Szemléletváltás az épületek szellőztetésénél

2018-04-25 08:02:24 | Módosítva: 2018-04-26 14:36:03

Az energiatudatosság a fenntartható fejlődés alappillére az új épületeknél, és a meglévő épületek felújításánál is. Egy alacsony üzemeltetési költségű épülethez, nemcsak jó hőszigetelő képességű külső határoló szerkezetek, hanem megfelelően működő gépészeti rendszerek is szükségesek.

A túlzott energiamegtakarítás érdekében, így a fokozott légzárás következtében a belső komforttényezők törvényszerű romlásával kell számolnunk, mely egészségünkre, közérzetünkre, teljesítőképességünkre is kihathat. Tehát egyrészt fent kell tartanunk a minőségi építőanyagok kedvező hőszigetelési jellemzőit, valamint ezzel párhuzamosan egyensúlyt kell találnunk a belső levegőminőséggel.

Gépészeti megoldások

A belső levegő minőségét – sok egyéb paraméter mellett – a kedvező légtechnikai jellemzők beállításával tudjuk befolyásolni, ezért a gépészeti megoldások körében a légtechnikára egyre több figyelmet kell fordítani. A hatékony légcsere szabályozásról gondoskodó szellőzőrendszer már elengedhetetlen része egy korszerű épületnek.

A helyiségenkénti légcsere szabályozás elvén alapuló technológiák ennél sokkal kifinomultabb megoldásokat kínálnak, mert az épületben tartózkodók életritmusa és az ebből adódó tevékenységeik időben jelentősen eltérnek egymástól. Meg kell oldani a levegő utánpótlását a lakószobák irányából, valamint a szennyezett levegő eltávolítását a vizes kiszolgáló helyiségekből. Így a lakótérben észrevétlen, egyirányú levegőmozgás tud megvalósulni, mellyel biztosítható a komfortterek jó minőségű levegője, valamint a fürdők, alárendelt helyiségek hatékony légcseréje is. Nem tartható fenn a régebbi szemlélet, mely szerint az ablak majd megold minden szellőzési problémát, ezt ma már el kell felejteni.


Hőszigetelést és nyílászárócserét követően sokszor éppen a szellőzetlenség okoz olyan belső körülményeket, mely párásodást, penészesedést, egészségügyi problémát von maga után. E problémák megelőzésében illetve megszüntetésében a megfelelően méretezett és kivitelezett légtechnikai megoldások tudnak segíteni.

Az elérhető légtechnikai megoldások közül, a legkedvezőbb megoldást a központi szellőző rendszerek nyújtják. Az egyszerűbb kialakítás és kedvezőbb kiépítési költségek miatt a helyiségenkénti érzékeléssel rendelkező központi elszívásos rendszerelemek biztosítanak kedvező komfortot. A helyiségenkénti levegőminőség érzékelés és szabályozás alkalmazásakor, a helyiségek funkciója szerint választható szenzorokkal optimalizálható a légcsere. Így működnek a higroszabályozású légbevezetők és a pára vagy mozgásérzékelős légelvezető elemek, melyeknél egy központi ventilátor kerül beépítésre.


A szellőztetés kapcsán beszélnünk kell a hővisszanyerős szellőzési rendszerekről, melynél a befújt és elszívott levegőmennyiség folyamatosan kontrolláltan áramlik a szennyezettségi szintnek megfelelően az egyes helyiségekbe. A légcsere egy központi hővisszanyerős szellőztető berendezésen keresztül valósul meg, melyben egy hőcserélő biztosítja a belső elszívott levegő hőenergiájának átadását a külső térből beáramló levegőnek. Így lesz a rendszer kimagaslóan energiatakarékos.

Az energiatakarékosság jegyében ne rögtön csak a légzáró szigetelésre gondoljunk, hanem a megfelelő szellőzés biztosítására is. A száraz és jól levegőző belső környezet elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez és a mindennapi jó közérzetünkhöz is.

Király Tamás (okl. gépészmérnök, Aereco Légtechnika Kft.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mire érzékeny a vályog?

MESTER+E kérdésre szinte mindenki tudja a választ: a vályog ellensége a víz, minden megjelenési formájában. Mivel a vályog földhöz hasonló anyag, ezért könnyen magába szívja a vizet, párát és...


Hővisszanyerős szellőztetés

A napjainkban épült házakban, lakásokban, irodákban, már elengedhetetlen a szellőztetőrendszer. Nem a falazat hőszigetelése miatt van erre szükség, hanem a jól záródó nyílászáróknak...