Már zsákos kiszerelésben is elérhető

DDC szulfátálló cement

2015-07-29 10:36:06 | Módosítva: 2017-05-08 13:34:44

Interjúnkban Szabó Imrét, a Duna-Dráva Cement Kft. alkalmazástechnikai tanácsadóját kérdeztük a szulfátálló cementek előnyeiről és a gyakorlatban történő alkalmazásukról.


Hogyan hat a szulfát az épített környezetre?

A szulfát és a különféle épületek, szerkezetek érintkezése betonkorróziót okoz, amely roncsolja a cement szerkezetét és jelentősen csökkenti élettartamát. A szulfát leggyakrabban az épületek alapozását és a földbe helyezett betonszerkezeteket veszélyezteti. Létezik azonban olyan betontechnológiai eljárás, amely megoldást jelent a problémára. A DDC, mint Magyarország meghatározó építőanyag gyártója 2015 júniusától a megszokott ömlesztett kiszerelés mellett, a kisebb anyagigényeket is kielégítve, zsákos kiszerelésben is forgalomba hozta szulfátálló portlandcementjét, melynek használatával hatékonyan kiküszöbölhető a szulfátkorrózió káros hatása.

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezik a DDC szulfátálló portlandcementje, illetve milyen eljárásokhoz, építéstechnikai megoldásokhoz használható?


Ez a középszürke színű portlandcement nagy kezdő- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületű, jelentős hőfejlesztésű cement. Speciális tulajdonságai következtében alkalmazása elsősorban az előregyártásban a sablonforduló meggyorsítására javasolt, valamint gőzöléses érlelésnél a gőzölési energia csökkentésére. Kiválóan alkalmas jelentősen agresszív szulfáthatásnak kitett beton és vasbeton szerkezetek, valamint elő- és utó­feszített betonszerkezetek gyártásához. Alkalmazása kifejezetten javasolt alapozási munkák mellett minden olyan betonszerkezet esetén, ahol a beton közvetlenül érintkezik szulfát-ionnal szennyezett környezettel – mint például szennyvízfeldolgozók és állattartó létesítmények betonszerkezeteihez. Emellett azokban az esetekben is kitűnően használható, amikor a betonszerkezet vízzel érintkezik – leggyakrabban vízzáró betonok, vízépítési- és hídszerkezetek esetén.

Más területeken is alkalmazható ez a portlandcement, vagy csak szulfáttal való érintkezés esetén javasolt a használata?

A DDC szulfátálló portlandcementje jóval több, és sokrétűbben felhasználható annál, mint azt elsőre sejtenénk. Képes ellenállni a nagy mechanikai igénybevételnek és az időjárási viszontagságoknak is, így tartós térburkolatok, kopás- és fagyálló betonok is készíthetőek belőle. Alkalmas alkáli-kovasav és alkáli-karbonát reakciónak ellenálló betonok és betonszerkezetek készítésére is. A speciális felhasználáson túl alkalmazható valamennyi általános felhasználású cementtel készített betonszerkezethez, így ragasztók, habarcsok és vakolatok készítéséhez is.

Hasznos tanácsok a nyári betonozáshoz a DDC-től

– Soha ne adjunk többlet keverővizet a betonhoz.
– Alkalmazzunk képlékenyítő, vagy folyósító adalékszereket.
– Törekedjünk a bedolgozás lehető leggyorsabb elvégzésére.
– A „Frisset frissre!” elv alapján az egymásra kerülő beton rétegeket jól össze kell dolgozni.
– Nedvesítsük elő a fogadószerkezeteket, az aljzatot és a zsaluzatot.
– Gondoskodjunk a megfelelő utókezelésről, például zsaluzatban tartással, fóliával történő takarással, kipárolgás gátló szer felhordásával.

Ha további kérdései lennének akár a nyári betonozással, akár a DDC termékeivel kapcsolatban, forduljon bizalommal alkalmazástechnikai tanácsadóinkhoz, akik készséggel segítenek.


Tanácsadóink elérhetőségét megtalálja honlapunkon az alábbi linken:
www.duna-drava.hu/hu/elerhetosegek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakorlati jótanács betonozóknak - III. rész

A betonozás általában egy kemény, fizikailag fárasztó, de látványos eredménnyel járó munka, ami elégedettséggel tölti el azt, aki végezte. Látványos munkát jó végezni, viszont az utólag elvégzendő...


Minden, amit a szulfátálló cementekről tudni kell

A közelmúltban jelent meg a Szulfátálló cementek kézikönyve, mely a Holcim szakmai kiadványainak sorában immár a harmadik. E könyv, ugyanúgy, mint a 2008-ban kiadott Cement-beton Kisokos, majd...