Ma már nem elérhetetlen álom

Hőszivattyú

2011-03-04 22:42:02 | Módosítva: 2016-02-07 16:35:31

Néhány éve, ha a hőszivattyú lehetséges fűtőeszközként szóba került, alig néhány tucat ember tudta csak, miről is van szó. Beépítését pedig csak néhány - kivételes helyzetben levő - család engedhette meg magának. Olcsó volt a fosszilis tüzelőanyag, drága volt a készülék és a kiegészítő földmunka, így semmi nem indokolta a hőszivattyúk elterjedését.

A környezettudatos emberek már ekkor keresték az alternatív - a lakóhelyünket kevésbé szennyező –fűtésmegoldásokat. Ráadásul gyorsvonat sebességgel kezdtek nőni az energiahordozók árai, és már nem lehetett tovább a mérnökök fiókjában tartani a majd 200 éves technológiát. Mind nagyobb tömegben kezdték gyártani a hőszivattyúkat, ezáltal természetesen egyre olcsóbb lett, így mind többen választhatják a fűtéskorszerűsítésnek ezt a módját.
A RIFENG cég kizárólag levegő-víz hőszivattyúkkal foglalkozik, elsősorban a megfizethető beruházási költségek miatt. Ennek a hőszivattyú típusnak a legegyszerűbb – így a legolcsóbb – az illesztése a már meglevő fűtésrendszerhez. Nincs drága földmunka: nem kell az épület körül kiemelni több méter mélyen a talajt, nem kell víznyerő és elnyelő kutakat ásni, vagy több tucat szondát akár 100 méter mélyre lefúrni.

Egyszerűen felállítunk egy kültéri egységet (ez leginkább a már jól ismert klímagépekre hasonlít), majd összekötjük azt a lakásban elhelyezett melegvíztároló tartállyal. A kül- és beltéri egység között a kapcsolatot (és a melegvíz termelést) kétféle módszerrel oldják meg a gyártók.
A svéd ESB hőszivattyú kültéri egységéből forró gázt vezetünk a beltéri tartály hőcserélőjébe, és ott adja át a megtermelt meleget víz oldalon a puffer tartálynak. E megoldás előnye, hogy áramszünet esetén sem kell tartani a fagyásveszélytől. Viszont a klímagáz nyomásának beállítása rendkívüli gondosságot követel a szerelőktől!
A RIFENG hőszivattyú működése még egyszerűbb, minden vízmelegítési (vagy kánikulában hűtési) feladat a gyárban rendkívüli gondossággal összeszerelt kültéri egységben zajlik. Az itt előállított 60 °C fokos meleget (a fagyásveszély elkerülése miatt) fagyálló folyadék viszi be hőcserélő közbeiktatásával a beltérben levő tároló tartályba.
Az ESB hőszivattyút kiegészítő (bivalens) fűtésként installáljuk a fűtéskörbe. Emellett a háztartási melegvizet 35 °C-ra előmelegítve viszi tovább a melegítő egység felé.

A RIFENG hőszivattyú önállóan (monovalens módban) dolgozik. A 8–28 kW közötti fűtőteljesítmény már nagy családi házhoz vagy kisebb társasházhoz, irodához is elégséges. A hozzá méretezett hőcserélős puffer tartály pedig az egész családot ellátja meleg vízzel.
A hőszivattyúkat elsősorban az alacsony hőmérsékletű fűtésre ajánljuk. Ilyen a padló- és falfűtés, valamint a kondenzációs kazánok 40 °C-os vizéhez tervezett radiátoros rendszerek. A mennyezetfűtést mi nem tartjuk egészségügyi szempontok miatt megfelelőnek, de hűtési üzemben a RIFENG hőszivattyú a plafonra „tekert” csöveken keresztül kellemes klímát tud biztosítani.

Ne feledjék, a hőszivattyú nem tud csodákat művelni. Csak akkor működik energiatakarékosan, ha megfelelően méretezett minden eleme, és jó hőszigetelésű, jó hő tartású lakásba építik be.

Sulyok Tibor
IRO-DI-OK Kft.
Telefon: (+36-30) 939-2200
www.rifeng-hoszivattyu.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszivattyú

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőszivattyú alkalmazási lehetőségei

A hőszivattyús fűtés tervezgetésekor találkozhatunk egy szakmai kérdéssel. Eszerint a hőszivattyús fűtésnél beszélhetünk monovalensésbivalens rendszerekről. Monovalens fűtési rendszer eseténa...


Napkollektoros épület homlokzat

A német Fraunhofer ISE kutatóintézet olyan napkollektoros homlokzati paneleket fejlesztett ki, amelyek hőszivattyúként működnek – számol be aPV Magazine.A megoldás olyan ultra nagy...