Tetőfelújítás

2020-05-28 09:57:26 | Módosítva: 2020-06-04 17:59:58

A magastetők – különösen a lakott terek fölötti magastetők – felújításánál, már az ötlet megszületésénél fel kell készülni, hogy egy nagyon összetett feladatot ellátó komplex épületszerkezethez akarunk hozzányúlni. A 127 éves múltra visszatekintő német családi vállalkozás, a Dörken immáron közel 100 éve foglalkozik a magastetőnek nevezhető szerkezetek jó működőképességének biztosításával.


Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy egészséges, illetve a korábbinál egészségesebb lakóteret szeretnénk kialakítani a tetőtérben, vagy látszat felújítást készítünk. A lakott tér csak akkor lehet egészséges, ha az azt körülvevő épületszerkezetek is, jelesül a tető egész szerkezete is egészséges. Két alapvető módja lehet a lakott tetőtér felújí­tásának: a szerkezetet kívül-belül visszabontjuk, ami ugyan a lakott rész teljes érintettségét jelenti, de ebben az esetben a tetőrétegrend ugyanúgy készülhet, mint egy új építésnél. Erre az esetre most nem térnék ki, de természetesen szükség esetén ebben is tudunk kollégáimmal segíteni.

A belső (lakó) tér érintése nélkül, vagy minimális érintettségével, kívülről a fedés, és az alatta lévő rétegek visszabontásával, de a belső felület, burkolat meghagyásával a teljes rétegrendet újra építjük, illetve kiegészítjük.


Ez esetben a belső oldalra feltétlenül be kell építeni egy légzáró párafékező, helyesebben páraszabályozó réteget. Mivel a belső burkolat és az azt tartó szerkezet között ezt a zárt réteget nem tudjuk átvezetni, ezért ez a réteg három oldalról körbe fogja ölelni a szarufákat. Majd a szarufák közeit szálas hőszigeteléssel ki kell tölteni, illetve, ha befújt cellulózrost (pl. Thermofloc) lesz a hőszigetelés, az majd később kerül befúvásra.

A tető hőszigetelő képességének javítása érdekében lehet a szarufákat magasítani, akár hőhíd megszakítással, vagy tetőalátéthéjazattal (fóliával) kasírozott poliuretán keményhab táblával – igény szerinti vastagságban. Amennyiben nem táblás hőszigetelés kerül a szerkezetre, természetesen megfelelő alátéthéjazatot kell beépíteni, majd a hőszigetelést a szarufák közeibe a táblás hőszigetelés, illetve az alátétfólia alá be kell fújni. Ez után jöhet az ellenléc, cserépléc és a fedés.

Farkas Imre, okl. gépészmérnök, okl. épületfelújítási és fenntartási szakmérnök

További információért látogasson el honlapunkra, kérdezze kollégáinkat!


www.doerken.com/hu


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szigetelés okosan

Volt, aki szomorúan vette tudomásul, hogy a magyar piacon eltűnőben vannak a 44-es és 42-es hővezetési tényezőjű anyagok. Az ő számukrafontos tudnivaló, hogy a hatályos épületenergetikai...


Tetőtér-beépítés és hőszigetelés

Tetőtér-beépítések esetében a hőszigetelés választásakor nem annak a hővezetési tényezője a legfontosabb paramétere, hanem, hogy a teljesítményjellemzőit és egyéb műszaki tulajdonságait...