, amelyek vékonyabb-vastagabb fonalakra szétágazva behálózzák a gyökereket. Sajnos képesek a szomszédos fák gyökereihez is elhatolni.
Ha észrevettük a fertőzést, a védekezés ellene legalább annyiból álljon, hogy a koronaperem vonalába körbe árkot ásunk. Így megakadályozzuk, hogy a szomszédos fákat is megfertőzze. Erős fertőzéskor legjobb az érintett fát rögtön kivágni, és a vékony gyökereit is gondosan eltávolítani a talajból. Ezután haladéktalanul el is kell égetni, zárttéri tüzeléssel. A fertőzőt helyre kb. 5-6 évig újabb fa vagy növény ne kerüljön.
A gyökérpenésszel könnyen összetéveszthető a röszleriás gyökérgomba (Roesleria pallida). Megkülönböztető jellegzetes tünete, hogy tenyészteste az ún. micéliuma, kizárólag a gyökerek belső szöveteiben él. Hasonló tüneteket okoz a verticillium hervedés (Vercicillium dahlie) gomba is, ami a csonthéjas alanyokat, pl.: kajszi- és mandula fákat veszélyezteti. Megkülönböztető jellegzetes tünete, hogy a fejlődése során sem jut el a földfeletti növényrészekhez. Azonban az általa termelt káros anyag (toxin) a felvett vízzel együtt továbbjut a gyökerektől, így idővel a hajtások és levelek barnulásnak indulnak, végül lehullnak. A fertőzött farészek megbarnulnak, keresztmetszetükben kezdetben pontszerű, majd összemosódó foltok mutatkoznak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gyökér, penész, betegség

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ceresit RE-NEW

Bosszantó, amikor az amúgy szép, tiszta fürdőszobában elszíneződött tömítések éktelenkednek. Az általános tisztítás, sikálás sok esetben nem elegendő, más megoldásra van szükség: mostantól a...


Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...