Tükröm-tükröm

2009-10-18 13:25:58 |

A tükör olyannyira szerves része hétköznapjainknak, hogy gyakran csak akkor foglakozunk vele, amikor a hiányát érezzük. Belsőépítészeti és lakberendezési elemként többször kellene gondolnunk rá, mert optikai és esztétikai hatását tudatosan felhasználva életterünk látványossá, különlegessé tehető.

A tükör és az ember kapcsolata nagyon izgalmas téma, kezdve a homéroszi kor emberétől és a tükröző vízfelületektől, Vénusz tükrén és az ókori nők kincsnek számító csiszolt fémlapján keresztül a napkirály tükörterméig. Mind, mind varázslatos történet...
Miután Abraham Thevait a XVII. században feltalálta a tükörlapok öntését, már nem választható el az ipari termeléstől sem a tükörtörténet, és a nagyméretű tükrök mindenki számára elérhetők lettek.
Egy átlagos mai otthonban minimum három nagyméretű tükör található. Egy a fürdőszoba mosdópultja fölött, egy másik az előszobában, egy pedig az öltözőszekrény illetve a gardrób falán.
A tükörbe metszett minta is jelzi, hogy nem funkcionális, hanem látványos dekorációs elemként szolgálAz első a fürdőszoba. A testápoláshoz szervesen hozzátartozó borotválkozás, arcápolás és smink el sem képzelhető jól megvilágított tükör nélkül. A megfelelő világítás az arc derítését jelenti a tükör két oldalán elhelyezett lámpa segítségével. A fürdő stílusától, egyéni ízléstől függően a tükör ragasztással is kerülhet a falra úgy, hogy a csempézésnél kihagyjuk a helyét. Tehetjük fa- vagy fémkeretbe is. A helyiség mérete befolyásolhatja, de törekedjünk minél nagyobbra készíttetni részben a praktikum miatt, részben mert a sok üveg és fém, valamint a csillogó burkolatok visszatükrözése nagyon vonzó látvány.
A második hely, ahol nem lehetünk meg tükör nélkül, az előszoba. Itt is kettős funkciója van: külsőnk rendezettségét ellenőrizni kell egy lehetőség szerint egész alakos tükörben, másrészt a helyiség jellegéből adódó szűk teret optikailag növelhetjük vele. Ügyeljünk arra, hogy olyan felületeket kettőzzünk meg a tükör segítségével, ami erre érdemes, ne az esetleges "kabátrendetlenség" vagy "cipő-összevisszaság" látszódjék megkettőzve. Ha a tükör a padlótól körülbelül 30-40 cm-re kezdődik és az ajtók magasságáig tart, akkor a család minden tagja, testmagasságtól függetlenül, egész alakban látja magát benne.

A romantikus berendezéshez nagyszerűen illik a gyűjtött kagylóhéjakkal díszített tükörkeret A gardróbszobáknak és gardróbszekrényeknek is fontos tartozékai a tükrök. Szubjektív, hogy milyen módon helyezzük el ezeket. (Nagyon sok régi hiedelem, babona is kapcsolódik hozzá, de a feng shui is ellenzi bizonyos helyzetekben az elhelyezését.) Ha másként nem, a szekrényajtók belső felére mindenképpen tegyünk belőle. Igen praktikus a billenthető és a többszárnyú tükör. Helyzetének változtatásával szűk helyen is tetőtől talpig megnézhetjük, a behajtható szárnyúak segítségével pedig hátulról is ellenőrizhetjük magunkat.
Ezeken kívül természetesen számtalan helyen és módon alkalmazhatunk tükröt a lakásban. Szakembereknek erre rengeteg ötletük van, így válik egyedivé, különlegessé egy-egy otthon.

Otthonöltöztetés tükörrel

 • A modern ebédlő egyetlen fali dekorációja a széles, barna kerettel hangsúlyozott, nagy tükörDíszes, különleges keretben a komód fölött, kandalló falon, esetleg egyszerűen falhoz támasztva a hálóban vagy a nappaliban látványos, figyelemfelhívó dekorációs elem
 • Vitrinszekrények belső falán a régi időkben is használatos volt. Alkalmazhatjuk ezt ma is akár világítással kombinálva. Így a polcra helyezett klasszikus díszeket minden oldalukról szemügyre vehetjük. Az üveget és a kristályt pedig még csillogóbbnak látjuk.
 • Ha nem találunk megfelelő képet, remek dekorációt alkothatunk úgy, hogy a föllelhető sokféle formájú és színű keretbe egyszerűen tükröket foglalunk.
 • A tükör felületét bátran festhetjük, mintázhatjuk többféle technikával. Díszítőmotívum lehet a kárpit vagy a tapéta megfelelő mintája, esetleg régi árnyképek ihlette alakzat, de akár üvegmatrica is.
 • Keret nélküli nagyméretű tükörre ragasztathatunk lebegő üvegpolcot, amire aztán hajkefét, parfümöt, apróságokat tehetünk. Praktikus és látványos, valószerűtlenül légies elem.
 • Ha egy fürdőszobában a mosdót csak az ablak alá tudjuk elhelyezni az ablaküveg alsó részét bátran helyettesíthetjük tükörrel.
 • Izgalmas ellentétet alkot a durvafelületű kőburkolat és a hozzátámasztott aranykeretes tükör A nagyítós és esetleg rejtett világítással is ellátott asztali tükrök egyre inkább kedveltek. Megkönnyítik a borotválkozást, a sminkelést és lehetővé teszik a bőr alapos ellenőrzését. Használhatjuk a fürdőszobán kívül a pipereasztalon is.
 • Készülnek hangulati elemként mesterségesen megvakított, koptatott tükrök is. Ezek természetesen csak dekorációs elemként nem pedig használati tárgyként helyezhetők el. Tehetünk elé virágcsokrot, lámpát vagy ellenpontként magasfényű krómozott dísztárgyakat.
 • A billenőtükrök népszerűsége töretlen. Térben való elmozdíthatósága és lapjának állíthatósága növeli használati értékét. Kicsinyített változatai a fiókos borotválkozó- vagy keretes asztalitükrök szép és praktikus darabok.
 • Méltatlanul elfelejtett bútor az ún. toalett tükör, mely régen a hálószoba garnitúrákhoz tartozott. Érdemes felújítani a pincében porosodókat, mert nagyszerű előszobabútor is lehet. Egyrészt lerakó- és pakolóhely, másrészt behajtható szélső tükrei segítségével a legpraktikusabb tükörfajta, mert minden oldalról megnézhetjük benne magunkat.
 • Az utóbbi évtized újdonsága az elemekből összeállítható tükörfal. Ebből tetszőleges darabszámot vásárolhatunk, amit a berendezés függvényében egyedi, akár teljesen szabálytalan formában is a falra illeszthetünk. A tükörcsempe pedig teljes értékű burkolatnak számít.

A tükrök praktikuma, esztétikája kizárólag makulátlanul tiszta, csillogó felülettel érvényesül. Érdemes erre mindig figyelmet és időt fordítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges enteriőrök

Egy lakószobát, vagy annak egy sarkát nemcsak különleges formájú berendezési tárgyakkal, hanem azok eltérő bevonó huzataival, vagyakontrasztos falfestés és 3D elemes lambériához jól...


Apácarácsok

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy...