Már zsákos kiszerelésben is elérhető

DDC szulfátálló cement

2015-07-29 10:36:06 | Módosítva: 2017-05-08 13:34:44

Interjúnkban Szabó Imrét, a Duna-Dráva Cement Kft. alkalmazástechnikai tanácsadóját kérdeztük a szulfátálló cementek előnyeiről és a gyakorlatban történő alkalmazásukról.


Hogyan hat a szulfát az épített környezetre?

A szulfát és a különféle épületek, szerkezetek érintkezése betonkorróziót okoz, amely roncsolja a cement szerkezetét és jelentősen csökkenti élettartamát. A szulfát leggyakrabban az épületek alapozását és a földbe helyezett betonszerkezeteket veszélyezteti. Létezik azonban olyan betontechnológiai eljárás, amely megoldást jelent a problémára. A DDC, mint Magyarország meghatározó építőanyag gyártója 2015 júniusától a megszokott ömlesztett kiszerelés mellett, a kisebb anyagigényeket is kielégítve, zsákos kiszerelésben is forgalomba hozta szulfátálló portlandcementjét, melynek használatával hatékonyan kiküszöbölhető a szulfátkorrózió káros hatása.

Milyen speciális tulajdonságokkal rendelkezik a DDC szulfátálló portlandcementje, illetve milyen eljárásokhoz, építéstechnikai megoldásokhoz használható?


Ez a középszürke színű portlandcement nagy kezdő- és végszilárdságú, nagy fajlagos felületű, jelentős hőfejlesztésű cement. Speciális tulajdonságai következtében alkalmazása elsősorban az előregyártásban a sablonforduló meggyorsítására javasolt, valamint gőzöléses érlelésnél a gőzölési energia csökkentésére. Kiválóan alkalmas jelentősen agresszív szulfáthatásnak kitett beton és vasbeton szerkezetek, valamint elő- és utó­feszített betonszerkezetek gyártásához. Alkalmazása kifejezetten javasolt alapozási munkák mellett minden olyan betonszerkezet esetén, ahol a beton közvetlenül érintkezik szulfát-ionnal szennyezett környezettel – mint például szennyvízfeldolgozók és állattartó létesítmények betonszerkezeteihez. Emellett azokban az esetekben is kitűnően használható, amikor a betonszerkezet vízzel érintkezik – leggyakrabban vízzáró betonok, vízépítési- és hídszerkezetek esetén.

Más területeken is alkalmazható ez a portlandcement, vagy csak szulfáttal való érintkezés esetén javasolt a használata?

A DDC szulfátálló portlandcementje jóval több, és sokrétűbben felhasználható annál, mint azt elsőre sejtenénk. Képes ellenállni a nagy mechanikai igénybevételnek és az időjárási viszontagságoknak is, így tartós térburkolatok, kopás- és fagyálló betonok is készíthetőek belőle. Alkalmas alkáli-kovasav és alkáli-karbonát reakciónak ellenálló betonok és betonszerkezetek készítésére is. A speciális felhasználáson túl alkalmazható valamennyi általános felhasználású cementtel készített betonszerkezethez, így ragasztók, habarcsok és vakolatok készítéséhez is.

Hasznos tanácsok a nyári betonozáshoz a DDC-től

– Soha ne adjunk többlet keverővizet a betonhoz.
– Alkalmazzunk képlékenyítő, vagy folyósító adalékszereket.
– Törekedjünk a bedolgozás lehető leggyorsabb elvégzésére.
– A „Frisset frissre!” elv alapján az egymásra kerülő beton rétegeket jól össze kell dolgozni.
– Nedvesítsük elő a fogadószerkezeteket, az aljzatot és a zsaluzatot.
– Gondoskodjunk a megfelelő utókezelésről, például zsaluzatban tartással, fóliával történő takarással, kipárolgás gátló szer felhordásával.

Ha további kérdései lennének akár a nyári betonozással, akár a DDC termékeivel kapcsolatban, forduljon bizalommal alkalmazástechnikai tanácsadóinkhoz, akik készséggel segítenek.


Tanácsadóink elérhetőségét megtalálja honlapunkon az alábbi linken:
www.duna-drava.hu/hu/elerhetosegek

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakorlati jótanács betonozóknak - III. rész

A betonozás általában egy kemény, fizikailag fárasztó, de látványos eredménnyel járó munka, ami elégedettséggel tölti el azt, aki végezte. Látványos munkát jó végezni, viszont az utólag elvégzendő...


Családi házak alapozása

Családi házak alapozásához olyan cementet kell választani, amellyel nagy tömegben, könnyen és gyorsan bedolgozható betonkeveréket lehetkészíteni. Emellett földzsaluba történő bedolgozás esetén,...