Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

2011-01-27 20:09:35 |

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt Felsőzsolcán. A háromgyermekes Dudás család háza a település legmélyebben fekvő pontján feküdt, így az elöntéskor órák alatt víz alá került - majdnem a tető magasságáig.

A vályogház néhány napig bírta majd összedőlt, ezzel otthontalanná vált a három kisgyermeket nevelő és egy beteg nagyszülőt ápoló család. A népes família közel 100 négyzetméteres új otthona kevesebb, mint 60 nap alatt készült el. Az építés fázisait és néhány érdekes műszaki adatot a speciális építéstechnológia fejlesztőjének, a Beston Monolit Ház csapatának képriportjában mutatjuk be.

Az új ház

Az épületet Kiss Attila, a Neo Építészműhely Kft. ügyvezető építésze tervezte messzemenőkig figyelembe véve a család igényeit és a környékre jellemző építészeti hagyományokat. Az új otthonban így a szülőknek és a gyerekeknek is önálló hálószoba, tágas fürdő és nappali, nagy étkezős konyha áll majd rendelkezésére, melyet a B.-A.-Z. megyei önkormányzat támogatásából be is tudtak rendezni. A berendezésben profi belsőépítész, Vincze Zsuzsánna segítette tanácsaival a családot. A Bramac Kft. tetőcseréppel, a Semmelrock Stein+Design Kft. pedig térkővel járult hozzá az építkezés sikeréhez.

Alapozás

A munkálatokat először a régi épület romjainak eltakarításával kezdték. Ezt követően kiásták az alap falaihoz szükséges munkagödröket. Az alap vasbeton falai a talajszinthez képest 1 méter mélységbe nyúlnak le. Az alapról indulnak a vasalt lábazati falak, melyekkel elértük a padlószint 70 cm-es kiemelését (passzív árvízvédelmi technika). A lábazatra feltöltés után ún. alaplemez került két rétegben, vasalt betonból, a rétegek között 1 réteg vízszigeteléssel. Az alaplemezben a gépészet (csatorna, víz) vezetékeinek a helyét ún. kizárásokkal zárták ki betonozás előtt.

Tartófalak és a födém

Az alapra ezután felállították a falzsaluk belső felét. Ezekre kerültek a nyílászárók kizárásai, az elektromos vezetékezés védőkábelei és elosztói, majd a vasháló. Végül felállították a falzsalu külső felét - ezzel bezárva a zsaluzatot. A mixerkocsival helyszínre szállított betont betonpumpával pumpálták be, majd vibrálták. A falzsalut a betonozást követő napon már el lehetett távolítani. A falak elkészülte után felállították a födémzsalut, melyre felkerültek az alaplemezhez és a falakhoz hasonlóan a kizárások (gépészet, padlásfeljáró stb.) és az elektromos vezetékezés védőkábelei, valamint a vasalás.
A falak vastagsága: 15 cm
A födém vastagsága: 17 cm

Tető

A födém betonozását követő napon - a tulajdonképpen kész házszerkeze tre - megkezdődött az előre gyártott tetőszerkezet felépítése. A födémzsalu ekkor még a helyén volt, az alátámasztásokat azonban fokozatosan lehetett ritkítani.

Hőszigetelés, nyílászárók, belső falak

A tető elkészültét követően felkerült a 16 cm vastag hőszigetelés, beépítésre kerültek a nyílászárók, és megkezdődött a külső színezés is. Ezzel egy időben a belső térben is folyhattak a munkálatok, a mesterek nem zavarták egymást. Belül elkészültek a belső szerelt válaszfalak, az elektromos vezetékezés (TV, riasztó, internet), a fűtés és a vízhálózat vezetékezése, melyhez nem kellett vésni a falakat: a vezetékek mindegyike vagy a betonozás előtt felhelyezett védőcsövekben, a belső falakban, vagy az aljzatbetonban fut.

Burkolás, színezés

A ház ekkor már kívülről szinte kész volt, bent folytak a végső szerelési munkálatok, kezdődhetett a festés, a burkolás. A sima falfelületek nem igényeltek vakolást a festés-burkolás előtt, mindössze 1-2 réteg glettelést és csiszolást.

Berendezés

Helyére kerülnek a belső nyílászárók, a szaniterek, a beépített bútorok és berendezések.

Amennyiben az itt bemutatott házépítési rendszerrel kapcsolatosan további kérdései vannak, keresse a Holcim ügyfélszolgálatának munkatársait (hétfőtől csütörtökig: 700-1700, pénteken: 700-1500 óra között) - akik készséggel állnak a rendelkezésére - a (+36-1) 329-1080-as telefonszámon vagy a kapcsolat-hun@holcim.com e-mail címen.

Joó Balázs, Beston Monolit Ház
Pődör Erika, Holcim Hungária Zrt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PVC, linóleum padlók

A meleg padlóburkoló anyagok között a különféle fa padlók kedveltebbek lettek az egyéb burkolóanyagoknál. Ám az utóbbi időszak technológiai fejlesztései a korábban háttérbe szorult PVC és linóleum...


Felújítás eladás előtt

Az ingatlanpiaci szakértők szerint nemcsak akkor éri meg felújítani az ingatlanunkat, ha azzal relevánsan növelhetjük az értékét, hanem akkor is, ha gyorsan szeretnénk megválni tőle. Különösen...