Lakás-és autóklímáknál is szükséges

Nyári klímakarbantartás

2009-06-30 21:59:42 |

A klíma berendezések esetében nagyon fontos a készülékek rendszeres karbantartása. Ez befolyásolja a készülékek élettartalmát, s az üzemeltetés költségeit. A garancia időtartama alatt, a karbantartás elvégzése, a garancia feltétele.

Ezeken a készülékeken működés közben jelentős mennyiségű levegő áramlik keresztül. A helyiség levegője óránként ötször megfordul a készülékben, s magával viszi a lebegő szennyeződéseket, elsősorban a port, de a polleneket, virágporokat, gomba spórákat és minden mást.
Minden készülékben találhatók szűrők, ezek a por egy részét felfogják. A szűrő felülete a használat során fokozatosan feltöltődik a lerakódó szennyeződéssel, s ha megfelelő időközönként nem kerül tisztításra, lassan eltömődik. Egyre kevesebb levegő tud keresztül jutni a szűrőn, ez rontja a hűtő (fűtő) hatást.

További gond, hogy a szűrőn a por egy része akadály nélkül átjut, és a készülék belsejében, az elpárologtató felületén rakódik le. Ez pedig itt úgy működik, mint a hőszigetelés. A porréteg vastagodásával egyre inkább rontja a felület hőátadását, s ezzel csökkenti a készülék hűtő (vagy fűtő) képességét, vagy szakszerűbben kifejezve, rontja a hatásfokát. Csökken a hűtő hatás, és azonos hőmérséklet eléréséhez a készülék egyre hosszabb ideig működik, egyre több áramot fogyaszt. A hosszabb működés alatt még több por kerül a szerkezetbe, s egyszer csak elkövetkezik az az állapot, amikor a készülék már ki sem kapcsol, mivel a hűtés olyan gyengévé válik, hogy soha nem éri el a beállított hőmérséklet értékét.

Ez végül is a meghibásodáshoz vezethet, s egy szükségessé váló kompresszor csere költsége vetekszik az új készülék árával.
A karbantartás keretében kerül sor a kültéri egységek tisztítására. Itt a jelenség a leírtakhoz hasonlóan játszódik le, azzal a különbséggel, hogy nincsenek szűrők, amik a lerakódás egy részét felfognák. Műszeresen ellenőrzésre kerül a hűtőközeg feltöltés, szükség esetén megtörténik a megfelelő mennyiségű és minőségű hűtőközeg utántöltése. A beltéri egységek szűrőit is meg kell tisztítani, az elpárologtatóra lerakódott szennyeződés mechanikus eltávolításával, és gombaölő vegyi kezelés végrehajtásával. Ezután megtörténik az üzemi próba, ezzel ellenőrizhető a készülék működése és az infravörös távirányító működése.

EINSZETT KLIMA CLEANER PLUSZ
fertőtlenítő és tisztító

Az ethanol bázisú, nagyhatékonyságú klíma fertőtlenítő és tisztító folyadék gépjárművek klímatisztításához, illetve lakásklímákhoz - split-, ablak és nagyteljesítményű "ipari" klímaberendezések fertőtlenítésére - is alkalmazható. A klímaberendezés tisztítása és fertőtlenítése felszerelt állapotban is problémamentesen elvégezhető, mivel a folyadék a felvitelt követően a kondenzvíz-elvezetőn távozik. A tisztítószer a klímaberendezés elpárologtatójára vihető fel.
E módszer segítségével kettős hatást érünk el egy munkafolyamattal:
- A nagynyomáson történő tisztítás hatására kitisztulnak az elpárologtató pólusai, ezáltal javul a hűtési hatásfok.
- A tisztítószer rendkívül hatékony fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztulnak a klímaberendezés "kelletlen lakói" a különféle gombák, vírusok, baktériumok és mikroorganizmusok.
Ezt a technológiát szakemberek illetve szakműhelyekben alkalmazzák

EINSZETT KLIMA CLEANER Spray
klímatisztító spray

Speciális, vízbázisú márkatermék, ami a klímaberendezést szétszerelés nélkül tisztítja és megszünteti a kellemetlen szagokat. Hatóanyaga egy kiegészítő szagsemlegesítővel különlegesen lágy filmrétegű recepturával, széles hatáskörrel párosul. A szagok újbóli kialakulása ellen egy szennyeződés-taszító filmréteg segítségével védekezik.
Felhasználás gépjárműveknél: A gyújtást, klímát és szellőztetést ki kell kapcsolni. A mellékelt speciális szórófejjel ellátott szonda segítségével fújjuk a flakon teljes tartalmát a klímakészülék beavatkozási zónájára. (az elpárologtatóra). Legegyszerűbb lehetőségek: az elpárologtató leeresztő nyílásásán (kondenzvíz elvezető), utastérből a szellőztetőnyílásokon keresztül vagy a pollenszűrőt eltávolítva. Hagyjuk a tisztítószert 20 percig hatni, majd leengedett ablakok mellett kapcsoljuk be a szellőztető rendszert, és hagyjuk rövid ideig szellőzni.
Felhasználás split klímáknál (lakás): A klímaberendezést teljesen kapcsoljuk ki. Ha lehetőségünk van, áramtalanítsuk. A speciális szórófejjel ellátott szonda segítségével fújjuk a flakon teljes tartalmát a klímakészülék elpárologtatójára. Hagyjuk az anyagot 20 percig hatni, majd üzemeljük be a klíma berendezést. Állítsuk olyan módba, hogy 5-10 percig mindképp üzemben maradjon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímavásárlás előtt

Közeleg a forró nyár, épp ezért nem árt előre gondolkozni klímavásárlás ügyben. Milyen szempontok szerint válasszunk? Mit vegyünk figyelembe vásárlás előtt? Konkrét típusok bemutatása helyett...


Felülethűtés

Hőszivattyúval nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet a falakat vagy a mennyezetet, így nyáron kellemes hőmérsékletet tarthatunk, a hagyományos klíma hátrányai nélkül.