Kerámia burkolatok készítéséhez nélkülözhetetlenek

Kézi csempevágók

2011-01-27 20:08:03 |

A változatos szín- és mintavilágú kerámialapokból burkolólapokból rendkívül dekoratív padló és falburkolatok készíthetők, amelyek könnyen tisztán tarthatók, tartósak, és az sem mellékes, hogy e burkolatok akár saját kezűleg is elkészíthetők. A munka során a lapokat nemcsak gondosan kell lerakni, hanem több lapot egyenes vonalon méretre is kell vágni. Ehhez pedig megfelelő csempevágó szerszám szükséges.

Hogy milyen a célra legmegfelelőbb készülék? Öntevékeny olvasóink az alábbiak alapján eldönthetik. Induljunk ki abból, hogy megtörtént a kerámialapok kiválasztása, de hiányzik a méretre szabásukhoz szükséges vágóeszköz. Márpedig e nélkül nem lehet igényes burkolatot készíteni, tehát venni kell egy csempevágót is. Ennek a vágási hosszát a megvásárolt kerámialapok átlóméretéhez igazodva - kellő ráhagyással - kell meghatározni. Ám nem árt előre is gondolkodni, mert A csúszócsapágyas csempevágók rúdvezetői masszív fém bakokkal csatlakoznak a gumibetétes talphozami a lapméret szerint most éppen megfelel, az később a nagyobb méretűekhez már kicsinek bizonyulhat. Ezért célszerű a jóval nagyobb, 500-600 mm-es vágáshosszúságú szerszámot választani, amellyel akár 40 cm-nél nagyobb lapok átlós vagy ferde szögű darabolása sem okozhat gondot. A legnagyobb átlós vágási hosszúságot a dobozon éppen úgy feltüntetik, mint az általa vágható lapok ajánlott vastagságát. Ezekre az adatokra érdemes odafigyelni.
Az egyszerű csempevágók szánja általában sikló csapágyazású, a megvezetésüket két párhuzamos acélrúd végzi. A kotyogásuk pontatlan vágást eredményezhet. A vezetékrudakat alumínium ötvözetű bak rögzíti magához a szerszám talpához. Beszerezhetők egysínes csempevágók is, ám ezek már a profi kategóriába tartózó drága és precíziós szerszámok. Az acél vezetőrudakon mozgatható csúszka lenyúló végén van a wolfram karbid anyagú vágókerék, mögötte pedig az ún. törőlap, amely a bekarcolt lapokat lapos V-alakú felületének egy határozott nyomásával ketté töri.

Nagyobb felújítási munkák esetén, ha jelentős csempézett felületek kialakításához a lapokat gyakran és pontos kell méretre-, szögbe- vagy méreten alulira vágni, akkor a munka gyorsítása érdekében célszerű az ilyen beszabásokat asztali csempevágó géppel, pl. az Einhell barkács célokra készült BT-TC 900 S motoros gépével végezni. E cég másik gépe az RT-C 520 U már az előzőnél tartósabb használatra is megfelel, és a vágás vonalát lézer jelöli ki. A piros gép vágótárcsás fejegysége szögbe is állítható, így ferde élek sima felületű vágására is használható.

A csempevágók talpa lehet préselt acéllemez, vagy alumínium öntvény, esetleg masszív műanyag is, a lényeg, hogy ne billegjen. A vágandó lapok jó felfekvését a talpon rugalmas gumibetét biztosítja, amely vágás közben a kerámialapok elmozdulását is gátolja. Itt a talp jó felfekvésére, szélességére és főként a vágófej csúszkájának a kotyogására érdemes nagy figyelmet fordítani. A szélesebb talp jobb felfekvést biztosít a vágandó lapnak és a szerszámnak is, a csúszka holtjátéka pedig minimális legyen, mert ez az egyenes vágások biztosítéka.

A tolókar többnyire elég hosszú, ami a vágáshoz, pontosabban a lapok felületének ideális mélységű bekarcolásában lényeges. A rövid tolókart ugyanis nagyobb erővel kell előre tolni a lapok teljes hosszában. A merőleges vágásokat a talp végén kialakított ütköző biztosítja, a vágási szélességek beállítását az egyszerűbb csempevágókon azonban csak felületi méretskála alapján lehet elvégezni. Ütközővel ellátott vezetőrúd, amely esetleg még szögbe is állítható és lapszélütközővel is ellátott, csak a profi csempevágókon található. Több azonos méretű lap levágását ezek a szerelvények jelentősen megkönnyítik. Nagyobb volumenű és igényes munkákhoz érdemesebb ilyen csempevágót használni.

A lapokba a különféle szerelvények és csőkiállások számára nyílásokat is kell vágni. E célra beszerezhető a csempevágó vezetékére szerelt, keményfém-lapkás körkivágóval kiegészített kombinált funkciójú szerszám is. A körkivágó a vezetőrudakon a talpon kivágott nyílás A félprofi csempevágók némelyikén lyukfúró is vanfölé csavarral rögzíthető, és a kivágófejet körbeforgatva, folyamatos kézi előtolással szabályos kör alakú, 30-80 mm átmérőjű nyílások kivágását teszi lehetővé. A csempelap rögzítése és pontos pozícióba állítása azonban kissé nehézkesen megoldható, előnyeit pedig inkább gyakorlottabb burkolók hasznosíthatják.
A nagy kopásállóságú padlóburkoló és greslapok vágása erősen igénybe veszi még a kemény vágókereket is, ezért ha ez a munka során elkopik, cserélni kell. Ez könnyen megoldható; a központi csap kiütése után a helyére az új csap és vágókerék könnyen visszaszerelhető. A vezető rudak és a csuklók kopását megfelelő kis viszkozitású olajjal bekenve célszerű csökkenteni. Használat után alapos portalanítás, a csuklórészek kenése után célszerű doboza zárva elrakni a következő munkáig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: csempe, vágó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fürdőszoba felújítás

Előző számunkban egy felújítandó fürdőszoba kádjának beépítését, és a falon kívüli vízvezetékeket elrejtő gipszkarton előfalak beépítésének folyamatát mutattuk be olvasóinknak, most pedig az így...


Háztartási kések

Manapság, amikor egyre nagyobb szerepet kap az otthoni konyhaművészet, az ehhez használt eszközökre is érdemes nagyobb figyelmet fordítani. A jó ételekhez mindig gondos előkészítő munka szükséges,...