Vezeték nélküli épületautomatizálás

2011-12-04 13:47:02 | Módosítva: 2011-12-04 13:47:02

Az épületfelügyeleti rendszerek legfontosabb célja az épületgépészeti berendezések energiafogyasztásának minimalizálása, illetve a komfortérzet és az üzembiztonság növelése.

Költséges kábelezés, bonyolult tervezés, magas ár – néhány ok, amiért a komplex épületautomatizálási rendszerek nem terjedtek el olyan mértékben, ahogy azt pár éve várni lehetett. A rádiójeles kommunikáció fejlődése révén viszont már olyan rendszerek felügyelhetik lakóingatlanunkat, amelyek telepítése egyszerű, sőt utólag a rendszer modulszerűen bővíthető.
Ilyen, ígéretes megoldás lehet a Siemens, „Synco living” szisztémája. A moduláris felépítésű koncepció teljes körű megoldást nyújt minden háztechnikai felhasználásra. Minden funkciót egy kezelőközpontból lehet konfigurálni, felügyelni és kezelni. Minden helyiség hőmérséklete egyedileg szabályozható, különböző komfortfokozatokban, időprogram alapján állítható.

További nagy előnye az egyszerű programozásban és üzembe helyezésben rejlik. Lehetőségünk van érkezési és távozási program telepítésére, de a pánikprogram is része a kínálatnak. Utóbbi esetben például egy behatolás esetén az épület teljes világításának felkapcsolásával és hangjelzéssel riaszthatja el a betörőt.
A rádiójelekkel történő kommunikáció kifejlesztésekor fontos szempont az energiafelhasználás és az elektroszmog csökkentése. Ezt oly módon lehet megvalósítani, ha a kommunikációba bevont elemek csak akkor küldenek egymásnak üzenetet, ha állapotukban valami megváltozott vagy egy lekérdező jelre választ küldenek.

Milyen lehetőségeket kínál a rendszer

Fűtés, szellőztetés

Lehetőségünk van egyedi helyiséghőmérséklet-szabályozásra, akár 12 szobában. Szabályozhatjuk radiátoros vagy felületfűtési-rendszerünket, kazánunkkal, hőszivattyúnkal „közölhető” a lakás energiaigénye. A család életritmusához igazítható az előállítandó melegvíz mennyisége. Szellőztető berendezésünk fokozatonként kapcsolható, elérhető a pollenszűrő-figyelés, illetve a rendszer ügyel a fagyvédelemre is. A nyílászárók állapotáról az érzékelők adnak információt.

Világítás, árnyékolás

Helyiségenként, illetve azon belül is szabályozható a fény mennyisége. A tévé bekapcsolásakor például a fényerő automatikusan lecsökken. Az árnyékolók, rolók az évszaknak és a hőmérsékletnek megfelelően működtethetők. Távollét esetén az összes, vagy bizonyos világítások kikapcsolása biztosítható, érkezéskor pedig automatikusan nyílnak az árnyékolók.

Biztonság

A korábban említett pánikprogram egyrészt a sokkoló világítással, másrészt optikai és akusztikus jelzéssel szolgálja a biztonságunkat. A betörők mellett a tűz- és vízkár megelőzésében is fontos szerepe lehet az épületautomatikának. A beépített tűzjelzők, vagy a mosó- és mosogatógép közelébe helyezett vízjelzők időben értesíthetnek a bajról.

Előnyök összegezve

Épületautomatizálási rendszerrel üzemeltetési költségek takaríthatók meg, pl. a világítás, fűtés terén. Az adott lakóépület értékét és eladhatóságát javítja a magasabb szolgáltatásszint. Kényelmesebb, biztonságosabb és hatékonyabb üzemeltetés valósítható meg használatával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés eredete csaknem 200 éves. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel 1831-ben, hogy a mágneses tér feszültséget idézhet elő egy vezetőben. Vagyis ő írta le elsőként azt...


Vezeték nélkül szabadon a kertben

Csendes működés, szabad mozgás, alacsony karbantartási költség – csak három előny, ami azakkumulátoros kerti szerszámokat jellemzi. Ugyanazt az áramforrást használhatjuk különböző eszközökhöz is.