Tükröm-tükröm

2009-10-18 13:25:58 |

A tükör olyannyira szerves része hétköznapjainknak, hogy gyakran csak akkor foglakozunk vele, amikor a hiányát érezzük. Belsőépítészeti és lakberendezési elemként többször kellene gondolnunk rá, mert optikai és esztétikai hatását tudatosan felhasználva életterünk látványossá, különlegessé tehető.

A tükör és az ember kapcsolata nagyon izgalmas téma, kezdve a homéroszi kor emberétől és a tükröző vízfelületektől, Vénusz tükrén és az ókori nők kincsnek számító csiszolt fémlapján keresztül a napkirály tükörterméig. Mind, mind varázslatos történet...
Miután Abraham Thevait a XVII. században feltalálta a tükörlapok öntését, már nem választható el az ipari termeléstől sem a tükörtörténet, és a nagyméretű tükrök mindenki számára elérhetők lettek.
Egy átlagos mai otthonban minimum három nagyméretű tükör található. Egy a fürdőszoba mosdópultja fölött, egy másik az előszobában, egy pedig az öltözőszekrény illetve a gardrób falán.
A tükörbe metszett minta is jelzi, hogy nem funkcionális, hanem látványos dekorációs elemként szolgálAz első a fürdőszoba. A testápoláshoz szervesen hozzátartozó borotválkozás, arcápolás és smink el sem képzelhető jól megvilágított tükör nélkül. A megfelelő világítás az arc derítését jelenti a tükör két oldalán elhelyezett lámpa segítségével. A fürdő stílusától, egyéni ízléstől függően a tükör ragasztással is kerülhet a falra úgy, hogy a csempézésnél kihagyjuk a helyét. Tehetjük fa- vagy fémkeretbe is. A helyiség mérete befolyásolhatja, de törekedjünk minél nagyobbra készíttetni részben a praktikum miatt, részben mert a sok üveg és fém, valamint a csillogó burkolatok visszatükrözése nagyon vonzó látvány.
A második hely, ahol nem lehetünk meg tükör nélkül, az előszoba. Itt is kettős funkciója van: külsőnk rendezettségét ellenőrizni kell egy lehetőség szerint egész alakos tükörben, másrészt a helyiség jellegéből adódó szűk teret optikailag növelhetjük vele. Ügyeljünk arra, hogy olyan felületeket kettőzzünk meg a tükör segítségével, ami erre érdemes, ne az esetleges "kabátrendetlenség" vagy "cipő-összevisszaság" látszódjék megkettőzve. Ha a tükör a padlótól körülbelül 30-40 cm-re kezdődik és az ajtók magasságáig tart, akkor a család minden tagja, testmagasságtól függetlenül, egész alakban látja magát benne.

A romantikus berendezéshez nagyszerűen illik a gyűjtött kagylóhéjakkal díszített tükörkeret A gardróbszobáknak és gardróbszekrényeknek is fontos tartozékai a tükrök. Szubjektív, hogy milyen módon helyezzük el ezeket. (Nagyon sok régi hiedelem, babona is kapcsolódik hozzá, de a feng shui is ellenzi bizonyos helyzetekben az elhelyezését.) Ha másként nem, a szekrényajtók belső felére mindenképpen tegyünk belőle. Igen praktikus a billenthető és a többszárnyú tükör. Helyzetének változtatásával szűk helyen is tetőtől talpig megnézhetjük, a behajtható szárnyúak segítségével pedig hátulról is ellenőrizhetjük magunkat.
Ezeken kívül természetesen számtalan helyen és módon alkalmazhatunk tükröt a lakásban. Szakembereknek erre rengeteg ötletük van, így válik egyedivé, különlegessé egy-egy otthon.

Otthonöltöztetés tükörrel

 • A modern ebédlő egyetlen fali dekorációja a széles, barna kerettel hangsúlyozott, nagy tükörDíszes, különleges keretben a komód fölött, kandalló falon, esetleg egyszerűen falhoz támasztva a hálóban vagy a nappaliban látványos, figyelemfelhívó dekorációs elem
 • Vitrinszekrények belső falán a régi időkben is használatos volt. Alkalmazhatjuk ezt ma is akár világítással kombinálva. Így a polcra helyezett klasszikus díszeket minden oldalukról szemügyre vehetjük. Az üveget és a kristályt pedig még csillogóbbnak látjuk.
 • Ha nem találunk megfelelő képet, remek dekorációt alkothatunk úgy, hogy a föllelhető sokféle formájú és színű keretbe egyszerűen tükröket foglalunk.
 • A tükör felületét bátran festhetjük, mintázhatjuk többféle technikával. Díszítőmotívum lehet a kárpit vagy a tapéta megfelelő mintája, esetleg régi árnyképek ihlette alakzat, de akár üvegmatrica is.
 • Keret nélküli nagyméretű tükörre ragasztathatunk lebegő üvegpolcot, amire aztán hajkefét, parfümöt, apróságokat tehetünk. Praktikus és látványos, valószerűtlenül légies elem.
 • Ha egy fürdőszobában a mosdót csak az ablak alá tudjuk elhelyezni az ablaküveg alsó részét bátran helyettesíthetjük tükörrel.
 • Izgalmas ellentétet alkot a durvafelületű kőburkolat és a hozzátámasztott aranykeretes tükör A nagyítós és esetleg rejtett világítással is ellátott asztali tükrök egyre inkább kedveltek. Megkönnyítik a borotválkozást, a sminkelést és lehetővé teszik a bőr alapos ellenőrzését. Használhatjuk a fürdőszobán kívül a pipereasztalon is.
 • Készülnek hangulati elemként mesterségesen megvakított, koptatott tükrök is. Ezek természetesen csak dekorációs elemként nem pedig használati tárgyként helyezhetők el. Tehetünk elé virágcsokrot, lámpát vagy ellenpontként magasfényű krómozott dísztárgyakat.
 • A billenőtükrök népszerűsége töretlen. Térben való elmozdíthatósága és lapjának állíthatósága növeli használati értékét. Kicsinyített változatai a fiókos borotválkozó- vagy keretes asztalitükrök szép és praktikus darabok.
 • Méltatlanul elfelejtett bútor az ún. toalett tükör, mely régen a hálószoba garnitúrákhoz tartozott. Érdemes felújítani a pincében porosodókat, mert nagyszerű előszobabútor is lehet. Egyrészt lerakó- és pakolóhely, másrészt behajtható szélső tükrei segítségével a legpraktikusabb tükörfajta, mert minden oldalról megnézhetjük benne magunkat.
 • Az utóbbi évtized újdonsága az elemekből összeállítható tükörfal. Ebből tetszőleges darabszámot vásárolhatunk, amit a berendezés függvényében egyedi, akár teljesen szabálytalan formában is a falra illeszthetünk. A tükörcsempe pedig teljes értékű burkolatnak számít.

A tükrök praktikuma, esztétikája kizárólag makulátlanul tiszta, csillogó felülettel érvényesül. Érdemes erre mindig figyelmet és időt fordítani.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyi szalvéta hajtogatása

A karácsonyi vacsora és ebéd a családok nagy részében kicsit más, mint a „szürke” hétköznapoké. Nem kell feltétlenül sem sok pénzt, sem sok időt rászánni arra, hogy ünnepivé tegyük az...


Kiegészítő fűtések

A fürdőszobák,különösen a kis alapterületűek,légterében a fürdést, tusolást követően óhatatlanul megnő a levegő páratartalma, különösen a fűtési idény utáni hűvösebb időszakokban. Ezt a helyiség...