FluctuVent, a szellőző tégla

2015-08-24 11:46:38 | Módosítva: 2015-08-24 11:50:00

A szellőzés alapvető fontosságáról és szükségességéről talán már nem nagyon kell meggyőzni senkit sem. Mindenki ismer rémtörténeteket (vagy rosszabb esetben saját házában-lakásában tapasztalhatta), hogy megfelelő szellőzés hiányában már egy fűtési szezon alatt képes a külső falsarkokban tartós páralecsapódás, ennek következtében pedig penészesedés kialakulni.


Egy találmány története

Aktív főiskolai docens koromban egyszer ZH-t írattam gépész hallgatóimmal, s közben fejben készültem az építészek fűtés kurzusára, amit a régi rómaiak padlófűtési rendszerének bemutatásával szoktam kezdeni. Ennek képeit pergettem magamban, és hirtelen megdöbbentem, hogy a füstgázt a falak mentén körben sok kis kéményként elvezető falazóelemek mennyire hasonlítanak a mai égetett üreges agyagtéglák szerkezeti kialakításához. Ha füstcsatornaként (és mellesleg falfűtésként) működtek, miért ne lehetne szellőző levegőt vezetni bennük, hőcserére is használva hőtároló képességüket? Ettől a pillanattól – a hallgatók legnagyobb örömére – teljesen megfeledkeztem a ZH-ról, azonnal elkezdtem számolgatni és rajzolgatni.


A megoldás alapja végül egy tégla méretű polisztirolhab elem lett, amiket a falazatba helyezve egyszerűen alakíthatók ki a szellőző kürtők. A falba integrált hővisszanyerő szellőzés két ütemben valósul meg, működését a külső fali függőleges metszetet ábrázoló ábrán mutatom be. Az oda-vissza áramlás miatt találmányomnak a FluctuVent nevet adtam, hővisszanyerési hatásfoka legalább 75%. Egy helyiséghez két kürtő tartozik, ezek ellentétes ütemben dolgoznak: amíg az egyik elszív és betárolja a hőt, a másik befúj, és visszanyeri, majd egy idő után szerepet cserélnek.


A tégla mikroporózus anyaga miatt a hőcserén kívül páracsere is megvalósul, ami kedvezőbb belső komfortot eredményez (kevésbé szárítja a levegőt), és növeli a hővisszanyerés hatásfokát is.

Ez a fajta szellőzés új építésnél nagyon egyszerűen megvalósítható, de épületek utólagos hőszigetelésében is elhelyezhető, ha annak vastagsága legalább 14 cm – ami az érvényes követelmények szerint nem is sok.


A rendszernek TERMO, HYGRO és MULTI változatai léteznek, az utóbbi helyiségenkénti páratartalom szabályozásával a legkomfortosabb és egyben a legenergiatakarékosabb is.

Sok emberrel beszélgetve hallottam már találmányomról azt a véleményt, hogy „egyszerűen nagyszerű”, nagy kár, hogy nem neki jutott eszébe (aminek, persze, én csak örülni tudok).

Ezzel kapcsolatban ide idézném Szent-Györgyi Albertet, akit egy újságíró egyszer arról faggatott, honnan jön az a sok ötlete, amiből találmányai és szabadalmai születnek? Válasza Nobel-díjashoz méltó zseniális tömörséggel foglalta össze a lényeget: „Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki nem gondolt.”

Csiha András
ETÜD+ Bt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Apácarácsok

A különféle méretű falécekből kialakított és eltérő szemnagyságú rácsokat számos célra lehet felhasználni. Igaz, hogy elég anyagigényesek, ám megjelenésük mindig dekoratív hatású. Előnyük, hogy...


Kéménygondok helyett

Itt az esős évszak, hamarosan indul a fűtési szezon! És a kéménygondok: salétromos falak, átázott és kátrányszagú kémények… – ez az, amit minden háztulajdonos szeretne elkerülni. Az utóbbi évek...