Ma már nem elérhetetlen álom

Hőszivattyú

2011-03-04 22:42:02 | Módosítva: 2016-02-07 16:35:31

Néhány éve, ha a hőszivattyú lehetséges fűtőeszközként szóba került, alig néhány tucat ember tudta csak, miről is van szó. Beépítését pedig csak néhány - kivételes helyzetben levő - család engedhette meg magának. Olcsó volt a fosszilis tüzelőanyag, drága volt a készülék és a kiegészítő földmunka, így semmi nem indokolta a hőszivattyúk elterjedését.

A környezettudatos emberek már ekkor keresték az alternatív - a lakóhelyünket kevésbé szennyező –fűtésmegoldásokat. Ráadásul gyorsvonat sebességgel kezdtek nőni az energiahordozók árai, és már nem lehetett tovább a mérnökök fiókjában tartani a majd 200 éves technológiát. Mind nagyobb tömegben kezdték gyártani a hőszivattyúkat, ezáltal természetesen egyre olcsóbb lett, így mind többen választhatják a fűtéskorszerűsítésnek ezt a módját.
A RIFENG cég kizárólag levegő-víz hőszivattyúkkal foglalkozik, elsősorban a megfizethető beruházási költségek miatt. Ennek a hőszivattyú típusnak a legegyszerűbb – így a legolcsóbb – az illesztése a már meglevő fűtésrendszerhez. Nincs drága földmunka: nem kell az épület körül kiemelni több méter mélyen a talajt, nem kell víznyerő és elnyelő kutakat ásni, vagy több tucat szondát akár 100 méter mélyre lefúrni.

Egyszerűen felállítunk egy kültéri egységet (ez leginkább a már jól ismert klímagépekre hasonlít), majd összekötjük azt a lakásban elhelyezett melegvíztároló tartállyal. A kül- és beltéri egység között a kapcsolatot (és a melegvíz termelést) kétféle módszerrel oldják meg a gyártók.
A svéd ESB hőszivattyú kültéri egységéből forró gázt vezetünk a beltéri tartály hőcserélőjébe, és ott adja át a megtermelt meleget víz oldalon a puffer tartálynak. E megoldás előnye, hogy áramszünet esetén sem kell tartani a fagyásveszélytől. Viszont a klímagáz nyomásának beállítása rendkívüli gondosságot követel a szerelőktől!
A RIFENG hőszivattyú működése még egyszerűbb, minden vízmelegítési (vagy kánikulában hűtési) feladat a gyárban rendkívüli gondossággal összeszerelt kültéri egységben zajlik. Az itt előállított 60 °C fokos meleget (a fagyásveszély elkerülése miatt) fagyálló folyadék viszi be hőcserélő közbeiktatásával a beltérben levő tároló tartályba.
Az ESB hőszivattyút kiegészítő (bivalens) fűtésként installáljuk a fűtéskörbe. Emellett a háztartási melegvizet 35 °C-ra előmelegítve viszi tovább a melegítő egység felé.

A RIFENG hőszivattyú önállóan (monovalens módban) dolgozik. A 8–28 kW közötti fűtőteljesítmény már nagy családi házhoz vagy kisebb társasházhoz, irodához is elégséges. A hozzá méretezett hőcserélős puffer tartály pedig az egész családot ellátja meleg vízzel.
A hőszivattyúkat elsősorban az alacsony hőmérsékletű fűtésre ajánljuk. Ilyen a padló- és falfűtés, valamint a kondenzációs kazánok 40 °C-os vizéhez tervezett radiátoros rendszerek. A mennyezetfűtést mi nem tartjuk egészségügyi szempontok miatt megfelelőnek, de hűtési üzemben a RIFENG hőszivattyú a plafonra „tekert” csöveken keresztül kellemes klímát tud biztosítani.

Ne feledjék, a hőszivattyú nem tud csodákat művelni. Csak akkor működik energiatakarékosan, ha megfelelően méretezett minden eleme, és jó hőszigetelésű, jó hő tartású lakásba építik be.

Sulyok Tibor
IRO-DI-OK Kft.
Telefon: (+36-30) 939-2200
www.rifeng-hoszivattyu.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszivattyú

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gázabszorbciós hőszivattyúk

Kompresszoros hőszivattyúkkal több ízben foglalkoztunk már, de régóta léteznek elektromos energiát nem igénylő, gázüzemű típusok is. Ezeket mutatjuk most be.


Elektromos fűtés

Bár még a szakemberek körében is gyakran vitákat generál, az elektromos fűtés létjogosultsága a modern lakásépítészetben megkérdőjelezhetetlen. A hőszivattyútól az elektromos radiátorig...