Lakásöltöztetés textilekkel

2012-06-06 23:04:02 | Módosítva: 2012-06-06 23:04:02

A lakásdekoráción egtöbben és legtöbbször a képek, dísztárgyak, vázák elhelyezését értik, pedig talán a leglátványosabbak a textil kiegészítők. Ezekkel teljesen újszerű hangulatokat hozhatunk létre, és időről időre megváltoztathatjuk a belső tér hangulatát.

Az otthontervezés komoly megfontolásokat igénylő feladat. A funkcionális és térszervezési feladatok után a stílus és a hozzáillő színvilág kialakítása a következő lépés. Ebbe beletartozik a dekorációs elemek szín- és formarendszere is, vagyis a textilek komplex módon történő kiválasztása. A falszíneknél, kárpitos bútoroknál már adott egy-egy minta és anyagstruktúra, tehát ehhez kell illesztenünk azokat a kiegészítő elemeket, amelyekkel látványosabbá tehetjük a berendezést. A függönyökön kívül takarók, terítők, párnák, textilképek, szőnyegek, cserélhető huzatok és textilre varrható dekorációk tartoznak a körhöz.

Az önálló hálószobákban nem pakoljuk el az ágyneműt, csak letakarjuk. Ezt többféle módon tehetjük meg. A takaró és a díszpárnák adnak lehetőséget, hogy nappal is akár utcai ruhával leülhessünk, leheveredhessünk. A jól megválasztott takaró nem gyűrődik, puha, gyömöszölhető. Színében pedig kihangsúlyozza az ágyat és illik a falszínhez és a berendezéshez

Azt kell végig gondolnunk, mely kedvenc színeinket tudjuk alkalmazni, ami beleillik a harmónia sorba, és erősíti az összhangot. A megtalált színeknek az arányaival is változtathatunk a hangulaton, amit még fokozhatunk különböző minták alkalmazásával. Virágok csíkok, pöttyök és kockák, külön-külön vagy együtt számtalan lehetőségben variálhatók. Nem csak külföldi katalógusokból, hanem a hazai gyártóktól is válogathatunk, ha figyeljük a piacot, hiszen a magyar cégek itthon és külföldön is sikeresen szerepelnek.

Ez a steppelt ágyvég könnyedén elkészíthető házilag is. A méretre vágatott tetszőleges vastagságú szivacslapot kell egy látványos anyagba foglalni, és egyéni ízlés szerinti sűrűségben gombokkal vagy csak egyszerű átvarrással összehúzni. Az egészet több ponton a falhoz kell rögzíteni, a támlanélküli ágyat pedig szorosan elé helyezni

Egyszerű formarendszerű és semleges alapberendezéseknél hozható létre legegyszerűbben többféle változatban textildíszítés. Ha bizonytalanok vagyunk a színválasztásban, egy számunkra tetsző, mintás anyag sokat segíthet. A mintát alkotó harmonikus színvilág, a benne szereplő színekkel megadja az egyszínű kiegészítők árnyalatát. Ha általában problémánk van a színek egymáshoz való illesztésével, akkor alkalmazhatjuk a színharmóniákról, kontrasztokról szóló alaptételeket vagy használhatjuk az évszakelvű színpreferenciát is, melyekhez a színtanácsadó könyvekből meríthetünk segítséget. (Lapunk régebbi számaiban több alkalommal írtunk erről a témáról.)

Újszerű megoldás, ha a gyerekszoba falára kedvenc motívumainkat nem festéssel, hanem textil applikációval készítjük el. Formára vágott vékony szivacslapokra esetleg hungarocell lapokra kell fölkasíroznunk a választott textilt. Ezt az anyagot, vagy a mintájából egy-két színt természetesen szerepeltetni kell más helyeken is a szobában. Akkor a leglátványosabb a dekoráció, ha választott forma és az anyag mintája éles kontrasztban áll egymással, mint például ezek a virágmintás állatok

Meglévő textileinket dekorációs kiegészítőkkel alakíthatjuk át. Használhatunk bojtokat, rojtokat, paszpólokat, selyemszalagokat, gyöngyöket vagy akár tollakat is. Ha egy anyag több helyen is megjelenik az adott helyiségben, az harmonikus érzést kelt, tehát próbáljunk mindig nagyobb anyagmennyiséggel gazdálkodni, hogy ne csak párnát, hanem terítőt, különböző szegélyeket, kiegészítő rátéteket is készíthessünk.
Bármilyen egyhangú ülőbútort földobhatunk színes takarókkal. Ezek díszítő funkciójukon túl nagyon jó szolgálatot tesznek tévézés és olvasás közben is. Fotelok, kanapék takarására nagyon hatásosak a gazdag színvilágú indiai kelmék.

A babavárás hosszú időszakát a leendő anyukák szívesen töltik a babaszoba elkészítésével. Bár készen is nagyon sok komplett textilkészletet vásárolhatunk, a saját alkotástól mégis meghittebb és szeretetteljesebb lesz a kuckó. Arra kell figyelni, hogy összeillő anyagokat válogassunk takarónak, párnának, függönynek és faliképnek

Ismét divatosak a levehető huzatok, amivel cél lehet az eredeti kárpit védelme, tehát „játszóruhát” kapnak a székek, de hangulatváltást is eredményez az új huzat alkalmazása. Ennek a szabásvonala is lényeges, mert lehet nagyvonalúan elegáns, földig érő, akár masnis, vagy puritán egyszerűséggel bútorra simuló.
A lámpaernyők áthúzásával is kísérletezhetünk, vagy gyöngyöket, üvegfüggőket, szalag- és bornidíszeket varrhatunk, ragaszthatunk rá, alkalmazkodva a szoba berendezéséhez.

A legegyszerűbb módja a lakás textildíszítésének, ha párnákkal és takarókkal élénkítjük föl. A mintás párnák színei kerültek alkalmazásra, így biztos a harmónia. Rozsdavörös helyett lila, sötétkék vagy sárga főszínnel is ugyanilyen látványos lenne a berendezés. Természetesen a színváltoztatást a szőnyegnek és a képnek is követnie kell

Ha valaki kötni, horgolni tud remek párnahuzatokat, tányéralátéteket alkothat. A selyemfestés kicsit nehezebb feladat, de bátran belevághatunk. Szakirodalmat, eszközöket, dekorációs üzletekben vásárolhatunk hozzá. A szivacsos, nyomatkészítés is egyszerű, és ugyanaz a minta textilen, falon, bútoron is alkalmazható a megfelelő festék kiválasztásával.
A családban fellelhető – már nem használt – faliszőnyegeket, ágytakarókat, sötétítőket átszabva, átalakítva más funkcióban újra alkalmazhatjuk.
Nézzünk meg pár alapesetet, amikor nagyon egyszerű textilezéssel, hatásos módon alakították át, dekorálták a lakás egy-egy részét!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: textil, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új generációs tapéták

Sokan azért választják falburkolatként a tapétát, mert ez az anyag olyan motivációs lehetőségeket nyújt, amelyeket más módon szinte lehetelen megvalósítani. Ezért a tapétázott falak újra divatosak,...


A textilfélék eredetéről

Lakástextiljeink nagy többsége ma már mesterséges eredetű textilekből van, ám ruháink pont fordítva, főleg természetes alapanyagokból készülnek. Hogy mi a fejlődés vonala, és mit takar egy-egy...