Konyhai célgépek

2013-02-18 20:45:54 | Módosítva: 2013-02-23 10:45:48

Számtalan konyhai célgép kapható már a kereskedésekben, melyek csak egy-két dolgot, de azt profi módon tudnak elvégezni. Ezek a kisgépek tipikusan azok a felszerelések, melyeknél érdemes eldöntenünk, hogy mennyire van szükségünk rájuk. Mert ha gyakran használjuk, akkor nagyban megkönnyítik munkánkat, ha ritkán, akkor teljesen felesleges lomként foglalják a helyet a konyhában.

Ennek oka, hogy amit ezek a gépek tudnak, azt más eszközökkel is meg tudjuk oldani többnyire, csak lassabban, nehézkesebben. Például tojást tudunk főzni egy fazék vízben is. De ha ezt naponta csináljuk, akkor megéri venni egy tojásfőző gépet. A konyhai célgépeknek se szeri se száma, íme néhány említésre méltó közülük, de a felsorolás koránt sem teljes: füstölő, aszaló, citrusprés, gyümölcsprés, húsdaráló, olajsütő, asztali grill, ételpároló, robotgép, aprító, turmixgép, kenyérpirító, vízforraló, szeletelő, szendvicssütő, gofrisütő, kenyérsütő, sörcsap, szódagép, víztisztító, tojásfőző, rizsfőző, joghurt készítő, jégkocka készítő, befőzőautomata stb.

Füstölő

Napjainkban a bolti választék fejlődésével kissé háttérbe szorult a füstölés, mint tartósítási mód, inkább csak ízesítésként alkalmazzák. Ezt a nagyszerű eljárást otthon is elvégezhetjük, ha rendelkezésünkre áll egy halfüstölő berendezés. Alapvetően két füstölési mód létezik, az egyik a meleg, a másik pedig a hideg füstölés. A meleg füstölés során a tartósítani (ízesíteni) kívánt termékkel közvetlenül egy légtérben van a parázsló fából áramló hő és füst. A hideg füstölési eljárás során a tűztér és a füstölési tér elkülönül. Itt a füst nem közvetlenül, hanem egy hosszabb csövön, már lehűlt állapotban érkezik a füstölésre váró termékhez.

Az előbbi eljárás sokkal rövidebb ideig (a füstölő méretétől és a halak mennyiségétől függően), néhány tíz perctől két-három óráig tart. Ezzel szemben a hideg füstölés akár 24 órát vagy még hosszabb időt is igényel. Míg a meleg füsttel kezelt halak csak néhány napig, a hideg füsttel kezeltek akár hetekig is fogyaszthatók. Füstölőt építhetünk is, de vásárolhatunk is ilyen készüléket.
A füstölővel füstölt hal, füstölt virsli vagy hús készíthető fél óra alatt, akár vízparton, akár egy kerti partin, és otthon a konyhában is.

Aszaló

Az aszalógépek működési elve azonos. A gép alján meleget állítanak elő, és ez a meleg egy ventilátor segítségével elindul felfelé. A levegő a rácsok lyukain át egyre feljebb hatol, közben a rácsra helyezett, apróra vágott zöldséget, gyümölcsöt jól kiszárítja. A többszintes aszalógéppel kb. 5 kg-nyi gyümölcs aszalható egyszerre, az egymásra helyezett tálcákon, előnye a sütővel szemben a melegítés és a levegőáramoltatás.

Amelyikben van hőfokszabályzó, az jobb, de drágább. De ha oda akarunk arra figyelni, hogy aszalás közben ne lépjük túl azt a bizonyos 45 fokot, amin az enzimek elpusztulnak, akkor bizony ez a hőfokszabályozás elég fontos szempont. Az aszalógépekkel nagyon finom kekszet, zöldség fasírtot lehet készíteni. Nyáron pedig aszalt paradicsomot, gyümölcsöket, fűszernövényeket készíthetünk velük.

Zöldség- és gyümölcsprések, citrusprések, joghurt készítők

Facsarót választani, nem olyan egyszerű, mint ahogyan az első látásra tűnik. Minden facsaró képes a facsarásra, de a folyamat – ami alapján a végeredményt megkapjuk – mindig eltérő. A különböző folyamatok, különböző munka lépcsőket jelentenek, a facsarás különböző ideig tarthat aszerint, hogy gyümölcsről vagy zöldségről van szó.

A facsarók a levet leginkább zöldségekből és gyümölcsökből állítják elő. A leveles zöldségeknek vagy apró bogyóknak eltérő a nedvességtartalma ezért előbbieket nem minden típusú facsaró képes feldolgozni. Például egy csigás és dual csigás facsaró alkalmas búzafű és gyógynövények feldolgozására, de a centrifugális facsarók nem boldogulnak ezekkel valami jól.

Nagyon fontos tudni, hogy leginkább miből szeretnénk levet nyerni. A gyümölcsfacsarók és citrusprések ellenzői azt szokták hangoztatni, hogy ezeket a készülékeket nagyon bonyolult jól elmosogatni. Ez már nem minden típusra igaz, de kompromisszumokat kell kötni. Ezekkel ugyanis valóban százszázalékos gyümölcsleveket készíthetünk, míg a boltokban vásárolt százszázalékosnak nevezett italok többségére ez a meghatározás csak matematikailag igaz, ugyanis sűrítményből vannak visszahígítva olyan koncentrációjúra, mintha a gyümölcsből lenne préselve, de ez mégsem az igazi. Hasonló a helyzet a boltban kapható gyümölcsjoghurtokkal is, ennek a házi előállítására is kapható készülék.

Rizsfőző és zöldségpároló

Egy ilyen gép átlagos kapacitása: 1,8 liter, mely 10 csészével egyenlő. Megfőzi és melegen tartja az ételt, az üvegfedőn keresztül követhető a főzési folyamat. Előnyös, ha könnyen tisztítható tapadásmentes bevonattal ellátottat vásárolunk. Egyes típusoknak a levehető vezetéke lehetővé teszi a párolóban történő szervírozást. Rizs egyszerű elkészítéshez és melegen tartásán túl alumínium gőzölő betéttel zöldségek, burgonya és hal is párolható.

Tojásfőző

Ha a tojást túlfőzzük gumiszerű lesz a tojásfehérje, hogy ezt elkerüljük, hideg vízben kezdjük főzni a tojásokat, úgy, hogy a víz 2 ujjnyira ellepje. Mikor a víz forrni kezdene, az edényt vegyük le a tűzről és fedővel lefedve hagyjuk 20 percig állni, majd bő hideg vízben gyorsan hűtsük le, hogy ne főjön tovább és a héját is könnyebb levenni. A tojásfőző készülékek gőzben főzik meg a tojásokat, beállítható a keménysége és hanggal jelzik, mikor készen van.
Az alapkészülékek 6-10 tojás főzésére alkalmasak, de kapható kenyérpirítóval vagy hot dog készítővel kombinált változat is. Olyan kombi készülék is kapható, amellyel tükörtojás is készíthető, sőt zöldség párolására is alkalmas.

Befőzőautomata

Kb. 10 éve hazánkban is kapható befőzőautomata, bár kevéssé ismert a háziasszonyok körében. Az interneten 20 000 Ft-ért is beszerezhető, bár kapható ennél sokkal magasabb áron is. Felhasználható gyümölcsök, zöldségfélék, savanyúságok befőzésére, csírátlanítására, lekvárok tartósítására. Levesek, sültek, pörköltek és egyéb húsfélék tartósítására, melegitalok tea, forralt bor készítésére és melegen tartására is. Főzhető benne minden, ami nem tud leégni: virsli, kukorica, burgonya, kukorica, virsli, levesek. Külön kiegészítővel ivólevek és lekvárok készítésére is alkalmas.

Kenyérsütő, -pirító

Kevés vagy átlagos mennyiségű kenyeret fogyasztók (két-három fős, normál étkű családok) egylapátos gépet vegyenek. Ezek hivatalosan 65 dkg lisztből sütnek majdnem 1 kilós kenyeret, de ez csak a tömörebb kenyerekre áll, fehér kenyér esetén kb. 50 dkg lisztből készült kenyér már megtölti az üstöt. Az egylapátos gépekben sült kenyér alakja duci téglatest (ún. „álló kenyér”), ez meglehetősen nagy szeleteket jelent. Kalács max. 50 dkg lisztből készülhet bennük. Az időzítő használatával garantált a friss kenyér. A kenyérsütő gépek között van lekvárfőző funkciós is (Mamelade/Jam). Külön lekvár receptek ehhez nem szükségesek, minden olyan lekvárt el lehet készíteni bennük, mint a hagyományosan tűzhelyen. A lekvárok állaga kicsit más, és a gyümölcsdarabok nem főnek szét teljesen, a hosszabb főzési idő ellenére sem.
A barbecue rendszerű kenyérpirító vastagra szeletelt kenyérhez, és mindenféle péksüteményhez használható.

Szódagép

A szódavíz a kívánt mennyiségben és hőmérsékleten áll rendelkezésére. A modernebbek víztisztító egységet is tartalmaznak, amely minden 0,5 µm átmérőnél nagyobb szennyeződést eltávolít. Egyes típusok ozmózisszűrő berendezéssel is egybeépíthetőek, amellyel a jelenleg háztartási körülmények között elérhető legmagasabb tisztaságú vizet kapjuk. A szűrőberendezések a szennyeződéseken túl eltávolítják a baktériumokat, klórt, szag és ízrontó anyagokat, megtartván a víz összes fontos, élettanilag értékes ásványi anyag tartalmát. A tisztított vízből készített tea, kávé több aromát képes feloldani magában, ezért íze zamatosabb. A szódagéppel akár ízesített szódavíz is készíthető.

Egy 4 fős család átlagos napi vízszükségletét figyelembe véve egy liter kristálytiszta, kellemes ízű víz ára mindössze 15 forint körüli.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A konyhatervezés írott és íratlan szabályai

A konyha a lakás egyik legfontosabb része. Ez az a terület, ahol az átlag ember napi két órát tölt el és ennek nagy része munkából áll. Ma már ott tartunk azonban, hogy a konyha nem csak a...


Mikrohullámú sütőt, de milyet?

A mikrohullámú sütővel kapcsolatban számos téveszme tartja magát a köztudatban. Ezeket próbáljuk meg tisztába tenni, és bemutatjuk, hogy milyen célra, milyen mikrót érdemes választanunk. A...