Mitől lesz lakható?

Pinceszigetelés

2009-10-16 22:39:07 |

Fűtési költségeink akár 30%-a is megtakarítható a pincénk hőszigetelésével! A nedvesség ellen is szigetelt pincehelyiségben lakóhelyiséget alakíthatunk ki, de készíthetünk konditermet vagy szaunát is.

A pincék sok esetben kihasználatlanul állnak, telerakva rég nem használt holmikkal. Ezeket a tereket is lehet hasznosítani egy kis átalakítást követően. Ha úgy döntünk, hogy nekilátunk a házunk alatt lévő helyiség hasznosítására, a tervezés előtt tisztázni kell a pince állapotát.
Leggyakoribb probléma a nedvesség, ami főleg régi házaknál jelent gondot. Ennek oka lehet, hogy a külső falazatnak hiányzik a függőleges talajnedvesség elleni szigetelése, és gyakran a vízszintes szigetelés is megsérül, vagy tönkremegy, ami a nedvesség falszerkezetbe való felszívódását akadályozná meg. Az aljzaton nem mindig a talajnedvesség hagy nyomot, előfordulhat kondenzáció általi nedvesség lecsapódás is. Amennyiben száraznak ítéljük a pincénket, akkor is az a legbiztosabb, ha szakemberrel végeztetjük el a pince állapotának felmérését. A nedvesség okozójától függenek a további víz- és hőszigetelési teendők is, melynek eredményeképpen a pincébe keletkező nedvesség teljes kizárását kell megcélozni.

A vízszigetelésenés hőszigetelésen kívül meg kell oldanunk a helyiség hatásos szellőztetését, és a falak gondosan kivitelezett burkolását is. Az elvégzendő munkálatokat a pince leendő hasznosítása határozza meg. Ha csak tároló pincét kívánunk kialakítani gyümölcs vagy zöldség tárolására, akkor elsősorban a padlóját kell célszerűen kialakítani. Amennyiben azonban szigetelt, fűthető pincehelyiségre van szükségünk, a sikeres tervezés érdekében figyelembe kell azt is vennünk, hogy a tartós emberi tartózkodásra alkalmas pince kiépítésének szigorú követelményei vannak. Egyrészt meg kell szüntetni vagy megakadályozni az aljzat és a fal nedvesedését, majd kellő szigeteléssel kell ellátni, burkolni kell, a fűthetési és szellőzési lehetőségeket ki kell alakítani, mindezt úgy, hogy a belmagasság a követelményeknek megfelelő legyen.

Pincepadló szigetelése

Legtöbbször a belmagasság jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis a lakótérként történő hasznosításához 2,50 méter átlagértéket kell elérnie. Némely esetben ezt csak földkiemeléssel lehet megvalósítani, majd ezt követi a szakszerű padlófelépítés. A padlófelépítés alsó rétege a kavicsréteg, majd az arra elkészített, jól tömörített és megkötött aljzatbeton kerül. Ezt követi a padló nedvesség elleni szigetelése teknőszigeteléssel, ami annyit jelent, hogy a falnál a bitumenes szigetelőlemezt teknőszerűen felvezetjük a körülötte lévő falakra úgy, hogy a vízszintes falszigeteléseket átfedjék. Az oldalfalon a szigetelésnek meg kell haladnia az esztrich réteget. A teknőszigetelésnek használt bitumenes szigetelőlemezeteket csatlakozásaiknál és toldásaiknál 10 cm fedéssel egymásra lapolva kell elkészíteni.
A talajjal közvetlenül érintkező padlókat abban az esetben kell hőszigetelni, ha a felette levő lakóterek huzamos emberi tartózkodás céljára szolgálnak (pl. lakóterek, de ide soroljuk a pincében helyet kapó hobbiszobát, konditermet). Ez az a szigetelés, amit a legegyszerűbb elkészíteni a ház építése során, és amit lehetetlen utólag elvégezni. Éppen ezért, ne csak a minimális vastagságú szigetelőanyagot helyezzük el, hanem a hőszigetelési irányelveknek megfelelő, 5-6 cm vastag szigetelő lemezeket építsük be. Ezt a réteget követi egy borítás, amely lehet bitumenes papír vagy polietilén fólia, melynek az a szerepe, hogy a fölötte elterülő esztrich réteg ne kerülhessen bele a szigetelő lapok pólusaiba. A cement esztrich felhordása 40-50 mm vastagságban ajánlott.

Készíthetünk padlófűtést is ezekben a helyiségekben, de ebben az esetben ajánlatos az úsztatott esztrich alkalmazása. A padlófűtés rétegrendjét annyiban kell változtatni, hogy a hőszigetelést vastagítani kell, szinte duplázni. A padlófűtés kialakítása befolyással van a burkolóanyag választásra is, ugyanis csak olyan burkolóanyagot választhatunk, mely hőálló, és jó hőátbocsátó képességgel rendelkezik.

Oldalfalszigetelés

Nemcsak az aljzat elkészítésével szemben vannak követelmények a pince kialakítása során, hanem az oldalfalak megfelelő szigetelése is nagy jelentőséggel bír. Az ideális megoldás, ha a vízszigetelés és a hőszigetelés kívülről, a ház falának kiásásával történik. Mivel a pincefalak külső szigetelése állandóan érintkezik a nedves földdel, ezért csak olyan szigetelőanyagot lehet használni, amely állja a nedvességet. Ilyen például az XPS keményhab-lap vagy az EPS lapok. A pince külső falait két rétegben bitumenlemezzel érdemes szigetelni.

Külső szigetelésre nem minden esetben van mód, például egy sorház jellegű beépítés esetén csak belülről, a pince helyiségéből történhet meg a szigetelés. A belső nedvesség elleni szigetelést azonban vakolattal nem lehet megoldani, mert a nedvesség tovább halad felfelé a falszerkezetben. A belső oldali hőszigetelésnél is előnyösebb a külső oldalon elhelyezett hőszigetelés, melynek előnye, hogy a fal meleg marad, a szerelvények nem fagynak el, nem képződik kondenzvíz.
Mivel nem minden esetben kivitelezhető a külső oldali hő és vízszigetelés, ezért meg kell keresni a pince belső oldalán a lehetséges megoldásokat. A falakkal szemben támasztott követelmények miatt úgy kell kivitelezni a szigetelést és a szellőzést, hogy kívülről a pincébe nedvesség ne juthasson be, vagy ha esetlegesen mégis bejut, gyorsan elvezethető, kiszellőztethető legyen ugyanúgy, mint a pincehelyiség gyors felfűtése során a hideg falrészeken keletkező kondenzvíz esetében. Ennek legbiztosabb módja a falburkolat hátsó kiszellőzésének biztosítása. Ezt úgy tudjuk kivitelezni, hogy a faltól távtartó szerkezettel tartjuk el a burkolatot, hogy a fal és a burkolat között a légáramlás elszállítsa a képződő nedvességet. Kombinálhatjuk hőszigeteléssel is a hátsó kiszellőzésű falburkolatot.

Pincefödém szigetelése

A födém esetén is hasonlóképpen járjunk el, mint az oldalfalaknál, úgy kell elkészíteni a burkolatot, hogy a faltávolságon belül a burkolat mögött a levegő át tudjon áramolni, ezáltal ki tudjon szellőzni. A rosszul szigetelt pincefödém miatt nemcsak a lábunk fázhat, hanem megnövekszik a fűtési energiaszükséglet is. Ezért fontos figyelni arra is, hogy a födém jól le legyen szigetelve.
Amennyiben felújítjuk a szigetelést, a pincefödém szigetelésének egyszerű és jó megoldása, ha alulról keményhab-lapokat alkalmazunk. Így elkerüljük a lakótér padlószintjének megemelkedését, ami egyébként rengeteg bonyodalmat tud okozni. Új építés esetén előnyösebb, ha a hőszigetelést a földszinti padló zajcsökkentő szigetelésével együtt tesszük le. Erre a célra tökéletesen alkalmas az XPS-keményhablap, amely padlóra és tetőre egyaránt használható. Az egyes elvégzendő munkák költségeinek felmérésénél ügyeljünk arra, hogy ne felejtsük ki a tervezésből a válaszfalak készítését, abban a nyílászárók elhelyezését és az esetleges szerelések - gépészet, villany, fűtéskialakítás - költségeit se!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

robi0128 avatarja

robi0128        

hello kérdésem a következő az alsó szigetelésnél lehet-e keresztben szigetelni a két sort?

Ázik a pincéje?

Ugye milyen kellemetlen, rossz érzés, ha valahányszor le kell mennie a pincébe, az alagsorban dohszag, nedves, levált vakolat és sókivirágzások fogadja? Azonban ne ugorjunk azonnal fejest a vakolat...


Pincék és önálló pinceházak

Régen a pince és a padlás egyaránt a terménytárolás helyszínei voltak, más-más mikroklímával. Mindkettőt a víztől kellett óvni, egyiket afelülről érkezőtől, másikat azalulról jövőtől. A pincék ma...