Lamináltpadló

2016-09-06 09:07:27 | Módosítva: 2016-09-06 09:15:04

A lamináltpadló lassan a legáltalánosabb padlóburkolónknak tekinthető. Olcsósága, ennek ellenére eleganciája, gyors és könnyű kivitelezhetősége a burkolás során és tartóssága fontos érvek az elterjedése mellett. Megfelelő kopásállóság kiválasztásával irodahelyiségben, előszobában, háló-és gyermekszobában, étkezőben, természetesen a nappaliban, sőt a konyhában is alkalmazható. Lerakása nem igényel különösebben előkészületeket, egy kis kézügyességgel és alap vágószerszámokkal bárki megbirkózhat vele.


Mindenhová lamináltpadló

A legmegfelelőbb fajta és típus kiválasztásához figyelembe kell venni a bútorok és a falak színét és mintázatát. Gondoljuk át azt is, hogy a bútorzat valamint a falfestés vagy tapéta színösszeállítása hogyan fog változni a későbbiek során. Fontos az is, hogy milyen optikai hatást kívánunk elérni a helyiségben, egyes mintázatok növelhetik, vagy éppen csökkenthetik a teret. Ezt természetesen, befolyásolja a lerakás iránya is.

A lamináltpadló árának meghatározó tényezői a vastagság, a kopásállóság, valamint az esztétikai kialakítás. Amennyiben a takarékosság az egyik fő szempont, de esztétikus laminált padló az igény, akkor kerül szóba az alacsonyabb kopásállósági osztályú padló. Számítani lehet azonban arra, hogy ennek az élettartama nem lesz olyan hosszú, mint a magasabb kopásállósági osztályba tartozóké. A lamináltpadló tartósságát nem csupán a lerakás minősége és pontossága határozza meg, hanem az is, hogy milyen ápolásban részesítjük a használat során. Érdemes már vásárláskor beszerezni a megfelelő ápolószereket.


A lamináltpadló felülete műgyantából készül, ami karcálló, de nem karcmentes. Az éles tárgyak, a cipőre tapadt kosz, homok stb. megsérthetik a padlót, ezért az ilyen behatásoktól védjük a felületet. Háziállataink karmolása is felsértheti a lamináltpadlót, és a görgős székek folyamatos igénybevételétől is meg kell óvnunk – ugyanúgy, mint szinte bármilyen padlóbevonatot.

Háló- és gyermekszobákba (ahová már jóval kevesebb koszt hordunk be) alacsonyabb kopásállóságú lamináltpadló (AC3 osztályú) is megfelelő, azonban a konyhába és étkezőbe, nappali és más, nagyobb igénybevételnek kitett helyiségekbe javasolt a magasabb kopásállóságra tervezett lamináltpadlót fektetni (AC3, AC4 osztályú). A legnagyobb kopásállóságú AC5 padlóra otthoni körülmények között nem nagyon van szükség. A lamináltpadló felülete gyárilag kopásállóra van kialakítva, azt utólag bármiféle lakkal lakkozni tilos. A műgyantára nem tapadna megfelelően a lakk, levelesen leválna a felületről.A mennyiség kiszámolásakor figyelni kell arra, hogy legalább 10%-kal több lamináltpadlóra lesz szükség a leeső darabok miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy csak egész csomagot lehet vásárolni, de túlméretezésnél a bontatlan csomagot az eladó rendszerint visszaveszi.

Lerakás előtt legalább 48 órát javasolt a lamináltparkettát az adott helyiségben tárolni, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. A helyiség padlózatáról érdemes minden korábbi burkolatot – padlószőnyeget, parkettát – eltávolítani, és teljesen sík, víz- és pormentes, sima aljzatra fektetni a laminált padlót. Az előkészítés után le kell teríteni a párazáró fóliát (illesztés esetén 20 cm-s átfedéssel), majd erre a rétegre kerül rá a lépészaj csökkentő alátét, és utána következhet a lamináltpadló. A lamináltpadló alatti alátétlemez minimumra csökkenti a zajokat, ezért minden többszintes épületben javasolt alkalmazni. Gyakran a már meglévő PVC, linóleum rétegre, esetleg faburkolatra rakják le a lamináltpadlót – ilyenkor elhagyható a párazáró fólia. A lamináltpadlót nem kell és nem is szabad leragasztani, egyszerűen a padlóra kell fektetni.Lamináltpadlót melegvizes padlófűtés esetén is használhatunk, elektromos padlófűtéshez viszont nem, mert annak túl magas lehet a hőmérséklete.

A lamináltpadló napi ápolása gyakorlatilag a kosz eltávolítását jelenti egy száraz törlőronggyal. Intenzívebb tisztításhoz használható enyhén nedves törlőrongy. A port, homokot és egyéb laza szennyeződést porszívóval lehet eltávolítani. Tisztítószerként a kifejezetten laminált padlókra kifejlesztett szereket ajánljuk alkalmazni. A konyhában – a helyiség használatából adódóan – a laminált padló sűrűbben igényel tisztítást, de a súrolószer kerülendő.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezzünk tudatosan

Az emberekben ősidők óta él avágy, hogy saját házat, otthont teremtsenek, mégis sokan nehezen szánják el magukat, hiszen rengeteg kérdés merülhet fel bennük egy építkezéssel kapcsolatban: mihez,...


Ajtók felújítása festéssel

Bár újabban egyre divatosabbak a natúr fa színű ajtók, a régi mázolt felületűek még mindig lehetnek szépek és ápoltak. Ám ehhez az kell, hogy a felületük kellően sima legyen, és ne látszódjon...