Energiatakarékos, kétcsöves fűtések szerelése termosztatikus radiátorszelepekkel

2009-11-08 20:39:36 | Módosítva: 2009-11-08 20:42:11

Az energiaárak emelkedése és a gazdasági válság következtében igen fontos szempont, hogy a fűtés költségei jelentős mértékben csökkenthetőek legyenek, hiszen a jelenlegi árak mellett jövedelmünk jelentős részét fordítjuk fűtésre. Azonban szükség van arra is, hogy a fűtőberendezés automatikusan biztosítsa a jó komfortérzethez szükséges hőmérsékletet, vagyis jól szabályozható legyen a fűtési rendszerünk. Ide tartozik – a hőmérséklet-szabályozás mellett – a központi fűtések hidraulikai beszabályozása is, amellyel biztosíthatjuk a felfűtés során, hogy minden radiátor megkapja a számára szükséges vízmennyiséget.

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS,KOMFORT

A fenti igényeket a termosztatikus fűtőtestszelep teljesíti, amellyel jelentős energia-megtakarítás érhető el magasabb komfortérzet biztosítása mellett. A szerelvényekkel új fűtési rendszerek és meglévő fűtések is könnyen, gyorsan szabályozhatóvá tehetőek. Sok tapasztalat bizonyítja, hogy a termosztatikus szeleppel ellátott rendszer, a kézi radiátorszelepekkel felszerelt fűtéshez képest, mintegy 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a fűtőtestszelepek megvásárlására fordított összeg körülbelül két év alatt megtérül. Egy radiátorszelep átlagosan 20-25 éven keresztül működik, így a fűtési költségben megmutatkozó megtakarítás a szelep élettartama alatt igen jelentős, és abból ered, hogy a termosztatikus fűtőtestszelep hasznosítja a helyiségben az emberek által leadott, a főzés, fürdés során felszabaduló, vagy az oda kívülről, a napsugárzás következtében bejutó, úgynevezett „idegen” vagy „szabad” hőt. Lehetőséget biztosít a helyiségenkénti eltérő hőmérséklet tartására és az időszakos hőmérséklet-csökkentésre. Mindez automatikusan, segédenergia igénybevétele nélkül történik.
A kellemes közérzet miatt is szükség van a hőmérséklet-szabályozásra. A termosztatikus fej elfordításával biztosítani lehet a rendszer minden egyes helyiségében az igényeknek megfelelő hőmérsékletet (például 20 °C a nappaliban, 17 °C a hálószobában stb.). A szelep mindaddig fenntartja a beállított hőmérsékletet, ameddig azt nem módosítjuk az érzékelő ismételt elforgatásával.

BESZABÁLYOZÁS

A kétcsöves fűtési hálózat esetén végponti mennyiségkorlátozással, úgynevezett előbeállítással biztosíthatjuk a rendszer megfelelő hidraulikai egyensúlyát, vagyis hogy minden egyes radiátorához eljusson a megkívánt mennyiségű fűtővíz.
A fűtőtesteken különböző hőigény jelentkezik, és az elhelyezkedés, szivattyútól való távolság, csővezeték ellenállás stb. következtében a radiátorszelepen más-más nyomáskülönbség alakul ki. Ez azt jelenti, hogy különféle kv-értékű szelep beépítésére volna szükség. A minőségi radiátorszelep-gyártók ezért készítenek változtatható kv-értékű, ún. előbeállítható szelepet.
A fűtési rendszer hidraulikai beszabályozása azt jelenti, hogy meg kell határozni a szelep megfelelő kv-értékét, azaz ki kell választani a szükséges előbeállítást.

TERMOSZTATIKUS SZELEPEK

A kétcsöves fűtési rendszerek kialakítására szolgáló termosztatikus fűtőtestszelepek egyenes, sarok, fordított sarok és térsarok kivitelben készülnek.
Ma még gyakran tapasztalható, hogy a fűtési rendszer felújítását, előbeállítási lehetőség nélküli termosztatikus szeleppel végzik. Ebben az esetben a kedvező helyzetben lévő fűtőtest szelepére (rövid kör) a kívántnál nagyobb nyomáskülönbség hat, több víz áramlik a hőleadóba, túlfűtött lesz a helyiség. A kedvezőtlen helyzetű, nagy ellenállású körön lévő radiátoron, a kisebb nyomáskülönbség hatására átáramló kevesebb fűtővíz következtében, alulfűtés tapasztalható.

Létezik szerszám alkalmazása nélküli, úgynevezett kézi előbeállítással rendelkező szelep, amellyel a hidraulikai beszabályozás roppant gyors és egyszerű feladat. Rugó ellenében, egy nikkelezett gyűrűt kell kiemelni, és elforgatni a kívánt helyzetbe, a tervező vagy kivitelező által meghatározott előbeállítás (beszabályozás) megvalósításához.
Amennyiben a rendszer minden fűtőtestén elvégezzük az előbeállítást, egy hidraulikailag teljesen kiegyensúlyozott hálózatot kapunk. Kétcsöves rendszer beszabályozására mindig előbeállítással rendelkező szelepet alkalmazzunk!

TERMOSZTATIKUS ÉRZÉKELŐK

A kereskedelemben kaphatóak gőz- és folyadéktöltésű termosztatikus érzékelők is. A telített gőz-töltetű érzékelővel érhető el a legnagyobb energia-megtakarítás, a leggyorsabban reagál a hőmérséklet-változásra, és nagyon pontosan tartja a beállított értéket a helyiségben. A folyadék töltetű termosztát szintén gyorsan reagál a hőmérséklet-változásra, és pontosan tartja a beállított értéket.
A jobb minőségű érzékelők korlátozható és rögzíthető szabályozási tartománnyal, valamint fagyvédelmi funkcióval és beépített lopás elleni védelemmel rendelkeznek.
A végfelhasználók igényeihez és a beépítési körülményekhez igazodó kialakítású érzékelőket kell alkalmazni a szerelés során:

  • beépített érzékelő: a hőmérséklet beállítása és érzékelése a szelepre erősített érzékelőfejen történik. Ez az általánosan használt érzékelő típus, alkalmazására akkor kerül sor, amennyiben a helyiség levegője szabadon körüláramolja a termosztátot, és egyidejűleg a szelep vízszintes tengelyű beépítését biztosítani tudjuk.
  • külső érzékelő: a hőmérséklet beállítása a szelepre erősített érzékelőn, míg érzékelése a max. 2 m távolságban elhelyezett érzékelő-kapszulán történik. Akkor használjuk, amikor a levegő szabad áramlását az érzékelő körül gátolja valami (pl. függöny), vagy a szelep vízszintes tengelyű beépítését nem tudjuk biztosítani.
  • távszabályozós érzékelő: a hőmérséklet beállítása és érzékelése a szeleptől távol történik, amikor a radiátort teljesen elburkolják, és a szelepre csak a beavatkozó részt szerelik. Az érzékelők általában 2, 5 vagy akár 8 m hosszú kapilláris csővel rendelkeznek.
  • rongálás ellen védett érzékelő: ellenáll a nagyobb mechanikai igénybevételnek. Közösségi célú helyiségekbe, ipari létesítményekbe ajánljuk.
  • programozható érzékelő: amelynél napi program szolgál a kívánság szerinti fűtési menetrend megvalósítására.

VISSZATÉRŐ CSAVARZATOK

A visszatérő csavarzatok egyenes és sarok kivitelben készülnek. Kapható olyan is, amely a nyitás-zárás funkció mellett, egy ürítőszelep felhelyezésével, a fűtőtestek egyedi töltését-ürítését teszi lehetővé, esetleges javítás vagy szerelés céljából anélkül, hogy a teljes hálózatot leürítenénk, illetve a többi radiátort működésükben zavarnánk.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az új fűtési rendszerek kialakításának, illetve a már üzemelő hálózatok felújításának nagyon fontos része a fűtővíz-elosztás. Általános érvénnyel elmondható, hogy kétcsöves, szivattyús rendszerek esetén előbeállítható, termosztatikus radiátorszelepek alkalmazandóak. Így mindig a szükséges vízmennyiség kerül a radiátorba. A szelep előbeállító egységével pedig hiba nélkül elvégezhető a beszabályozás.

Drexler Péter
Danfoss Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Infra fűtési alternatívák

Az infra fűtéssel kapcsolatban gyakran szélsőséges véleményekkel lehet találkozni. Egyes szakvélemények drágának találják, mint minden elektromos fűtést, mások 30-40%-os megtakarítást ígérnek...


Nyaralóból lakóingatlan

A nyaralók adás-vételi illetéke pár éve 10-ről 4%-ra változott, ezért egyre többeknek lehet vonzó lehetőség ilyen ingatlanban lakni, életvitelszerűen. Kérdés, hogy a járulékos költségek miatt...