3 szempont a jó választáshoz

Elektromos fűtés

2012-01-31 20:36:41 | Módosítva: 2012-02-04 12:30:18

Számos előnye miatt az elektromos fűtés egyre népszerűbb napjainkban. Cikkünkben arra keressük a választ, hogy mire érdemes ügyelni a választáskor.

1. Tisztázzuk a helyzetünket

A modern elektromos fűtések már önállóan is helytállnak, a gáz árával versenyképes fogyasztással, lényegesen alacsonyabb bekerülési költség mellett. Az első tisztázandó kérdés, hogy a meglévő fűtésünk nem elégséges, ezért bővítésre szorul, vagy egyáltalán nincs semmilyen fűtés kiépítve? Kérdés továbbá, hogy ha a meglevő rendszer nem elégséges, az az alacsony teljesítményből, vagy az elégtelen szigetelésből fakad? Utóbbi esetben a fűtési rendszer típusától függetlenül az üzemeltetés extra költségekkel jár. Ilyenkor célszerű olyan technológiát választani, hogy a rendelkezésre álló összegből tudjunk még fordítani a hőszigetelés javítására is.

2. Nem minden jó mindenhova

Az elektromos fűtésen belül leginkább elterjedt technológiák a konvektorok, az infravörös sugárzók, a padlófűtések (fűtőkábelek), és a halogén hősugárzók.
Vegyük sorra az előnyöket és a hátrányokat!

A konvektorok előnye a gyors felfűtés, pontos szabályzás, a gyors kiépíthetőség, és a kedvező ár (ilyenek az ún. „norvég típusú” fűtőpanelek). Mivel azonban nem tárolják hosszú távon a hőt, ezért fontos a jó szigetelés és a folyamatos áramellátás. Elhelyezésük az ablak alatt, a padlóhoz minél közelebb ajánlott. A konvektorok kevésbé hatékonyak 3m belmagasság felett, mivel a feláramló meleg miatt nagy lesz a padló és a mennyezet hő különbsége.

Nagy belmagasság esetén jó megoldás az infravörös fűtés. Ez a rendszer a Napsugárzáshoz hasonlóan ott fejti ki legjobban a hatását, ahol derékszögben esnek be a sugarak, így legcélszerűbb a mennyezetre felszerelni a paneleket. Kiépítése némileg költségesebb, és nagyobb szakértelmet igényel a konvektoros rendszerhez képest.

A halogén hősugárzók az infrákhoz hasonló elven működnek, de jellemzően ciklikus fűtésre alkalmasak. Ezek többnyire nagy teljesítményű hősugárzók, kevésbé jó szabályzási lehetőségekkel. Legfőbb előnyük, hogy már az első másodperctől kezdve direkt hőt sugároznak. A halogének kiválóan alkalmasak kültéri teraszfűtésre is.

A legmagasabb komfortérzetet az elektromos padlófűtés biztosítja, az egész padlót hősugárzóvá varázsolva. A többi elektromos rendszerhez hasonlóan ez is gyorsan meleget ad, és jó aljzatszigetelés esetén, felmelegítve a betont, hőtárolós elven is tud működni hideg- és meleg burkolat esetén egyaránt. A padlófűtéshez használt fűtőkábelek, kültéren járdák, lépcsők, kocsibeállók, csatornák fagymentesítésére alkalmazva, örökre kiutasítják a hólapátolást téli programfüzetünkből.

3. A fűtés alapja a termosztát

A termoszát a fűtésrendszer „agya”. Állandó napi rutin esetén érdemes programozható termosztátot választanunk, így nem lesz gondunk a hőmérséklet folyamatos állítgatására. Ha egy adott helyiség állandó hőmérsékleten tartása a cél, akkor elégséges egy kézi vezérlésű termosztát is. Nyaralóba azonban csak olyan szabályzást építsünk be, ami vagy kézi vezérlésű, vagy távolról is elérhető (mobiltelefonról). A programozható termosztátok ugyanis vagy elemmel, működnek, ami lemerülhet, vagy hálózatról vannak táplálva, és áramszünet esetén törlődhetnek a beállítások.

Szász János
Nádland Kft.
szasz.janos@nadland.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kerékpárok

Még a megszokott kerékpárunktól sem kell megválni, mert ez is átalakítható az akkus átalakító készletek valamelyikével elektromosan rásegítő hajtásúvá. Nem vész el a kerékpározás élvezete, mivel...


Milyen víz legyen a fűtésrendszerben

Ha valaki alaposan utána akar nézni, hogy kazánjában és fűtésrendszerében milyen vizet keringessen, akkor jó néhány ellentmondással fog találkozni. Miközben szakcégek kínálják ún. inhibitor...