Falfestékek és színválasztás

2016-08-11 07:33:58 | Módosítva: 2016-08-11 07:36:42

A megfelelő festékfajta kiválasztása meghatározó, főként a színtartóság szempontjából. A legnagyobb választékban az ún. diszperziós festékek kaphatók. A kevesebb kötőanyagot tartalmazó változataik páraáteresztők, szárazon áttörölhetők, matt felületűek. A megnövelt kötőanyag tartalmúaknak nő a moshatóságuk, viszont csökken a páraáteresztő képességük. Mindegyik változatuk többször átfesthető, vízzel hígítható és színezhető is. Gyárilag színezett változataik is kaphatók, sőt nagy fedőképességű ún. cseppmentes változataik egy rétegben is kiváló fedőképességűek. A színes változatok egymással is keverhetők, bár inkább a gyárilag kikevert színűeket célszerű használni, mert szükség esetén garantált a színazonosságuk.


Garantált a színazonosság

A mész festékek viszonylag olcsó, természetes anyagú falfestékek. Gombaölő és fertőtlenítő hatásúak. Ma már festésre alkalmas kész állapotban is kaphatók. Hátrányuk, hogy kevéssé színezhetők, nem használhatók gipszkarton felületeken, vagy diszperzit festékkel festett falak átfestésére, csak mész- és cementes vakolatok, vagy már meszelt felületek festésére alkalmasak.

Az előbbieken kívül a szilikát- vagy az alkidgyanta alapú falfestékeket általában szakemberek használják, mert többnyire alapos szakértelmet igényel az alkalmazásuk. Inkább raktárak, üzemi helyiségek bevonataként elterjedtek.

A különböző szemcseméretű faforgácsot tartalmazó festékek a tagoltabb falfelületek festésénél előnyösek. A fűrészporos tapétához hasonló strukturált felületet adnak. Előnyük, hogy a kisebb repedéseket is elfedik, és a nehezen tapétázható helyiségekben alkalmazhatók.


A falon számos esetben keletkeznek penészes, beázásból eredő foltok, amelyek a különböző penészgátló- és folttakaró festékekkel tüntethetők el, még a színre festés előtt. A penészgátló adalékoknak azonban az idő múlásával csökken a hatásuk, lebomlanak, és ha a helyiségben uralkodó viszonyok nem változnak, a foltosodások újra megjelenhetnek a falakon. A beázásból eredő foltosodásoknál pedig alapfeltétel a fal teljes kiszáradása. A folttakaró festékek csak ezt követően kenhetők fel a felületre. Ezenkívül választhatók különféle, utólag mintázható lazúros festékek. Ezek áttetsző, jól színezhető bevonó anyagok, amelyek késleltetett száradásuk miatt számos módon egyedileg – különféle eszközökkel, pl. mintázó kesztyűvel, szivaccsal, kefékkel stb. – mintázhatók. Diszperziós festékekre is felvihetők.

Ami pedig a színválasztás kérdését illeti, mindig azt kell szem előtt tartani, hogy a mennyezet többnyire fehér legyen, mert az világosabbá teszi az egész lakóhelyiséget. Ez különösen alacsony belmagasság esetén lehet előnyös. Divatos színeket úgy érdemes választani, hogy azok a szoba berendezéséhez is jól illeszkedjenek, és kellemes összhatást nyújtsanak. A nagyobb, szabad falfelületet - akár az egyik falat, vagy falrészt - lehet sötétebb színűre festeni, ha ez nem okoz disszonáns hatást. Erre kiválóan megfelelnek az egyrétegű, és elég harsány színű falfestékek, amelyeket akár utólag is át lehet festeni. A lényeg, hogy a falak kellő hátteret adjanak a berendezésnek, és e mellett még egyediek is legyenek.

A falfesték szín választása nagyon fontos, ám a kellemes és divatos pasztellszínek alkalmazásával nem lehet nagyot tévedni. Azzal is számolni kell, hogy a sötétebb színű falak bizonyos szempontból optikailag szűkítik a teret, a világosabbak pedig derűsebbé, tágasabbá tehetik. A kellő színválasztáshoz természetesen nemcsak színérzék, hanem némi képzelőtehetség és kreatív szemlélet is szükséges.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az utca művészei: freskó a tűzfalon

Időnként fellángol a vita, hogy a graffiti, azaz a falfirkák nevezhetők-e művészetnek. Némelyik ugyan valóban nagyon dekoratív és egyedi, ám ezek többnyire inkább túlzott méretű szignók, azaz...


Üregek eltüntetése

Előre bocsájtjuk, hogy most nem a talajban előforduló üregek eltüntetése a feladat, mert arra megvannak a megfelelő geotechnikai módszerek, amelyeket csak felkészült szakemberek képesek...