Energiatakarékos, kétcsöves fűtések szerelése termosztatikus radiátorszelepekkel

2009-11-08 20:39:36 | Módosítva: 2009-11-08 20:42:11

Az energiaárak emelkedése és a gazdasági válság következtében igen fontos szempont, hogy a fűtés költségei jelentős mértékben csökkenthetőek legyenek, hiszen a jelenlegi árak mellett jövedelmünk jelentős részét fordítjuk fűtésre. Azonban szükség van arra is, hogy a fűtőberendezés automatikusan biztosítsa a jó komfortérzethez szükséges hőmérsékletet, vagyis jól szabályozható legyen a fűtési rendszerünk. Ide tartozik – a hőmérséklet-szabályozás mellett – a központi fűtések hidraulikai beszabályozása is, amellyel biztosíthatjuk a felfűtés során, hogy minden radiátor megkapja a számára szükséges vízmennyiséget.

ENERGIA-MEGTAKARÍTÁS,KOMFORT

A fenti igényeket a termosztatikus fűtőtestszelep teljesíti, amellyel jelentős energia-megtakarítás érhető el magasabb komfortérzet biztosítása mellett. A szerelvényekkel új fűtési rendszerek és meglévő fűtések is könnyen, gyorsan szabályozhatóvá tehetőek. Sok tapasztalat bizonyítja, hogy a termosztatikus szeleppel ellátott rendszer, a kézi radiátorszelepekkel felszerelt fűtéshez képest, mintegy 20%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy a fűtőtestszelepek megvásárlására fordított összeg körülbelül két év alatt megtérül. Egy radiátorszelep átlagosan 20-25 éven keresztül működik, így a fűtési költségben megmutatkozó megtakarítás a szelep élettartama alatt igen jelentős, és abból ered, hogy a termosztatikus fűtőtestszelep hasznosítja a helyiségben az emberek által leadott, a főzés, fürdés során felszabaduló, vagy az oda kívülről, a napsugárzás következtében bejutó, úgynevezett „idegen” vagy „szabad” hőt. Lehetőséget biztosít a helyiségenkénti eltérő hőmérséklet tartására és az időszakos hőmérséklet-csökkentésre. Mindez automatikusan, segédenergia igénybevétele nélkül történik.
A kellemes közérzet miatt is szükség van a hőmérséklet-szabályozásra. A termosztatikus fej elfordításával biztosítani lehet a rendszer minden egyes helyiségében az igényeknek megfelelő hőmérsékletet (például 20 °C a nappaliban, 17 °C a hálószobában stb.). A szelep mindaddig fenntartja a beállított hőmérsékletet, ameddig azt nem módosítjuk az érzékelő ismételt elforgatásával.

BESZABÁLYOZÁS

A kétcsöves fűtési hálózat esetén végponti mennyiségkorlátozással, úgynevezett előbeállítással biztosíthatjuk a rendszer megfelelő hidraulikai egyensúlyát, vagyis hogy minden egyes radiátorához eljusson a megkívánt mennyiségű fűtővíz.
A fűtőtesteken különböző hőigény jelentkezik, és az elhelyezkedés, szivattyútól való távolság, csővezeték ellenállás stb. következtében a radiátorszelepen más-más nyomáskülönbség alakul ki. Ez azt jelenti, hogy különféle kv-értékű szelep beépítésére volna szükség. A minőségi radiátorszelep-gyártók ezért készítenek változtatható kv-értékű, ún. előbeállítható szelepet.
A fűtési rendszer hidraulikai beszabályozása azt jelenti, hogy meg kell határozni a szelep megfelelő kv-értékét, azaz ki kell választani a szükséges előbeállítást.

TERMOSZTATIKUS SZELEPEK

A kétcsöves fűtési rendszerek kialakítására szolgáló termosztatikus fűtőtestszelepek egyenes, sarok, fordított sarok és térsarok kivitelben készülnek.
Ma még gyakran tapasztalható, hogy a fűtési rendszer felújítását, előbeállítási lehetőség nélküli termosztatikus szeleppel végzik. Ebben az esetben a kedvező helyzetben lévő fűtőtest szelepére (rövid kör) a kívántnál nagyobb nyomáskülönbség hat, több víz áramlik a hőleadóba, túlfűtött lesz a helyiség. A kedvezőtlen helyzetű, nagy ellenállású körön lévő radiátoron, a kisebb nyomáskülönbség hatására átáramló kevesebb fűtővíz következtében, alulfűtés tapasztalható.

Létezik szerszám alkalmazása nélküli, úgynevezett kézi előbeállítással rendelkező szelep, amellyel a hidraulikai beszabályozás roppant gyors és egyszerű feladat. Rugó ellenében, egy nikkelezett gyűrűt kell kiemelni, és elforgatni a kívánt helyzetbe, a tervező vagy kivitelező által meghatározott előbeállítás (beszabályozás) megvalósításához.
Amennyiben a rendszer minden fűtőtestén elvégezzük az előbeállítást, egy hidraulikailag teljesen kiegyensúlyozott hálózatot kapunk. Kétcsöves rendszer beszabályozására mindig előbeállítással rendelkező szelepet alkalmazzunk!

TERMOSZTATIKUS ÉRZÉKELŐK

A kereskedelemben kaphatóak gőz- és folyadéktöltésű termosztatikus érzékelők is. A telített gőz-töltetű érzékelővel érhető el a legnagyobb energia-megtakarítás, a leggyorsabban reagál a hőmérséklet-változásra, és nagyon pontosan tartja a beállított értéket a helyiségben. A folyadék töltetű termosztát szintén gyorsan reagál a hőmérséklet-változásra, és pontosan tartja a beállított értéket.
A jobb minőségű érzékelők korlátozható és rögzíthető szabályozási tartománnyal, valamint fagyvédelmi funkcióval és beépített lopás elleni védelemmel rendelkeznek.
A végfelhasználók igényeihez és a beépítési körülményekhez igazodó kialakítású érzékelőket kell alkalmazni a szerelés során:

  • beépített érzékelő: a hőmérséklet beállítása és érzékelése a szelepre erősített érzékelőfejen történik. Ez az általánosan használt érzékelő típus, alkalmazására akkor kerül sor, amennyiben a helyiség levegője szabadon körüláramolja a termosztátot, és egyidejűleg a szelep vízszintes tengelyű beépítését biztosítani tudjuk.
  • külső érzékelő: a hőmérséklet beállítása a szelepre erősített érzékelőn, míg érzékelése a max. 2 m távolságban elhelyezett érzékelő-kapszulán történik. Akkor használjuk, amikor a levegő szabad áramlását az érzékelő körül gátolja valami (pl. függöny), vagy a szelep vízszintes tengelyű beépítését nem tudjuk biztosítani.
  • távszabályozós érzékelő: a hőmérséklet beállítása és érzékelése a szeleptől távol történik, amikor a radiátort teljesen elburkolják, és a szelepre csak a beavatkozó részt szerelik. Az érzékelők általában 2, 5 vagy akár 8 m hosszú kapilláris csővel rendelkeznek.
  • rongálás ellen védett érzékelő: ellenáll a nagyobb mechanikai igénybevételnek. Közösségi célú helyiségekbe, ipari létesítményekbe ajánljuk.
  • programozható érzékelő: amelynél napi program szolgál a kívánság szerinti fűtési menetrend megvalósítására.

VISSZATÉRŐ CSAVARZATOK

A visszatérő csavarzatok egyenes és sarok kivitelben készülnek. Kapható olyan is, amely a nyitás-zárás funkció mellett, egy ürítőszelep felhelyezésével, a fűtőtestek egyedi töltését-ürítését teszi lehetővé, esetleges javítás vagy szerelés céljából anélkül, hogy a teljes hálózatot leürítenénk, illetve a többi radiátort működésükben zavarnánk.

ÖSSZEFOGLALÁS

Az új fűtési rendszerek kialakításának, illetve a már üzemelő hálózatok felújításának nagyon fontos része a fűtővíz-elosztás. Általános érvénnyel elmondható, hogy kétcsöves, szivattyús rendszerek esetén előbeállítható, termosztatikus radiátorszelepek alkalmazandóak. Így mindig a szükséges vízmennyiség kerül a radiátorba. A szelep előbeállító egységével pedig hiba nélkül elvégezhető a beszabályozás.

Drexler Péter
Danfoss Kft.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Abszorpciós hőszivattyúk

A megújuló energiaforrások hasznosításának korszerű eszközei a legújabb generációs hőszivattyús rendszerek, melyekkel a környezetünk hőjét "csapolhatjuk meg". A mára már jól ismert kompresszoros...


Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...