Védjük a természetet!

VALTTI faápoló termékcsalád

2009-06-28 21:30:52 |

A környezeti, egészségügyi, és biztonsági kockázatok felismerése, értékelése és csökkentése szerves részét képezi a Tikkurila mindennapi munkájának. A Tikkurila VALTTI termékcsaládjának kifejlesztésében elsődleges szempont volt, hogy nem csak mutatós, de hosszantartó favédelmet biztosító alapozó anyagokat, lazúrokat és fedőfestékeket biztosítsanak a felhasználóknak.

A VALTTI faápoló bevonatokkal meghosszabbíthatjuk a faanyagok élettartamát, és így globális szinten meg tudjuk akadályozni az újabb erdőirtásokat. A VALTTI termékek védelmet nyújtanak minden - akár szabadég alatt lévő, akár kültéren, tető alatt lévő - fafelületnek. Faházának falai és terasza, s még a gyerekek hintája is hosszantartó védelmet nyernek az időjárás viszontagságaival szemben.

Valtti Akvacolor (Lazúr Fakonzerváló)

Vizes hígítású lazúr fakonzerváló kültéri fafelületekre.
Javasoljuk kültéri falfelületekre, ajtókra, korlátokra, stégek deszkázatára, illetve kezeletlen vagy korábban fakonzerváló anyaggal kezelt faépítményekre, kültéri gerendákra, fűrészelt és gyalult fafelületekre, különböző falapokra. Egyéb célra vagy az utasításokkal ellentétesen felhasználni tilos.

Valtti Base (Fakonzerváló Alapozó)

Lenolajtartalmú, oldószeres beeresztő alapozó, fakonzerváló.
Alkalmazható nyers fafelületek konzerválására és alapozására a fedőréteg felhordását megelőzően. Csiszolt fa esetén rétegenként 8-10 m2/liter, gyalult fa esetén 4-5 m2/liter a fedőképessége. A mindenkori fedőképességet befolyásolja a felület mintázata, porózussága és a fa nedvességtartalma.
Ecsetelés után néhány órával érintésszáraz, legkorábban 72 (!) óra múlva festhető újra. Különös figyelmet szenteljünk a rostvégekre, az érintkezési pontokra és repedésekre. Az új és kezeletlen fafelület legyen tiszta, száraz, zsiradéktól, olajtól, viasztól mentes. Az egyenetlen vagy fényes felületeket le kell csiszolni. Nagy nedvszívású fafelületekhez esetén két réteg Valtti Base szükséges.

Valtti Color (Matt Lazúrfesték)

Félig áttetsző lazúr bevonat külső fafelületek fedésére, ablakokra, ajtókra, rönkházakra, kerítésre, tárolókra és kerti bútorokra. Csiszolt fa esetén rétegenként 8-12 m2/liter, gyalult fa esetén 4-8 m2/liter a fedőképessége. A mindenkori fedőképességet befolyásolja a felület mintázata, porózussága és a fa nedvességtartalma.
A felület legyen tiszta, száraz, zsiradéktól, olajtól, viasztól mentes. A fényes felületeket csiszoljuk le, hogy biztosítsuk a lazúr beszívódását. Ha szükséges, teljesen távolítsuk el a régi fakonzerváló réteget.

Valtti Color Extra (Lazúr Bevonat)

Fényes, félig áttetsző filmet képező lazúr bevonat külső fafelületekre; ablakokra, ajtókra, kerítésre, tárolókra és kerti bútorokra, elsősorban nyílászárók és díszítőelemek festésére.
Ecsetelhető vagy szórható, szórás után ajánlott ecsettel áthúzni. Légmentes spray esetén használjunk 0,23-0,33mm-es szórófejet. 23°C és 50% relatív páratartalom esetén 4-8 óra múlva érintésszáraz, és 24 óra múlva újrafesthető

Valtti Opaque (Vízhígítású Favédőfesték)

Vízhígítású, félmatt, alkid erősítésű akril festék, külső fafelületekhez. Időjárásálló, rugalmas, a fa korhadása és penészesedése ellen védelmet nyújtó, víztaszító és tartós bevonatot képez. Fafelületek fedőfestésére, ablakok, ajtók, nem záródó felületeire, rönkházakra, kerítésre, tárolókra és kerti bútorokra ajánljuk. Korábban Valtti Opaque-kal festett, vagy lazúrozott fafelületek újrafestésére is kitűnően alkalmazható.
23°C és 50% relatív páratartalom esetén 1 óra múlva érintésszáraz, 2 óra múlva újrafesthető.

Valtti Puuöljy (Faolaj)

Kültéri fa felületek - kerti bútor, terasz, lépcső, kerítés, korlát - ápolására alkalmas. Ecsettel vagy szivaccsal vihető fel. 23°C és 50% relatív páratartalom esetén kb. 5 óra múlva érintésszáraz. A második réteget az első réteg száradása után azonnal felhordhatjuk. Extrém időjárási hatásoknak kitett felületet évente egyszer kezelni kell. A kezeletlen keményfa esetében legalább 6 hónap száradási idő szükséges a kezelés előtt.
A már előzőleg kezelt felületet mossuk le penészeltávolítóval. A kezelendő felület legyen száraz, mert a nedves fa nem szívja be az olajat, és az nehezebben szárad magas páratartalom esetén. Hordjunk fel 2 réteget ecset vagy szivacs segítségével. Oszlassuk el egyenletes, függőleges ecsetvonásokkal, hogy elkerüljük az átfedéseket. Töröljük le a felesleges olajat.
Az olajos kezelés megváltoztatja a fa színét, sötétebb lesz, különösen, ha a fa alapszíne szürkés vagy előzőleg festve volt. Intenzív színhatás vagy UV védelem elérése érdekében a faolajat színezve, két rétegben javasolt felvinni.

Valtti Puuöljy Akva (Vízhígítású Faolaj)

Növényi olaj alapú, vízhígítású, tradicionális faolaj.
Kültéri fa felületek - kerti bútor, terasz, lépcső, kerítés, ajtó - ápolására alkalmas; keményfára, hőkezelt fára és kezeletlen fafelületre is alkalmazható. 23°C-on és 50% páratartalom mellett 1-2 óra múlva érintésszáraz. A második réteget az első réteg száradása - 24 óra - után azonnal felhordhatjuk. Évente ellenőrizzük a lefestett felületet, és szükség esetén ismételjük meg a kezelést.
Hordjunk fel 2 réteget ecset vagy szivacs segítségével. Oszlassuk el egyenletes, függőleges ecsetvonásokkal, hogy elkerüljük az átfedéseket. A felesleges olajat 30 perc után töröljük le. A második réteget a száradás után azonnal felhordhatjuk. Az olajos kezelés ennél is megváltoztatja a fa színét, sötétebb lesz. Intenzív színhatás vagy UV védelem elérése érdekében a faolajat színezve, két rétegben javasolt felvinni.

www.tikkurila.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faszerkezetek égéskésleltetése

Az elmúlt időszakban számos jogszabályváltozás történt a faanyagvédelemmel kapcsolatban. Ezek a változások érintik a tervezőket, az ácsokat, faszerkezet és készház-építőket, faanyagvédőszer...


A fa: szép, de nem tartós

Sokan szeretik lakásukban, környezetükben a faanyag bőséges felhasználását, hiszen a fa nem csak szép, de kellemesen otthonos hangulatot teremt, ráadásul számtalan kedvező tulajdonsága van....