Hagyományos izzó helyett LED

2010-08-30 22:12:08 | Módosítva: 2010-09-04 16:25:56

Nagy fényerejű Power LEDSokan kérdezik, hogyan választhatják ki lakásvilágításukhoz a megfelelő LED-es fényforrást, melyik LED-es égő melyik hagyományos izzónak, szpotnak lehet az alternatívája. Ez különösképpen fontos, ha egy webáruházból szeretnénk a megfelelő LED-es fényforrást megrendelni.

A fényt nagyon sokféleképpen lehet mérni. A számunkra legfontosabbak a színhőmérséklet, a fényforrás fényereje és a megvilágítandó helyen mérhető fényerő.
A színhőmérséklet megállapítása viszonylag nem bonyolult. Ha sárgás fényű egy fényforrás, akkor melegfehér (kb. 2700-3500 K), ha sárgásfehér, akkor természetes fehér (kb. 3500-5000 K), ha pedig hófehér, vagy esetleg enyhén kékesfehér színű, akkor hidegfehér (kb. 5000-7000 K) színhőmérsékletről beszélhetünk. A legelső a klasszikus izzókra és halogén szpotokra jellemző, a természetes fehér a Nap fénye, míg a hidegfehér a neonok többségénél látható hófehér fény.
A fényforrások fényerejét - szakszóval fényáramát - lumenben mérjük. Ez az adat egy nagyon jó viszonyszám, segítségével össze lehet mérni a különböző égőket akár látatlanban is. Nagyon fontos, hogy a lumen nem tükröz semmilyen szórásszöget, irányt, színt stb. Egy szpotnak és egy körteégőnek lehet ugyanaz a lumen adata, de nyilván teljesen más fényhatásuk van a valóságban. A lumen értéket befolyásolhatja még pl. egy belógó lámpabúra vagy az elhelyezkedés is.
A megvilágított terület fényességét a lux-szal fejezhetjük ki. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy adott ponton mekkora a fény intenzitása. Ebből látszik, hogy ha lux értékeket szeretnénk egymáshoz viszonyítani, akkor pl. a különböző fényforrásoktól ugyanolyan távolságban kell mérnünk. A lumen és a lux között természetesen van összefüggés: 1 lux a megvilágítottság, ha 1 lumen fényáram jut 1 m2-re (1 lux = 1 lm/1 m2). Ez az az egyenlet, aminek a segítségével már végezhetünk egyszerű számításokat a fényforrás kiválasztásakor, a világítás megtervezésekor.

LED spot lámpaAz elmélet után nézzünk meg néhány hagyományos fényforrást, majd válaszzuk ki LED-es alternatívájukat!
A hagyományos izzóknál minden W teljesítményből kb. 10 lumen fényáram keletkezik, tehát 40 W-os körteégőnél 400 lumenről beszélünk. A körteégő szórásszöge gyakorlatilag majdnem körkörös, körülbelül 270°-os. A valóságban azonban nem mindig van szükség erre a széles szórásszögre, gondoljunk csak egy olvasólámpára, falon vagy mennyezeten lévő lámpára. Ez azt jelenti, hogy kisebb fényáramú LED-es fényforrás is elegendő lehet a célnak, ha a kibocsátott fény a megvilágítandó felület irányába megy. Konkrétan: egy 120°-os szórásszögű, 250-300 lumen fényáramú LED-es fényforrás is elég lehet egy 40 W-os körte kiváltására. Egy jó minőségű SMD LED-ekkel szerelt ilyen LED fényforrás mindössze 4,7 W-ot fogyaszt.
Egy 35 W-os halogénszpottól 1 méter távolságban 230-250 luxot, 2 méterre pedig 70-80 luxot mérhetünk. A halogénszpotok szórásszöge leggyakrabban 60°-os, de van 30°-os változat is. A 35 W-os halogén szpotot egy jó minőségű, CREE 3,5 W-os LED szpottal válthatjuk ki, ha a LED szpot 38°-os szórásszöge elegendő. (Az esetek többségében kiválóan megfelel.)
A LED technika mai állása mellett gazdaságosan oldható meg már az 50W-os halogénszpotok és a 60W-os körteégők kiváltása is.

LEDcenter.hu
Almási Gergely

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: led, lámpa, fény, izzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

IP kamerák

Lakásunk, irodánk távfelügyelete legegyszerűbben egy hálózati kamerával valósítható meg. Az eszköz lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, és mobiltelefonunkról is bármikor betekinthetünk a...


Napkollektor ízlés szerint

A jelenlegi dráguló energiaárak mellet, egyre komolyabban kell vennünk, az ún. "megújuló energiákat" akár a fűtés akár a használati melegvíz céljaira. Természetesen a gyártók is ráéreztek az...