Mosdóbeépítési tippek

A fürdőszoba berendezését egyre többen igyekeznek komfortosabbá, funkcionálisabbá tenni. Vannak akik készen vásárolnak különböző komplett mosdószekrényeket, viszont az ügyes kezű ezermesterek közül számosan inkább maguk oldják meg a mosdók beépítését. Most néhány ilyen „mosdó garnitúrát” mutatunk be olvasóinknak, ami esetleg megmozgatja a fantáziájukat.

A századelő hangulatát idézi a nagyszülőktől átöröklött öreg mosdószekrény. A tükör kerete és a kis rakodó polc is régi darab, de ez utóbbit átdolgozáskor jelentősen rövidebbre szabták. A darabok régi bevonatát fáradságot nem kímélve lemaratták, majd aprólékos munkával simára csiszolták. Ezzel szinte újjá éledt a régi furnérbevonat, amelyet azután színtelen lakkal többször vékonyan átvontak. Új, polírozással antikolt pántok és fiókhúzók kerültek a régiek helyére, így szinte megújult a régi szekrény.
Egy probléma maradt, a régi fedőlap erősen repedezett volt, a sarka meg letörött. Helyébe márványutánzatú laminált faforgácslapból szabott lap került, amelynek éleit műanyag lécszegéllyel fedték le. A réseket fehér szilikon tömítőmasszával kikenve tüntették el. A hátsó vízfogó is laminált anyagból készült, a mosdótál pedig modern, ovális alakú akrilból, amelyet alulról, rögzítettek a mosdószekrénybe. A felújított keretbe új tükör került, s a régi időket idéző lámpabúra szinte teljessé teszi a század eleji illúziót.
Hasonlóan antik hatás érhető el a használtpiacon vásárolt éjjeliszekrényekből, ha gondosan felújítjuk, belakkozzuk. A mosdót célszerű tükörsima, kőmintás konyhai munkalapból levágott asztallapba ültetni, s a két megújult éjjeliszekrényt sárgarézből készült törülköző tartóval kössük öszsze. A csaptelep is sárgarézből készült legyen, s az asztal végére ajánlatos vízfogó keretet is kialakítani.
Modernebb felfogásban készült a két kagylós „mosdókörítés”. A mosdólap alapanyaga 28 mm vastag konyhai munkalap, a falból kiemelkedő kávaszerkezetet pedig laminált bútorlapból leszabott darabokból állították össze. A mosdók alatti teret természetesen nyitható ajtós szekrények és kihúzható fiókok töltik ki, bő helyet biztosítva a fürdőlepedőknek, kéztörlőknek, s egyéb tisztálkodási kellékeknek.
A nagy méretű tükör – amely egyébként térnövelő hatású – világítását az álmennyezetet helyettesítő laprészbe szerelt állítható armatúrájú halogénlámpák biztosítják. A beépítés kontrasztos színét természetesen faerezetű anyaggal még előnyösebbé lehet tenni. A rakodóhelyek bőségesek, jól kihasználhatók. Ehhez a berendezéshez ugyan az átlagosnál nagyobb méretű fürdőszoba szükséges, ám ha csak egy ovális mosdó kerül beépítésre, a hosszméretek jelentősen csökkenthetők.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: mosdó, beépítés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetőtér-beépítés

MESTER+Az otthonnal kapcsolatos igények idővel megváltozhatnak, ahogy gyarapodik a család vagy nőnek a gyerekek. Ha építkezéskor vagy vásárláskor hosszú távon gondolkodunk, érdemes nyitva hagyni...


Nedvesség és terhelés?

Egy családi ház valahogy „mindig épül”… Új épület felhúzásánál a lakó boldogan figyeli, ahogy tégláról-téglára emelkedik az álomház, majd lassan megtelnek a belső terek is tartalommal. Jöhet a...