Olvasói cikk - Devecseri Gábor

Pillepalackból "hőerőmű"

2009-07-20 20:19:45 | Módosítva: 2018-09-22 15:34:25

(Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.)

Válságos időket élünk manapság… Magyarországot és a magyar átlagembert ez a tény talán jobban lesújtja, mint a környező országok lakosságát. A magyar embereket sok negatív jelzővel lehet illetni. Ha kell fejjel rohanunk a falnak, de a legnagyobb elkeseredettségünk közepette sem vagyunk hajlandóak lemondani a jobbító szándékainkról. Ezek a szándékok napjainkban különböző programok, ötletek formájában látnak napvilágot. Sajnos manapság kevés az olyan ötlet, ami a családi költségvetésre pozitívan hatna. A közterhek, az adók, a rezsi költségek évről évre emelkednek. Az utóbbi években az energiahordozók árának drasztikus emelkedése jelentette talán a legnagyobb érvágást a háztartások számára. Nem meglepő, hogy az alternatív energiaforrások kialakításának lehetőségeit olyan nagy érdeklődés övezi. A szélenergia, a napenergia, a geotermikus energia kiaknázása gazdasági és technikai szempontokból is rendkívül figyelemreméltó. Az, hogy ezeknek a rendszereknek a kiépítését az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja szintén becsülendő.

Éppen ezért úgy gondoltam, hogy egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnak nem jelenthet túl nagy terhet egy kisebb rendszer kiépítése. Elmentem hát egy ismert és komoly referenciákkal rendelkező céghez, hogy árajánlatot kérjek. Senkinek nem fogom ajánlani, mert az 5 fős családom melegvíz ellátását 800 ezer forint alatt képtelenek voltak megoldani. Gondoltam a versenyhelyzet kedvez a vásárlóknak és a 2009-es CONSTRUMA kiállításon valóban találtam is hasonló rendszert közel fél áron. A 450 ezer forintos összár azonban még mindig rendkívül messze járt az eredeti elképzelésemtől. Az már a helyszínen tisztázódott bennem, hogy valamilyen igényemből lejjebb kell adjak ahhoz, hogy gazdaságosan aknázhassam ki a természet nyújtotta lehetőségeket. Találtam egy olyan céget, ahol potom 139 ezer forintért kínálnak egy rendszernek korántsem nevezhető szerkezetet, ami az év 9 hónapjában részben képes biztosítani a háztartásom melegvíz ellátását. Ami azt illeti ennek a szerkezetnek egy egyszerűbb és kevésbé tetszetősebb változatát néhány nagyáruházban is felfedeztem, amit már 70-80 ezer forint között is hazahozhattam volna. Mégsem hoztam...

Egyfolytában azon gondolkodtam, hogyan lehetne alacsony költségen napenergiát hasznosítani. Az Interneten jobbnál jobb ötleteket láttam, amit addig-addig fejlesztgettem, míg megszületett a „pillepalackos hőerőmű”. Már az elején meg kell, hogy jegyezzem: Abban amit papírra vetettem és amit elkészítettem nincs semmi korszakalkotó. Meglévő anyagok szokatlan, de ésszerű kombinációja, ami azok számára is elérhetővé teszi a napenergia hasznosítását, akik képtelenek százezreket áldozni erre a célra.

Évekkel ezelőtt vásároltam egy alacsony árfekvésű lágyfalú medencét, ami a nyári hónapokban elviselhetőbbé tette a kánikulát. A vize sajnos ritkán érte el azt a hőmérsékletet, ami a feleségemnek is megfelelt volna, ezért vásároltam fekete 32 mm-es KPE csövet, amit kiegészítettem 32 mm-es szürke PVC csövekkel. A 30 méteres "cső-kavalkád" nagyot lendített a közel 4 köbméteres medence vízének hőmérsékletén. Ez önmagában nem nagy találmány, hiszen a slagban, vagy a feketehordóban felmelegedő vizet már régóta használják családi házakban, nyaralókban a nyári hónapokban.

A csöveket a medencéhez használatos keringető szivattyúhoz kell csatlakoztatni, amit időkapcsolóval is célszerű ellátni. Vigyázni kell arra, hogy a keringető szivattyúval azonos magasságba kell elhelyezni a KPE vagy PVC csöveket, mivel a szivattyúk nem túl nagy teljesítményűek, a megerőltetésük gyors meghibásodáshoz vezethet.

Ennek a rendszernek a hatékonysága nem túl jó, aminek alapvetően 2 oka van.
1, A csövet soha nem éri teljes felületén a napfény.
2, A környezet hőmérséklete nagy befolyással van rá (talaj, szél, levegő).

A hatékonyság növelését tehát abba az irányba kell terelni, ahol ezek a problémák kiküszöbölhetőek, vagy csökkenthetőek. Az üvegházhatás megteremtése ebben a méretben a vákuumcsövek fejlesztésével már nagy eredményeket hozott. Ennek egy alternatív változata a pillepalackos hőerőmű is. Nyilvánvalóan a hatékonysága meg sem közelíti a vákuumcsövekét, hiszen lassabb a hőtovábbítás, a fűtéscső műanyagból készül, (nem rézből, vagy alumíniumból) és természetesen a lent látható összeállításban nagynyomású rendszerben nem használható. Ami mégis a rendszer javára írható az az ára és, hogy házilag is könnyedén kivitelezhető.

Íme a recept:

A legfontosabb hozzávalók természetesen a KPE vagy PVC csövek, szükség esetén 90 fokos idomok és a pillepalackok.

A KPE csöveknek számtalan előnye van a PVC csövekkel szemben. Egyfelől a fekete színéből kifolyólag jobb hatásfokon melegíti a benne lévő vizet, mint a szürke PVC cső, tartósabb, hiszen alapvetően öntözőrendszerek kiépítésére tervezték. Az anyaga polietilén, alkalmazási hőtartománya -40 és +70 °C között van. Ahogy a mellékelt ábra mutatja az ára is jóval kedvezőbb, mint a PVC csöveknek. A másik nagy előnye, hogy a kívánt hosszúságban megvásárolható, ezért – ahol a helyszűke nem okoz problémát - nem kell az elemek összeillesztésével bajlódni. A szereléshez használatos nagynyomású idomok sajnos elég drágák, de a rendszerek - a méretükből adódóan - kompatibilisek egymással, vagyis a PVC idom minden további nélkül illeszkedik a KPE csőhöz.

A PVC cső anyaga poli-vinil-klorid. Az alacsony hőmérsékletet, a napfény káros hatását igen nehezen viseli. Elsősorban beltérben, lefolyócső rendszerekhez, vagy a föld alatti vízelvezetésre, kutak kiépítésére alkalmas. A 60 °C körüli hőmérsékletet még elviseli ezért ez az anyag is alkalmas a rendszernek a kiépítésére. Rendkívül könnyen szerelhető, a felhasznált idomok ára alacsonynak mondható.

Termék megnevezése Bruttó ár Falvastagsága Nyomás Vásárlási egység Kpe könyök toldó ára
KPE cső 20 55 1,2 mm 3,2 bár Kívánt hosszúságban megvásárolható 390
KPE cső 25 100  1,8 mm 3,2 bár Kívánt hosszúságban megvásárolható 390
KPE cső 32 140 2 mm 3,2 bár Kívánt hosszúságban megvásárolható 490

 

Termék megnevezése Bruttó ár hossza PVC könyök toldó ára
PVC lefolyócső 20/1000 130 1 m 156 (ragasztható)
PVC lefolyócső 20/1200 160 1,2 m 156 (ragasztható)
PVC lefolyócső 32 300 2 m 65 (gumigyűrűs)

A PET palackok anyaga és minősége sokféle lehet. Itt alapvetően arra kell törekedni, hogy lehetőség szerint azonos méretű palackokat használjunk fel. Az is lényeges, hogy az összeillesztés után szorosan illeszkedjen az egyik palack teteje a másik aljához.

Összeállítás:

A műveletet PET palackok előkészítésével kell kezdeni. A palack száját recés késsel, vagy fűrészlappal le kell vágni. Az így kialakult lyuk átmérőjének a felhasznált cső külső átmérőjével kell, hogy megegyezzen. Természetesen abban az esetben, ha a cső külső átmérője a palack szájának belső átmérőjével megegyezik, akkor ez a művelet kihagyható. Az itt látható képsorok a 32 mm-es rendszert mutatják be, ami elsősorban a medencéknél használt csővezetékek egyszerű illesztése miatt került ebben a formában kialakításra. Miután a szájrész eltávolításra került a palack alját hasonlóképpen kell levágnunk.

Az aljától és tetejétől megfosztott palackokat – szájrésszel lefele - egyesével felfűzzük a csőre, úgy hogy azok szorosan illeszkedjenek egymáshoz. Az első és az utolsó darab rögzítéséhez - a pontosabb illesztés érdekében - használhatunk szilikon tömítő ragasztót is.

Az utolsó pillepalack alját nem kell levágni! Egy lyukfúró vagy felforrósítót kés segítségével a cső külső átmérőjével azonos méretű lyukat kell kiképezni és ezzel lezárni az általunk választott hosszúságú csövet.

A 32mm-es PVC csövek hosszúsága 2m-es. Erre átlagosan 9db pillepalack fűzhető fel. A gazdaságos helykihasználás és a mozgathatósága érdekében ezeket a 2m-es darabokat egymásmellé helyezve (esetleg raklapon) célszerű elhelyezni.

Egy háromméteres átmérőjű 80 cm magas medence vízmennyiségét optimális esetben 16 °C –ról 29 °C –ra 2 nap alatt felfűti a rendszer. Ehhez 10-15 db PVC csőre van szükség, ami összességében 14-21 liter vizet tartalmaz.

A gazdaságosság fokozása érdekében célszerű egy időkapcsolót is beiktatni a keringető elé. 15 perces használat után 15 perces pihenő megkíméli a technikai eszközeinket és időt hagy arra, hogy a nap érezhető hatást fejtsen ki a rendszerben lévő vízre.

A rendszer egyetlen 2 méteres darabját egy hagyományos 2 méteres PVC csővel együtt teszteltem.

Időpont (2009.06.29) (felhős) 09.00 10.00 11.00 12.00
Külső hőmérséklet 24 24 25 26
PVC csőben lévő vízhőmérséklet (°C) 22 34 37 39
Pillepalackba burkolt PVC csőben lévő vízhőmérséklet (°C) 22 37 42 46

Az adatokat összevetve a következő megállapítás tehető: Vízmelegítésre a pillepalackos rendszer 15-17%-al hatékonyabb, mint a hagyományos PVC cső!
A rendszer alapvető előnye az ára, házilagos kivitelezhetősége, tetszőleges bővíthetősége.

Jó munkát kívánok az elkészítéshez!
Velence, 2009.07.01.

Devecseri Gábor

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Huba Málnási avatarja

Huba Málnási         Hatékonyság javítás?

Jó napot kívánok!
Nem lehetne a hatékonyságot növelni, ha a pillepalackokat hőálló fekete spray-el lefestenénk? Elméletileg a műanyagokra nem tapad a festék, de létezik átlátszó alapozó(szintén a spray változatát ismerem), ami után jöhet a fekete fedőréteg. Egy 400 ml-es spray kb. 1-1.25 m2 felületet takar egy rétegben és az ára valahol 1000-1200 Ft körül van.(írtam kb, mert Székelyföldről írok és nálunk fele így mozog)

Japan steel avatarja

Japan steel        

Ja,az előttem szólónak! 50 méter félcolos olyan elenyésző mennyiségű vizet tárol, hogy akármilyen nap van süt ,7000 es medencénèl( ha tényleg meleget akar) akkor csalódás fog érni:-(

Japan steel avatarja

Japan steel        

Üdv Mindenkinek!
Csak azért regisztráltam ,h elmondjam a tutit :-)
Remélem ,hogy tudok hozzátenni a tapasztalatokhoz ezèrt leïrom a 3 hete elkészült fűtésemet.
A 4,5m átmérőjű 90cm magas fémvázas Bestway medence felfůtésének bevált receptje.
Hozzávalók: 200 m 3/4 es kpe cső,
600 db 1,5 l es müa palack
kb 40 m2 alufolia kinézetű, párazárò fólia
10 db 4m es cserépléc
1 db keringetőszivattyú
10- 15 m hilti szalag
200 db facsavar
90 fokos idom 8 db
1de inkább 2 haver
SÖR (SOK)
A palackok alját méretre lukasztva, a nyakát flexel levágva felfűzzük a kpe csőre. A tetőm egyik része lapos ,a kb 25 fokos, 10mx4 m. A cserépre ráfektettük a párazárò fóliát,erre kb. méterenként a cserép hullámok völgyeibe a léceket.A gyöngysorként felfűzött csövet körbe padlófűtésszerűen feltekertük. A egészet közben a hiltiszalaggal a lécekhez csavaroztuk.A 2 csővég az ereszcsatornánál futott össze. Ide 1- 1 90 fok .Innen az ereszcsatornába behüzva le a talajig, megint 90 fok kell rá.Tovább a medence tövèig, ismét90 fok felfelé, majd a medence tetején( a vázat megkerülendő) ismèt 90fok és utoljára még 90 fok lefelé hogy a kimenő és bejövő ág is a víz alatt legyen. Tetszőlegez helyre betenni a keringetó szivattyút, ( a vizszűrő külön megy mert nem bírja tekerni) ès ennyi. Hogy mit tud ? FOLYAMATOS üzemben (9 től fél hatig süti a nap) 46- 48 fok a kifolyó víz. Estére most 37 fokos a vizünk. Reggelre visszamegy 32 re most du 4 kor már 36 fok. A rendszert csak ajánlani tudom. A. csövet használtan vettem, a palackok ingyen, a szerelési anyagokkal plusz a sör ,kb 25 ezerbe megállt az egész! Este 10 kor a 23 fokban beleülni a 36 os vízbe csillagokat bámulni...PRICELESS!!


Kalman Bartalis avatarja

Kalman Bartalis         Mobil "pet"kollektor

Gondoltam közzé teszem napkollektor építési terveimet és az építés folyamatát, hogy a tapasztalatokat más is hasznosítsa. Amire kell: kb. 7.000 l-es medence vizének felfűtése. A
PVC csöves változatnak kezdtem neki, de a megvalósítás során felmerültek olyan problémák, mint a rendszer későbbi mozdíthatósága, tárolása a téli napokon, ezért a szolárszőnyeg és a napkollektor tulajdonságait kezdtem ötvözni. 50 m félcolos locsolótömlőre kezdtem el felfűzni a pet palackokat. A palackok kivágásának legnehezebb része a talp kivágása. pont ahol ki kellene vágni ott a legvastagabb. Célszerszámot készítettünk hozzá. Egy félcolos vascsövet kiköszörültem élesre, majd ezt felhevítve, természetesen szabad tűzön, elég könnyű volt kilukasztani a flakonok alját. A félcolos a szájába pont illeszkedik, ezért is nem használtam 3/4-est, hogy egy munkafázissal kevesebb legyen. A palackokat szépen sorban felfűztem a tömlőre, sajnos csak 10 m-ig jutottam, mert kifogytam a flakonból. Természetesen az összes fellelhető flakont felhasználtuk, így nem lett túl egységes, de nem is kell, mert a flakonok nem illeszkednek egymásba, mindegyik egy külön "kamrát" képez. Teszteléshez elég volt a 10 m kollektor és a 20 m hagyományos szakasz is simán a földre ledobva. Teljesítmény: Sajnos csak sima szobai hőmérő volt kéznél. Először a keringetés sem volt megoldva, ezért a rendszert feltöltöttük vezetékes vízzel, melynek hőfoka 16 fok körül mozgott. Fél óra múlva 38-45 fokos vizet tudtunk belőle kinyerni. Lehetett érzeni, hogy mikor ér oda a kollektoros víz, sokkal melegebb volt, mint a hagyományos részen. Közben beesteledett, ezért a kísérleteket holnapig fel kellett függesztenem. Néztem több videót a témában, ahol láttam, hogy tükrös réteget helyeznek a csövek alá. Azért, hogy ezt a hatás növelő funkciót is kihasználjam, befestettem ezüsttel a flakonok felét. Ezeket holnap lefelé fordítom a tömlőn, így lesz alatta tükör is. Ha szerencsém van, még az is lehet, hogy a tömlő pont a gyújtópontba esik. Késő délután sikerült egy búvárszivattyúval megoldani, hogy a medence saját vizét forgassam vissza a fűtőrendszerbe, de ekkor már a nap is gyengélkedett, ezért 40 fok fölé nem sikerült menni. Holnap, ha géphez jutok küldöm a további infókat. Ja, a mai külső hőmérséklet 30-33 fok volt. Majd képeket is teszek közzé.

Markov avatarja

Markov         A szerző elérhetősége

Remélem nem haragszik meg, ha igen, majd leveszem:
Devecseri Gábor: dede701122 KUKAC freemail PONT hu
(KUKAC = @, PONT = .)

Markov avatarja

Markov         A szerző elérhetősége

Lehet, hogy inkább én írok neki, hogy ezentúl tegyük nyilvánossá az elérhetőségét, mert annyian érdeklődnek, hogy nem győzőm. :)

LALI 2 avatarja

LALI 2         A szerző elérhetősége.

Szeretném megtudni Devecseri Úr email címét, mert volna hozzá
néhány kérdésem.

Markov avatarja

Markov         szerző elérhetősége

Elküldtem.

ordog6 avatarja

ordog6         Szia!

Elküldenéd az úr elérhetőségét?Előre is nagyon köszönöm:Ördög

Markov avatarja

Markov         szerző elérhetősége

Elküldtem Devecseri Gábor elérhetőségét, ha valakinek még kell jelezze itt!

Markov avatarja

Markov         szerző elérhetősége

Megkeresem a szerző elérhetőségét és elküldöm Önnek egy fórumos privát üzenetben.

zsozsosziszi avatarja

zsozsosziszi         Pillepalackbol höerömü

TUDNA SEGITENI EZZEL AZ URIEMBERREL SZERETNÉK BESZÉLNI VAGY EMAIL-T KÜLDENI EZZEL A CIKKEL KAPCSOLATBA ELÖRE IS KÖSZI.

zsozsosziszi avatarja

zsozsosziszi         Pillepalackbol höerömü

TUDNA SEGITENI EZZEL AZ URIEMBERREL SZERETNÉK BESZÉLNI VAGY EMAIL-T KÜLDENI EZZEL A CIKKEL KAPCSOLATBA ELÖRE IS KÖSZI.

Bellami avatarja

Bellami         Pillepalackból "hőerőmű"

Gratulálok Devecseri Gábornak ehez az alkotásához. Remekül találta meg a lehetőséget. Köszönöm, hogy megosztotta az "ezermesterekkel".

Napkollektor alkatrészek

Hasonlóan a klasszikus, melegvizes fűtési rendszerekhez, a napkollektorhoz is számos kényelmi, illetve biztonsági kiegészítő kapható. Használatukkal jobb hatásfokkal működhet rendszerünk, és...


Szolár parabola

A szolár parabola egy olyan napenergiát hasznosító eszköz, amely a nap sugarait koncentráltan, egyetlen fókuszpontba gyűjti össze. A keletkező hő többféleképpen hasznosítható.