Hagyományos izzó helyett LED

2010-08-30 22:12:08 | Módosítva: 2010-09-04 16:25:56

Nagy fényerejű Power LEDSokan kérdezik, hogyan választhatják ki lakásvilágításukhoz a megfelelő LED-es fényforrást, melyik LED-es égő melyik hagyományos izzónak, szpotnak lehet az alternatívája. Ez különösképpen fontos, ha egy webáruházból szeretnénk a megfelelő LED-es fényforrást megrendelni.

A fényt nagyon sokféleképpen lehet mérni. A számunkra legfontosabbak a színhőmérséklet, a fényforrás fényereje és a megvilágítandó helyen mérhető fényerő.
A színhőmérséklet megállapítása viszonylag nem bonyolult. Ha sárgás fényű egy fényforrás, akkor melegfehér (kb. 2700-3500 K), ha sárgásfehér, akkor természetes fehér (kb. 3500-5000 K), ha pedig hófehér, vagy esetleg enyhén kékesfehér színű, akkor hidegfehér (kb. 5000-7000 K) színhőmérsékletről beszélhetünk. A legelső a klasszikus izzókra és halogén szpotokra jellemző, a természetes fehér a Nap fénye, míg a hidegfehér a neonok többségénél látható hófehér fény.
A fényforrások fényerejét - szakszóval fényáramát - lumenben mérjük. Ez az adat egy nagyon jó viszonyszám, segítségével össze lehet mérni a különböző égőket akár látatlanban is. Nagyon fontos, hogy a lumen nem tükröz semmilyen szórásszöget, irányt, színt stb. Egy szpotnak és egy körteégőnek lehet ugyanaz a lumen adata, de nyilván teljesen más fényhatásuk van a valóságban. A lumen értéket befolyásolhatja még pl. egy belógó lámpabúra vagy az elhelyezkedés is.
A megvilágított terület fényességét a lux-szal fejezhetjük ki. Ez a szám azt mutatja meg, hogy egy adott ponton mekkora a fény intenzitása. Ebből látszik, hogy ha lux értékeket szeretnénk egymáshoz viszonyítani, akkor pl. a különböző fényforrásoktól ugyanolyan távolságban kell mérnünk. A lumen és a lux között természetesen van összefüggés: 1 lux a megvilágítottság, ha 1 lumen fényáram jut 1 m2-re (1 lux = 1 lm/1 m2). Ez az az egyenlet, aminek a segítségével már végezhetünk egyszerű számításokat a fényforrás kiválasztásakor, a világítás megtervezésekor.

LED spot lámpaAz elmélet után nézzünk meg néhány hagyományos fényforrást, majd válaszzuk ki LED-es alternatívájukat!
A hagyományos izzóknál minden W teljesítményből kb. 10 lumen fényáram keletkezik, tehát 40 W-os körteégőnél 400 lumenről beszélünk. A körteégő szórásszöge gyakorlatilag majdnem körkörös, körülbelül 270°-os. A valóságban azonban nem mindig van szükség erre a széles szórásszögre, gondoljunk csak egy olvasólámpára, falon vagy mennyezeten lévő lámpára. Ez azt jelenti, hogy kisebb fényáramú LED-es fényforrás is elegendő lehet a célnak, ha a kibocsátott fény a megvilágítandó felület irányába megy. Konkrétan: egy 120°-os szórásszögű, 250-300 lumen fényáramú LED-es fényforrás is elég lehet egy 40 W-os körte kiváltására. Egy jó minőségű SMD LED-ekkel szerelt ilyen LED fényforrás mindössze 4,7 W-ot fogyaszt.
Egy 35 W-os halogénszpottól 1 méter távolságban 230-250 luxot, 2 méterre pedig 70-80 luxot mérhetünk. A halogénszpotok szórásszöge leggyakrabban 60°-os, de van 30°-os változat is. A 35 W-os halogén szpotot egy jó minőségű, CREE 3,5 W-os LED szpottal válthatjuk ki, ha a LED szpot 38°-os szórásszöge elegendő. (Az esetek többségében kiválóan megfelel.)
A LED technika mai állása mellett gazdaságosan oldható meg már az 50W-os halogénszpotok és a 60W-os körteégők kiváltása is.

LEDcenter.hu
Almási Gergely

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: led, lámpa, fény, izzó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sokféle okos otthoni rendszer, egy fényforrás

2017 szeptembere óta Smart+ lett a LEDVANCE végfelhasználók számára kifejlesztett, teljesen új intelligens világítási termék-generációjának aneve, amellyel a korábban Lightify néven forgalmazott...


Eljött a LED T8 fénycsövek korszaka

A LED fénycsövek felhasználásának területén ugrásszerű növekedésre lehet számítani az elkövetkező időszakban. A LED technológia elérte azt a szintet, hogy megfelelő alternatívát kínáljon a...