Keverjük vagy rendeljük?

Házi betonkeverés vagy transzportbeton rendelés

2009-06-23 14:57:31 | Módosítva: 2009-06-23 15:03:56

Napjainkban, amikor - ugyan lassuló ütemben, de - egymás után épülnek a vasbeton vázszerkezetű épületek (társasházak, irodaházak, bevásárlóközpontok), egyre gyakrabban találkozunk az ún. betonmixerrel, mixerkocsival. Szerencsétlenebb esetben utunkat állva ürítik tartalmukat az égbe meredő gépszörnyetegekbe, amelyek a legfelső szinten betonozó munkások "ölébe" ejtik a készre kevert betont.

Ha olyasvalaki szemléli a folyamatot, aki éppen építkezik, esetleg csak tervezi azt, valószínűleg ehhez hasonló gondolatok futnak át a fején: "De jó lenne, ha én is megengedhetném magamnak!" Vagy: "Kár, hogy nincsen kisebb "mixer", nekem csak pár m3 beton kellene." Aztán szomorkásan továbbhalad, siet, mert még el kell intézni a fuvarokat, jön a sóder, a cement, és le is kell ezeket takarni, mert estére esőt mond...

Betonozás házilag

Miről is van szó? Barátunk építkezik, a maga klasszikus, régivágású módján: megrendeli a hozzávalókat: sódert, cementet (amilyet éppen a legközelebbi Tüzépen árulnak), kifizeti a fuvart, szerez, esetleg bérel egy betonkeverőt. Végigkíséri az anyagok útját, ellenőrzi a lerakodást, hogy minden a helyére kerüljön - közel az épülethez, de azért ne legyen útban sem.

Másnap érkezik a betonozó brigád: ez állhat megbízott alvállalkozó által foglalkoztatott munkásokból, esetleg a tulajdonos által "felbérelt" vegyes előképzettségű emberekből, vagy dolgozhatnak "kalákában" is. A lényeg: korán elkezdődik a munka. Tételezzük fel, hogy a betonozáshoz szükséges ideális időjárási feltételek adottak; nyár van, hosszúak a nappalok, tehát kora reggeltől késő estig lehet villanyfény nélkül dolgozni, nincs túl meleg, éppen egy kellemes hidegfront enyhíti a júniusi meleget.
A munkások nekiállnak, szép számmal érkeztek, kettő a keverőnél, kettő talicskázik, hárman vedrekkel feladják a betont a koszorúba, egy kiönti, egy tömöríti és simítja a felületet. A tulaj sürög-forog, ellátja védőitallal az embereket, a betonkeverő bírja a gyűrődést. Ebédidőre el is készül a munka, mindenki elégedett, jól sikerült. A fiúk jó betont kevertek, elég víz volt benne, könnyű volt beönteni a zsaluba, csak kár, hogy néha kilöttyent a talicskából...

A professzionális megoldás

A szomszédban is betonoztak, de ott födém készült, és mire itt befejezték, ők már locsolták a betont. Ott nem volt sóderkupac, cement, talicska és betonkeverő. Beállt egy fura gép az udvarra, olyan volt, mint egy mixer és egy betonpumpa keveréke, kitolta a támasztékait, és elkezdte... Négyen álltak a födémen: ketten gereblyével egyengették a betont, egy tömörítette azt vibrátorral, egy pedig egyenesre simította a felületet. Biztos sok pénzük van, hiszen ilyen drága gépeket bérelni nem olcsó mulatság!

Melyik módszert válasszuk?

A fenti történet akár igaz is lehetne, hiszen a családi házak építésénél többnyire még a hagyományos módon készítik a betont, ami a legjobb esetben is a helyszínre szállított száraz keverék vízzel történő összekeverését jelenti. Rosszabb esetben pedig túl kevés vagy éppen túl sok cementet tartalmazó, túl száraz, esetleg felvizezett betonkeverék az eredmény. Bár minden eltérésnek más és más a következménye, egyvalamiben azonban megegyeznek: az optimális betonhoz képest ezeket a keverékeket kisebb szilárdság, tömörség, vagy nagyobb mértékű repedezettség jellemzi.
Ha összevetjük a kétféle kivitelezési eljárás sajátosságait, következményeit, valamint eredményességét/hatékonyságát, megfigyelhetjük az alapvető különbségeket:

Házi betonkeverés
Transzportbeton rendelés
bármikor végezhető
előre meg kell rendelni
átlagos alapanyagok, ami éppen elérhető
ellenőrzött alapanyagok, receptúrák
nagy munkaerő igény
kisebb létszám mellett is hatékony
elhúzódó munkavégzés
gyors, kiszámítható betonozás
ingadozó minőség
stabil minőség
a rossz minőségű anyag beépítése felelőtlenség
a jó minőség nem luxus
olcsóbb alapanyag, többszörös idő- és energiaszükséglet

összességében még gazdaságosabb is lehet

A fentiek nem jelentik azt, hogy a házi betonozás feltétlenül rosszabb végeredményt ad, mint a transzportbeton alkalmazása, mert megfelelő utókezelés hiányában a legjobb alapanyagokból összeállított beton sem lesz tartós és jó minőségű. Mindenesetre érdemes elgondolkodni a betonozás megkezdése előtt, mert lehet, hogy az olcsóbbnak tűnő megoldás összességében költségesebb.

Várszegi Levente
alkalmazási tanácsadó
Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...


Tíz gyakorlati jótanács "betonozóknak" - II. rész

A betont mindenki ismeri, a többség még talán azt is tudja, hogy milyen alapanyagok összekeverésével állítják elő. Aki esetleg hiányosnak érzi a betonnal-, ill. betonozással kapcsolatos ismereteit,...