Metszőollók testre-, és munkára szabva

2011-01-07 20:29:42 |

A metszőollók zavarba ejtő választékával találkozhat az ember, ha betér egy komolyabb szakboltba, vagy ellátogat egy internetes áruházba. Az, hogy szinte minden munkafolyamatra (fásmetszés, zöldmetszés, virágszedő-olló...) van külön speciális változat, szerencsére nem jelenti azt, hogy egy hobbikertész 5-8-féle metszőollóval kell rendelkezzen.

Választáskor érdemes amellett a metszőolló mellett dönteni, amely az általunk leggyakrabban végzett metszési művelethez lett speciálisan kialakítva. Példaként érdemes megemlíteni, hogy a klasszikus metszőollók virágszedésre is alkalmasak, ám egy virágszedő ollóval vastagabb fás részeket nem tudunk átvágni.
Akkor, ha az egyik típus szinte mindenre jó, a másik meg csak virágszedésre, akkor minek is gyártanak csak egy funkcióval rendelkező ollót is? A kényelem miatt. A virágszedő ollóknak lágy a rugója, kis átmérőjű nem fásodott szárakból, azaz virágszálakból rengeteg levágható vele a kéz elfáradás nélkül. Egy többfunkciós, vastagabb, fás növényi részek vágására is alkalmassá tett, keményebb rugójú és robosztusabb felépítésű metszőollóval bár több mindenhez kezdhetünk, ám, ha nagy mennyiségben, épp virágot szednénk a segítségével, az igen fárasztó lenne.

Méret és kialakítás

Az olló mérete használójának a tenyérméretével arányban legyen, azaz nyitott állapotban is kényelmes legyen a fogása, a rugója se legyen túl erős. A nyél borítása óvhatja meg kezünket a vízhólyagoktól; ez minél puhább és csúszásmentes legyen. Azok a változatok, melyeknél forgó nyelet alakítottak ki, szintén jó szolgálatot tesznek, hiszen a csuklónkat is tehermentesítik e mozgásukkal.
A vágófej minél vastagabb, annál masszívabb és feltehetően hosszabb élettartamú az olló, ám vágni a vékonyabbakkal könnyebb. A cserélhető pengével rendelkező változatok előnye, hogy hosszasabb munkákat nem kell élezéssel megszakítani. Így, ha több penge van nálunk élezve, előkészítve, csak ki kell cserélnünk azokat.

A nagy újdonság

Az ujjvédős olló az ágtövekhez közeli vágásoknál is jól használhatóAlig 20 ezer forintért már akkumulátoros metszőollót is vehetünk, amellyel kiküszöbölhető a kéz elfáradása a metszés során. A lítium-ion technológiának köszönhetően a készülékkel akár 14 milliméteres vastagságig is fáradtság nélkül vághatjuk a vesszőket-gallyakat. Nincs önkisülés, memória effektus, így az akkus metszőolló mindig használatra kész, és pontos, gyors vágásokat eredményez.
Kilenc milliméteres átmérőjű vesszőkkel számolva akár 500 vágás is elvégezhető egy akkutöltéssel. A készülék tömege alig több, mint fél kilogramm, az akkumulátor töltési ideje 5 órát vesz igénybe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: metszőolló, bokor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bozótirtás hatásosan

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény...


Itt a fásdugványozás szezonja

Decembertől január közepéig alegalkalmasabb az időszak a fás dugványozás vegetatív szaporítási mód elvégzésére. Ez egyfajta olyan természetes klónozás, amelylaboratóriumot sem igényel. Kiváló...