Fürdőkád, zuhanykabin beépítése

2008-12-18 14:41:59 | Módosítva: 2008-12-18 14:42:51

A fürdőszoba sok lakásban teljes értékű helyiséggé nőtte ki magát, a családi élet egyik központjává vált. Mint mindenütt, itt is szükség van időnként felújításokra, átépítésre, korszerűsítésre. A feladatok egy részét mi is el tudjuk végezni, ehhez nyújtunk rövid útmutatást.

Fürdőkád vagy inkább zuhanyozó? Ez sokszor ízlés dolga. Ha a vízfogyasztást nézzük, a zuhanyzó egyértelműen előnyösebb választás: általában harmad annyi víz szükséges egy gyors zuhanyozáshoz, mint egy fürdéshez. Egy gyorshoz... Minden egyéb az egyéni igényektől és vágyaktól függ. Zuhanytálcák és fürdőkádak sokféle színben és formában kaphatók. Anyagukat tekintve akril és zománcozott fémkádakat különböztetünk meg. Az akril kádak a hőszigetelés tekintetében jobbak, tehát hosszabb ideig megtartják a meleget. A zománcozott fémkádak ezzel szemben kevésbé érzékenyek a karcolásokkal szemben.

Fürdőkádak beépítése

Két különböző lehetőség van a fürdőkád beépítésére: fémből készült tartóállvány segítségével, illetve keményhab kádtartóba beszerelve. A keményhab tartók sokáig melegen tartják a vizet és megkönnyítik a munkát, mivel közvetlenül burkolhatók. Most a fémtartós összeszerelést részletezzük, mivel ez a módszer nem sík talajon is alkalmazható. A szétszerelés megkezdése előtt, valamint a szerelési munkák alatt zárjuk el a vízellátó főcsapot, majd ürítsük le a vezetéket. Fontos, hogy a különböző távolságokat és magasságokat pontosan mérjük meg a munka kezdete előtt.
Először szereljük össze a teljes lefolyó garnitúrát, beleértve a túlfolyót és a lefolyószűrőt is. Ezt követően rögzítsük a tartóállványt (a szívótalpak segítségével) a fürdőkád alatt, és állítsuk fel a fürdőkádat a helyiségben. A talaj legyen egyenletes, és ne legyen rajta semmiféle törmelék. A kád külső peremszélét a falhoz fordított oldalon kádprofilszalaggal ragasszuk le, megszakítva ezzel a hanghidat. A fémből készült fürdőkádakat minden esetben földelni kell!
Töltsük meg a fürdőkádat vízzel, és állítsuk be a rugalmas lábakkal vízmérték segítségével. A lefolyót hőálló csövekkel kössük rá a legközelebbi ejtőcsőre. Eközben tartsunk legalább 2 cm/m lejtést. Folyassuk a vizet, így ellenőrizzük a csövek tömítettségét. Rögzítsük a lábakat készhabarccsal a talajon, a további munkák előtt hagyjuk a habarcsot teljesen megkeményedni. Csavarozzunk be S-csatlakozókat a fallemezekbe. Addig tekerjük a csatlakozókat, amíg a menetek közötti távolság meg nem felel a szerelvény "rögzített méretének" (általában 155 mm). Csavarozzuk rá a szerelvényeket a vezetékekre. Ehhez használjunk védőpofával ellátott szerelvényfogót, hogy a szerelvényen lévő krómréteg meg ne sérüljön. Végül csatlakoztassuk a vízkifolyót és a zuhanycsövet.
A fürdőkád burkolatához vágjuk méretre a gipszkarton ill. porózus beton blokkokat. Falazzuk alá a kádperemet. Csempézzük le a burkolatot, és hagyjunk ellenőrző nyílást a lefolyóhoz való hozzáférés érdekében. A kádat ismét engedjük félig vízzel, majd tömítsük az összes tágulási, sarok- és záróhézagot elasztikus szaniter szilikonnal. A tömítés elsimítása egyszerűbb, ha előzőleg mosószeres vízbe mártottuk ujjunkat.

Zuhanyzók beépítése

A zuhanytálca-tartó talpazatként fémből kapható. A fémállvány előnyét a magasságban állítható állítólábak jelentik, melyekkel a zuhanytálca vízszintes beállítása minden talapzaton lehetséges. Különböző kivitelezésű, így pl. valódi üveg vagy műanyag zuhanykabinok állnak a vásárlók rendelkezésére a piacon. A zuhanykabinok összeszerelése típusonként változik, ezért a lehető legpontosabban követni kell a beszerelési útmutatót.
Először zárjuk el a vízellátó főcsapot. Szedjük szét és távolítsa el a régi zuhanykabint és/vagy a zuhanytálcát. Szereljük be az új zuhanytálcába a lefolyó-garnitúrát, és csavarozzuk be a lefolyószűrőt. Mély zuhanytálca esetén csatlakoztassuk a kiegészítő túlfolyót, és összedugható csövek segítségével kössük össze a lefolyóval. Tömítőkkel csavarozzuk a lefolyócsövet a lefolyóhoz, és igazítsuk az ejtőcső/víztelenítő fővezeték irányába. Rögzítsük a tartóállványt a szívótalpak segítségével a zuhanytálca alatt. Állítsuk be a zuhanytálcát az állítható talpak és egy vízmérték segítségével. Hőálló csövek segítségével kössük rá a lefolyócsövet a víztelenítő fővezetékre. Készhabarcs segítségével rögzítsük az állítólábakat a földön. (A speciális fali tartószögek jobb tartást nyújtanak.) A kádhoz hasonlóan, a fém zuhanytálcát is földelni kell!
A zuhanytálca gipszkarton, ill. porózus beton burkolatát vágjuk méretre és falazzuk be! Hagyjunk ellenőrzőnyílást a lefolyóhoz való hozzáférés érdekében! Csempézzük le a burkolatot.
Ahhoz, hogy a fürdőszobában ne álljon állandóan a víz, elengedhetetlenül szükség van a zuhanyelválasztó falra. Akinek nincs külön zuhanyozója, és gyakran a fürdőkádat használja zuhanyozáshoz, annak kádfalak állnak rendelkezésére. Ezeknek a kádfalaknak az az előnyük a zuhanyfüggönnyel szemben, hogy jobban felfogják a kispriccelő vizet, és emellett egyszerűbben és könnyebben is tisztíthatóak.
A zuhanyelválasztó falak és rendszerek esetében a legfontosabb kívánalom a jó minőség: vásárláskor ügyeljünk a stabil alumínium keretprofilra, a jól záródó gumiszigetelésekre, a könnyen járó ajtóelemekre és a lekerekített profilra. Legkönnyebben a valódi üveg, ill. a biztonsági üveg tisztítható.
Először mindig a zuhanykabin falprofilját szereljük össze, ügyelve a függőleges elhelyezésre. A csempék átfúrását ne ütvefúró üzemmódban végezzük, mert a rideg anyag elreped! A csempére helyezett ragasztócsík megakadályozza a fúró lecsúszását. Szereljük össze a keretet, kössük össze a fix fali elemeket a falprofillal és igazítsuk el. Csak ezt követően húzzuk meg valamennyi csavart! Akasszuk be az ajtókat a szilárdan összeszerelt keretbe és igazítsuk el. Típus szerint esetenként más megoldás szükséges. Tömítsük az összes hézagot a kabinszerkezet és a csempék között, valamint az összes tágulási, sarok- és záróhézagot gomba- és baktériumálló szaniter szilikonnal. Egy készre szerelt, szép formájú zuhanygarnitúra tökéletessé teszi a zuhanykabint.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorok üvegből

Szinte minden lakásban van üvegajtós része valamelyik bútornak, lehet ez a dohányzóasztal lapja, a konyhaszekrény ajtók valamelyik felső eleme vagy a szobai vitrin. Üvegajtó mögött általában...


Speciális csempeidomok

Azt gondolná a naiv építkező, lakásfelújító, hogy ha a fürdőszobába, konyhába szép burkolatot választ, akkor már célba is ért; garantált az esztétikus megjelenés. Ez nagyjából igaz is, ám ahhoz,...