Meddig tart az építész munkája?

Tervezés és kivitelezés

2009-07-22 22:43:48 | Módosítva: 2009-07-30 20:16:33

Talán az az építkező van a jobb helyzetben, aki induláskor nem tud semmit a tetőtéri hőszigetelésről - mondja el lapunknak Felföldi Imre, szigetelési tanácsadó. Ő még nincs befolyásolva, kicsit megvezetve a különböző kereskedelmi érdekek által, így objektív információkat gyűjthet, vethet össze, és a legjobb döntést hozhatja.

A tervezéskor mindig az épületfizikából kell kiindulnunk. A mai építkezésre sajnos jellemző, hogy miközben egyre jobban figyelünk a hőtechnikai szempontokra, kijavítjuk a hőtechnikai hibákat, és ezzel egy időben megjelennek a páratechnikai problémák. Ha egy épületet megfelelően szigeteltünk - megfelelően "bezártunk" páratechnikaileg is -, akkor gondoskodnunk kell a szabályozott szellőzéséről. Bizonyos szintű páradiffúziós képessége természetesen maguknak az építőanyagoknak is van, de ez már nem mindig elegendő. Figyelni, ellenőrizni kell a lakótér páratartalmát, és ha ez túlságosan magas (70 % már az), akkor biztosítani kell a gépi szellőztetést.
Hőszigetelési és páratechnikai szempontból az egész házat - falazat, nyílászárók, tetőszerkezet stb. - egy szerkezetnek kell tekinteni. Sajnos a mai magyar építési gyakorlatra jellemző az, hogy az építész tervező az engedélyezési terv kiadásáig kapcsolódik egy építkezéshez. A kivitelezés azután fázisonként más-más kivitelezővel folytatódik, és nem jelenik meg az a rendező elv, ami az egész épületet - benne a lakókkal - egyben látja, kezeli.
Minden építkezőnek azt ajánljuk, hogy keresse meg azt a tervezőt - még ha ez egy kis plusz költségbe is kerül - aki az épületet egészében és a legapróbb részletekben is megtervezi, nem csak az engedélyek kiadásáig értelmezi a megbízatását. Aki nem csak statikailag méretezi a házat, aztán előírja, hogy legyen rajta egy minimális hőszigetelés, meg persze valamilyen ablakok és tető is, hanem pontosan összehangolja egymással a felhasznált építőanyagokat. Nyílván kalkulálnia kell az építtető pénztárcájával is, de azon belül megtalálja az egymással összehangolható építési rendszereket.
Egy jó épületszigetelésnek nem csak a szigetelési értékei jók, hanem diffúzió-nyitottnak is kell lennie, különben bedunsztolódik az épület. Önmagában bármelyik szigetelési rendszer lehet jó - ha nem is egyforma mértékben -, és a nagyobb gyártók mindegyike ki is dolgozta a maga összehangolt szigetelési rendszerét. Ezeknél a gyártó pontosan megmondja, hogy milyen falazathoz milyen szigetelő anyagot, ragasztót, hálót, vakolatot ajánl, és ez így - rendszerben - biztosítani fogja a szükséges páradiffúziót is. De el is lehet rontani bármelyiket, pl. egy párazáró műgyanta ragasztó, vagy a rendszertől idegen háló használatával.

Elő lehet írni egy szálas szigetelőanyag használatát a padlóra terítve, de ha ugyanezt a ferde tetősíkba szereljük be, akkor a roskadás miatt több kárt okozunk, mint hasznot. Ki lehet cserélni a régi ablakokat, megszüntetve ezzel a hibájukból eredő természetes szellőzését, de akkor gondoskodni kell a szabályozott szellőzés megteremtéséről.
Nem érdemes tehát a gondos tervezőn spórolni meg az építési költségek egy elenyésző részét, mert egy épületet sok évtizedre építünk, és a hibáitól is évtizedekig fogunk szenvedni. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy az építtető maximálisan tájékozódjon (sajtóból, szakirodalomból, Internetről), és egészítse ki a tanultakat más építkezők tapasztalatával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Gyártói jótanácsok tetőterünk szigeteléséhez

A ferdetetős épületszerkezet nagyon összetett struktúra, mert sokféle anyagból, sokféle munkafolyamat során épül meg. Sokan azt gondolják, hogy ha elkészült tetőterükben problémát tapasztalnak,...