Szúnyog elleni praktikák

A kellemes nyári estéket elviselhetetlenné teszik a szúnyogok és mindenféle csípős rovarok. Különösen igaz ez az idei esős tavasz után, ami különösen kedvezett a szúnyogok lárváinak. Kikelésük után tömegesen keserítik meg napjainkat. Sokféle védő-, riasztó- és irtóeszköz, -szerkezet és -szer van viszont forgalomban, amelyek segítségünkre vannak ellenük.

Talán a legrégebbi és legelterjedtebb a szúnyogháló. Létezik normál és tetőablakra egyaránt alkalmazható öntapadós szúnyogháló. Van ugyanez különleges fényvisszaverő felülettel, amely a hőségben érezhető hőmérséklet-csökkenést is eredményez. Babakocsira, bölcsőre, mózeskosárra rugalmas gumiszegéllyel egyszerűen felrakható szúnyogháló, alatta a baba anélkül lehet friss levegőn, hogy rovarcsípéstől kellene tartanunk. A pollenszűrős szúnyogháló – hála különleges textilfelületének – kémiai segédeszközök nélkül a bejutó virágpor mennyiségét kb. 80%-kal csökkenti, nagy segítséget nyújtva ezzel az allergiásoknak. Mindhárom háló könnyen levehető, kézzel mosható.
A nyílászárókra kerettel felszerelt szúnyoghálók alkalmazkodnak az ablak-, és ajtótípusokhoz, ezért szinte észrevehetetlenek. A nyílászárók külső felületére kell felszerelni. Fix keretes, nyitható, tolókeretes, rolós vagy redőnyös változatban kaphatók. A háló hosszú élettartamú, impregnált üvegszövetből készül, mely alig észrevehető, torzításmentes kilátást biztosít. (Előző lapszámunkban erről részletesen írtunk.) A szúnyoghálót természetesen nem csak szúnyogok, hanem legyek ellen is kitűnően alkalmazhatjuk. A hűtést nem igénylő élelmiszereket és gyümölcsöket is jól védi.
Gyógyszertárakban, drogériákban, nagyobb áruházak háztartási osztályán kapható csípést megelőző rovarriasztó krém, aeroszol vagy folyadék. Ezek legalább öt órán át védenek, némelyikük a kullancsok ellen is hatásos, bár gyakran elég kellemetlen szagúak. A folyadék gyermekeknél nagyobb testfelületen, vagy több napon át nem alkalmazható! A rovarriasztó stift legalább ilyen hatékony, de praktikusabb, mert kis helyen elfér. A hatás elmúltával a védelem ismételhető.
A szúnyogriasztó spirál riasztó hatását füstjével éri el. Szélvédett helyen akár nyolc órán keresztül izzik, elriasztva, távol tartva a szúnyogokat. Ha nem használjuk el, elolthatjuk, később újra használhatjuk. Sajnos szabadban már egy enyhe légáramlás is gyakorlatilag hatástalanítja őket, szobában pedig kellemetlen a füstjük.
Régi és jól bevált szerek a különféle légy- és szúnyogirtó aeroszolok. Ezeket magasba tartva lassú szórással használhatjuk. Elsősorban akkor érdemes elővenni, ha a helyiségben megbúvó szúnyogok vannak, akik éjjel, sötétben szeretnek támadni. Rendszerint ezek is kellemetlen szagúak.
Mérsékelten hatásosak a szúnyogűző mécsesek is, amelyek a bennük levő illatanyagok felszabadulása útján érik el a kívánt hatást. Ne feledkezzünk meg a réges-régi „enyves papírról” sem, amely megfogja a legyek mellett a szúnyogokat is.
Forgalomban vannak különböző elektromos, párologtató szúnyogirtó készülékek, amelyek lapkával vagy folyadékkal (némelyik mindkettővel, de nem egyidőben) használhatók. A betétesek nyílt, de elsősorban zárt térben egy-egy betéttel nyolc-tíz órán keresztül nyújtanak védelmet. Ezek a készülékek azonban az optimális hatást legfeljebb 15-20 nm-es helyiségben fejtik ki. A folyadékos párologtató konnektorba dugva, a hozzá kapható folyadék vagy illóolajait párologtatja folyamatosan, akár két hónapig is védelmet nyújtva a szúnyogok ellen, még lámpafény vagy nyitott ablak mellett is. Ezek között vannak olyan típusok, amelyeknek semmiféle szaguk nincs, működésük szinte észrevehetetlen, mégis nagyon hatásosak. A folyadék utánpótlása viszont nem olcsó, olykor megközelíti egy komplett készülék (folyadéktartállyal együtt) árát. Hatékonyságát tekintve viszont még mindig ez látszik a legjobb vételnek.
Kezelését tekintve az ultrahanggal működő szúnyogriasztó készülék a legegyszerűbb.
Az elektromos készülékek külön csoportját képezik az UV fénycsapdák. Egyaránt hatásosak legyek és szúnyogok ellen. Kb. két méter magasságban ajánlatos elhelyezni, ahol a repülő rovarokat könnyebben magához vonzza fényével, majd nagyfeszültségű áramával elégeti őket. Az UV sugaras készüléket többen nem ajánlják szabadtéri használatra, mert magához vonzza, és elpusztítja a hasznos rovarokat is, általában mégis inkább így használják őket. Az esőtől azonban meg kell védeni. Az UV készülék tisztítása egyszerű, égője cserélhető.
Zárt térre és szabadba egyaránt ajánlják a különböző hangokat (valahol a hallható és az ultrahang határán működnek) keltő készülékeket. Kapható elemes és konnektorba dugható változatuk is. Saját tapasztalataink nem túl jók ezzel kapcsolatban: előfordult, hogy a szúnyog békésen pihent a működő készüléken.
Minden szúnyogriasztó vagy irtó szer, készülék használata előtt gondosan olvassuk el a használati utasítást, és tartsuk be az abban foglaltakat. Folyadékok vagy kenőcsök használatánál vigyázzunk, hogy szembe vagy nyálkahártyára ne kerüljenek. Használatuk után meleg szappanos vízzel mossunk kezet. Az aeroszolos készítmények tűz- és robbanásveszélyesek, forróságtól, lángtól óvjuk őket. Az elektromos készülékekben csak a konnektorból való kihúzás után cseréljük a betétlapot, folyadékot. Használatukat soha ne bízzuk gyerekekre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szúnyog, rovar

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         Szúnyogháló

Nézd meg a www.aszunyoghalo.hu oldalt!

Védekezés a kellemetlenkedő kisállatok ellen

A nyári időszakban óhatatlanul megszaporodnak a különféle vadon élőállatok számunkra nem kívánatos támadásai. Bogarak, egyéb kisállatok, sőt, nem ritkák az elkóborló macskák, kutyák is...


Rágcsálóirtás

Kicsik, de nagy kárt okoznak. A rágcsálók nem csak az élelmiszert dézsmálják meg, hanem fertőzéseket is terjeszthetnek. Különösen a téli hónapokban érdemes odafigyelni rájuk, ilyenkor nem jutnak...