Hogyan spóroljunk a villamos energiával

Energiatakarékos háztartás

Módosítva: 2011-10-01 22:09:09

Az energiatakarékosság nem egyszerűen spórolás, hanem egy szemlélet: hogyan tudjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat a leghatékonyabban felhasználni. Apró, sokszor kézenfekvő "trükkökkel" nem csak energiát, hanem időt is megtakaríthatunk.

Sütés-főzés

Lehet akár elektromos vagy gázos, régi vagy új, a sütő helyes használatával sok energia takarítható meg. A sütő előmelegítésére a korszerű (hőlégkeveréses) eszközök esetén nincs szükség, a sütemény vagy a húsételek akkor is megsülnek, ha a hideg sütőbe tesszük őket. Ezzel akár 20% energia is megtakarítható. A sütés vége előtt tíz perccel zárjuk el a tűzhelyet, a sütő maradék hője készre fogja sütni az ételt.
Ha hőlégkeverésés sütőnk van, egyszerre akár több fogás is készülhet, egységnyi idő és energiafelhasználás mellett. Ha csak néhány szelet kenyeret szeretnénk megpirítani, vagy egy melegszendvicsre vágyunk, célszerű az elektromos kenyérpirítót vagy az asztali mini grill-t használni.
A főzés kezdetekor figyeljünk oda, hogy mekkora fazekat vagy edényt használunk. A főzőlap méretéhez képes kicsi lábos mellett értelmetlenül vész el az energia, míg túl nagy edényben a főzési idő nyúlik meg. Fontos, hogy mindig az edény méretéhez passzoló fedőt használjunk, ezzel jelentősen lecsökkenthető a melegítési idő. Legyen szó akár sütésről vagy főzésről, lehetőleg minél kevesebbszer "nyissunk rá" a készülő ételre, mert itt is jelentős hőveszteség keletkezik.
Az energia mellett spóroljunk a vízzel is. A kevés vízzel való főzés megőrzi az értékes vitaminokat, és kevesebb időbe is telik a felmelegítése. Az utóbbi időben kiment a "divatból" a kukta. Pedig ennek az ötletes eszköznek a segítségével az áramfelhasználás akár 40%-át, míg az időráfordításnak akár 30%-át is megtakaríthatjuk.
Amennyiben lehetőségünk van rá, a mélyhűtött ételek felolvasztásánál kerüljük a mikrohullámú sütő használatát. Legyünk inkább előrelátóak, és tegyük a jeges mirelit élelmiszert a hagyományos hűtő részbe, ahol egy nap alatt felolvad, de nem romlik meg. A mikrohullámú sütőben melegített ételek gyorsabban elérik a kívánt a hőmérsékletet, ha időnként megkavarjuk azokat; a mikrohullámok ugyanis csak 3-6 cm mélyen hatolnak be az ételbe. Kevés víz melegítéséhez (pl. tea, kávé) használjunk vízforralót, mely sokkal gyorsabban felmelegíti a folyadékot.

Hűtőgépek és fagyasztók

A hűtők és fagyasztók oldalán a laikusok számára is könnyen értelmezhető "energiaskála" található, amiről azonnal leolvasható a készülék energiaosztálya. A mai "A" kategóriájú hűtők közel 40%-kal kevesebb energiát fogyasztanak a '80-as években készült társaiknál. Hűtőszekrény vásárlásakor tartsuk szem előtt a család méretét. Több személyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes térfogattal számolhatunk, egy személy esetén pedig 100-140 liter az irányadó. Érdekes adat, hogy 100 liter kihasználatlan fagyasztóterület egy év alatt 200 kWh feleslegesen elpazarolt energiát jelent.
A fagyasztóláda legjobb helyen valamilyen fűtetlen helyiségben (kamra, pince stb.) van. Minden egyes Celsius fokkal alacsonyabb külső hőmérséklet 6%-os áram megtakarítást jelent. A fagyasztóládákkal kapcsolatban a legfontosabb teendők az évi egyszeri fertőtlenítő mosás (természetesen leeresztés után), a hőleadó rács rendszeres pormentesítése, valamint a rendszeres jégeltávolítás. A No-Frost készülékek előnye, hogy nincs szükség leolvasztásra, mert nem képződik dér a fagyasztótérben. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a No-Frost készülékek nem csak drágábbak, de akár 10-30%-kal is több áramot is fogyasztanak.
A jég képződésének leggyakoribb oka, hogy ajtó nem zár megfelelően. Ha ezt tapasztaljuk, cseréljük ki az ajtón található tömítést. Hosszú távollét esetén célszerű kikapcsolni a hűtőt, mert ez napi 1 kWh megtakarítást is jelenthet. Persze figyeljünk rá, hogy ne maradjon benne romlandó élelmiszer. A fagyasztóláda - kompakt formájának köszönhetően - 15%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint a fagyasztószekrény. Ha van különálló fagyasztónk, és szeretnénk lecserélni régi hűtőszekrényünket, felesleges olyat választani, amelynek egyik része mélyhűtő, hiszen a célra már rendelkezésre áll a fagyasztószekrény- vagy láda. Ezzel a döntéssel akár 20% energiát is megtakaríthatunk.
Már a kisgyerekek is tudják, de sokszor a felnőttek sem tartják be a szabályt, hogy ne tartsuk hosszú ideig nyitva a hűtő ajtaját. Könnyebben megtaláljuk az adott élelmiszert, ha mindig azonos helyen tároljuk azokat. Csak teljesen kihűlt és lefedett, valamint jól becsomagolt ételeket helyezzünk a hűtő- vagy fagyasztószekrénybe. Ez alól csak a zöldség és a gyümölcs a kivétel, amit mindig csomagolás nélkül tegyünk a hűtőbe.
Végül de nem utolsósorban figyeljünk oda a hőmérséklet helyes megválasztására. Ez hűtőszekrényben 6-7 fokot, fagyasztóban pedig -18 fokot jelent. Minden egyes Celsius fok mínuszban 6%-al növeli az áramfogyasztást.

Vízmelegítés

A háztartási energiafelhasználás legnagyobb hányada - a fűtés után - a melegvíz előállítására esik. Személyenként átlagosan 30-50 liter melegvizet használunk el naponta, amelynek több mint fele jut a fürdésre, de jelentős mennyiségű melegvizet használunk a konyhában és a lakás tisztítására is. A villanybojler és az átfolyós vízmelegítő helyes használatával jelentős mennyiségű energiát megtakarítva juthatunk melegvízhez a nap minden szakában. Az átfolyós vízmelegítőt már előre a kívánt fürdővíz hőmérsékletre állítsuk be, hogy ne legyen szükség hideg víz hozzákeverésére. Minél alacsonyabb ez a hőmérséklet, annál takarékosabb a víz felmelegítése. Rendszeres használat esetén a villanybojlert ne állítsuk 60 foknál magasabbra. Így megelőzhető a vízkövesedés, és csökken a külső hőveszteség is.
Az egyik legfontosabb tanács, hogy lehetőség szerint a felhasználási hely közelébe telepítsük a készüléket. Ha ez nem oldható meg, gondoskodjunk a csövek hőszigeteléséről. Érdemes tudni, hogy bár a fürdés nagyon kellemes dolog, egy zuhanyozás során mindössze a harmadát használjuk el víz és energia szempontjából. Ez azonban csak akkor igaz, ha valóban takarékosan tusolunk!
Használjunk vízsugárszűkítőt és légkeveréses tusolófejet. Ez a vízsugarat porlasztja, ami azonos vízmennyiség mellett jobb tisztítóhatást eredményez. Az egykaros keverő csaptelepek használatakor zárjuk el a vízcsapot szappanozás, fogmosás vagy borotválkozás közben.
Végül pedig az aranyszabály: ne csepegjen a vízcsap! A csöpögő vízcsapot azonnal szereljük meg. Ha csak 10 csepp víz csöpög is el percenként, az havonta mintegy 170 liter felesleges elfolyó vizet jelent.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos szigeteléssel a penész ellen

Egy fontos tényt szögezzünk le, már az elején: akülönböző penészgátló szerek használata kizárólag felületi kezelést eredményez! Maga a penészesedés sajnos újra és újra meg fog jelenni a...


Újabb energiatárolási lehetőség

A megújuló energiák terjedésének egyik legnagyobb akadályát még mindig az alkalomszerűen felesleges energiamennyiség eltárolása, majd későbbi visszanyerése okozza. Ebben lehet egy használható...