Elkötelezettség a zöld energia iránt és kiváló befektetés

Napkollektor vásárlás

2011-07-23 23:10:02 | Módosítva: 2011-07-26 23:06:00

Sokan úgy gondolják, hogy a gazdasági válságból kifelé lábal a világ, ám ez nem teljesen igaz. Modern társadalmunk szinte kizárólagos mozgatórugója a fosszilis energia. Egyes tudományos álláspontok szerint már felhasználtuk a gazdaságosan kitermelhető kőolaj legnagyobb hányadát, az emberiség folyamatos energiaár növekedésekre számíthat.

A híradót nézve még borúsabb képet, a drágulás felgyorsulását jósolhatjuk. Az arab világban kialakult bizonytalan helyzet rányomja bélyegét a kőolajiparra, és a japán atomkatasztrófa okán a nukleáris energiatermelés visszaesése várható. Ezek hatásait a lakosság is tapasztalni fogja többek között elhatalmasodó rezsiköltségek formájában.
De mit tehet ez ellen egy átlagos ember? Olyan egyszerű, de hatékony intézkedéseket hozhat, amelyekkel a jövőben hosszú távon pénzt spórolhat. Beruházhat háza utólagos hőszigetelésére, vagy megújuló energia hasznosítására, például napkollektorral meleg vizet állíthat elő. Nézzünk erre két példát:

Első példa

Háromfős család részére a meleg víz előállítása egy 200 literes villamos bojlerben történik, vezérelt, kedvezményes tarifájú árammal. Az éves szinten elfogyasztott 3.600 kWó energia költsége 100.000 Ft. Egy 30 csöves napkollektor 300 literes tárolóval kiépített HMV előállító rendszer beruházási költsége 470.000 Ft. Ezt követően az új rendszer működtetéséhez 720 kWó – 20.000 Ft villamos költség szükséges. Az éves megtakarítás 80.000 Ft. A megtérülési idő 5,8 év.

Második példa

Őt fős család három kisgyermekkel fokozott meleg víz igénnyel (sok mosás, főzés, fürdés). Az éves szinten elfogyasztott 5.200 kWó nem kedvezményes díjszabással számított költsége 228.000 Ft. Egy ilyen igényt kiszolgáló 60 csöves 500 liter tárolóval megépített szolár rendszer beruházási költsége 730.000 Ft. Ezt követően az új rendszer működtetéséhez 760 kWó – 33.400 Ft értékű villamos energia szükséges. Így az éves megtakarítás 194.600 Ft. A megtérülési idő 3,75 év. Ez pénzügyileg kiváló befektetés.

Napkollektor vásárlásnál nem csak a bekerülési költséget és megtérülési időt kell figyelembe venni. Nem csupán egy beruházásról van szó, hanem a megtakarításunk okos felhasználásáról. Napkollektorral a háztetőn biztosak lehetünk abban, hogy a pénzünk nekünk dolgozik, nem pedig a bankvilág szeszélyeinek kitéve, betétszámlán lekötve tengődik, éppen csak kitermelve az infláció okozta értéktelenedését.

Ifj. Berke István
Bsc. gépészmérnök hallgató
http://hungarosolar.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Úszóházak, már nálunk is terjed

Aki járt pl. Amszterdamban, az láthatta, hogy a város lakosságának jelentős része él úszó pontonokon, hajókon. Érdekes, romantikus, talán még gazdaságos is, és nagy előnye az ilyen otthonoknak,...


Épületszárítás

Az épületszerkezetek magas nedvességtartalma nem csak a lakók egészségére van negatív hatással, hanem a fal- és padlóburkolatok, valamint a bútorok állagát is rontja.