Metszőollók testre-, és munkára szabva

2011-01-07 20:29:42 |

A metszőollók zavarba ejtő választékával találkozhat az ember, ha betér egy komolyabb szakboltba, vagy ellátogat egy internetes áruházba. Az, hogy szinte minden munkafolyamatra (fásmetszés, zöldmetszés, virágszedő-olló...) van külön speciális változat, szerencsére nem jelenti azt, hogy egy hobbikertész 5-8-féle metszőollóval kell rendelkezzen.

Választáskor érdemes amellett a metszőolló mellett dönteni, amely az általunk leggyakrabban végzett metszési művelethez lett speciálisan kialakítva. Példaként érdemes megemlíteni, hogy a klasszikus metszőollók virágszedésre is alkalmasak, ám egy virágszedő ollóval vastagabb fás részeket nem tudunk átvágni.
Akkor, ha az egyik típus szinte mindenre jó, a másik meg csak virágszedésre, akkor minek is gyártanak csak egy funkcióval rendelkező ollót is? A kényelem miatt. A virágszedő ollóknak lágy a rugója, kis átmérőjű nem fásodott szárakból, azaz virágszálakból rengeteg levágható vele a kéz elfáradás nélkül. Egy többfunkciós, vastagabb, fás növényi részek vágására is alkalmassá tett, keményebb rugójú és robosztusabb felépítésű metszőollóval bár több mindenhez kezdhetünk, ám, ha nagy mennyiségben, épp virágot szednénk a segítségével, az igen fárasztó lenne.

Méret és kialakítás

Az olló mérete használójának a tenyérméretével arányban legyen, azaz nyitott állapotban is kényelmes legyen a fogása, a rugója se legyen túl erős. A nyél borítása óvhatja meg kezünket a vízhólyagoktól; ez minél puhább és csúszásmentes legyen. Azok a változatok, melyeknél forgó nyelet alakítottak ki, szintén jó szolgálatot tesznek, hiszen a csuklónkat is tehermentesítik e mozgásukkal.
A vágófej minél vastagabb, annál masszívabb és feltehetően hosszabb élettartamú az olló, ám vágni a vékonyabbakkal könnyebb. A cserélhető pengével rendelkező változatok előnye, hogy hosszasabb munkákat nem kell élezéssel megszakítani. Így, ha több penge van nálunk élezve, előkészítve, csak ki kell cserélnünk azokat.

A nagy újdonság

Az ujjvédős olló az ágtövekhez közeli vágásoknál is jól használhatóAlig 20 ezer forintért már akkumulátoros metszőollót is vehetünk, amellyel kiküszöbölhető a kéz elfáradása a metszés során. A lítium-ion technológiának köszönhetően a készülékkel akár 14 milliméteres vastagságig is fáradtság nélkül vághatjuk a vesszőket-gallyakat. Nincs önkisülés, memória effektus, így az akkus metszőolló mindig használatra kész, és pontos, gyors vágásokat eredményez.
Kilenc milliméteres átmérőjű vesszőkkel számolva akár 500 vágás is elvégezhető egy akkutöltéssel. A készülék tömege alig több, mint fél kilogramm, az akkumulátor töltési ideje 5 órát vesz igénybe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: metszőolló, bokor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bozótirtás hatásosan

Egy hét-tíz éve elhanyagolt területet, ha újra művelésbe szeretnénk vonni, vagy csak szalonképes állapotba hozni, már nem elegendő gyomirtásról beszélnünk. Ez idő alatt már számos fás szárú növény...


Metszés logikai alapokon

Sokan gondolják, hogy metszeni bonyolult dolog, ezért félnek is belevágni, nehogy valamit elrontsanak. A különleges koronaformák kialakítása tényleg nem egyszerű, hiszen több évre előre kell látni,...