Strapabíró szobanövények

2017-01-31 10:41:14 | Módosítva: 2017-01-31 10:49:41

Sokan vannak, akiknek bár nem kedvenc időtöltése növényekkel foglalkozni, esetleg nem erőssége a rendszeresség (ami egy növény gondozásánál nem hátrány), mégis szeretnének szobanövényeket lakásukba. Számukra is van megoldás, lévén van néhány olyan faj, melyek jól tolerálják a nemtörődömséget, feledékenységet. És ha gazdájuk mindent elkövet ellenük, akkor is szépen fejlődnek, bizonyos tág keretek között.


A strapabíró szobanövények listáját a tapasztalat írta, hiszen ha végignézünk az itt felsorolt növények képein, egyet-kettőt leszámítva mind régi ismerős. Már évtizedekkel ezelőtt is kedvelt szobanövények voltak, ezek díszítették az osztálytermek ablakait, az egészségügyi intézmények váróit, pont azért, mert tágtűrésűek, igényeik nem speciálisak, változatos, egymástól eltérő körülmények között is jól érzik magukat…

Szobai futóka (Epipremnum aureum)


Ez egy léggyökeres liánnövény, szárainak hossza akár a 2 m-t is elérheti, bár szobai körülmények között kisebb leveleket nevel, mint őshazájában, Indonéziában. Lehet mohakaróra futtatni, vagy függőkosárba, fali tartóba helyezni – használjuk ki, hogy gyorsan nagy területeket fut be. A tűző napot nem kedveli, de átlagos szobahőmérsékleten (18-25 °C) kiválóan érzi magát. Földjét tartsuk enyhén nedvesen, vegetációs időben kéthetente tápoldatozzuk, ha nagyobb növekményt várunk tőle. Hajtásdugványát vízbe állítva könnyen szaporítható.

Zöldike (Chlorophytum comosum)


Egyaránt jól érzi magát a fűtött szobában és a hideg folyosón, elviseli a tűző napsütést és az árnyékos helyet is ez a dél–afrikai származású faj. Nagyon régi szobanövény, ám új fajtái is vannak, ilyen a csavart levelű változat, vagy a fehér helyett sárgával csíkozott levelű. Télen a pihenő életszakaszát tölti, ilyenkor ritkábban kell öntözni. Tavasszal viszont – ha nagyobb termetűre szeretnénk nevelni – hetente tápoldatozást, naponta öntözést, több vizet kíván. A megjelenő sarjakat – amelyek még az anyanövényen gyökereket eresztenek – leválaszthatjuk, és vízben tovább gyökereztethetjük. Ha a sarjnövényeket az anyanövényen hagyjuk az is szép, csak így kevésbé fog növekedni. Érdemes évente átültetni. Érdekessége, hogy nagyon jó légtisztító növény, bizonyított, hogy a bútorlapból készült bútorokból kipárolgó ragasztóanyag-oldószereket jól semlegesíti.

Buzogányvirág (Dieffenbachia sp.)


Nagyon változatos levelű és színű fajtákkal rendelkező levéldísznövény. Ideális választás kevés közvetlen fénnyel rendelkező lakásokba. A tarka levelű fajtái több, a sötét levelűek kevesebb fényt igényelnek. Átlagos meleget, bőséges öntözést igényel. Huzattól és a hidegtől óvjuk. Könnyen felkopaszodik, ekkor vágjuk vissza a törzset 10 cm magasságban, ahonnan újra buján kihajt majd, a felső levágott rész pedig vízben meggyökereztethető. A középről kiesett kopasz rész így nem csúnyítja a növényt. Tejnedve mérgező.

Szobaborostyán (Hedera canariensis)


A zöld levelű alapfaj télen, hűvös helyen (pl. lépcsőházban, előszobában) érzi jól magát, de a tarka levelűek elviselik a telet a kissé hűvösebb szobában is. Lépcsőházak, hűvös előszobák ideális faja. A jól fejlődő példányoknak támasztékra van szükségük, vagy függőcserépből lógassuk alá őket. Dugványai langyos vízben vagy nedves talajban könnyen meggyökeresednek.

Zámia (Zamioculcas zamiifolia)


Ez az Afrikából származó növény, viszonylag új keletű szobanövény, de hamar elterjedt. Másik neve az „agglegény virág”, melyből következtethetünk arra, hogy egyszerűen gondozható. Igen ritkán kell öntözni, sőt, egyenesen érzékeny a túlöntözésre, melytől a gumója könnyen kirohad. Eredeti élőhelyén az aszály és a nedves időszak változik, ezért gyökérrendszere alkalmazkodott ehhez a körülményhez így átalakult és kis burgonyaszerű gumóiban képes a vizet elraktározni hónapokig is. Nyáron a növényt kitehetjük a szabadba, de csak árnyékos helyre, ahol nem éri tűző napsütés. Lakótelepi lakásban jól viseli a téli fűtésszezont, és a sötétebb szobákat, ugyan ilyenkor lassabban fejlődik a növény.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)


Ez is egy levéldísznövény, virágot ritkán nevel. Már évtizedekkel ezelőtt is kedvelt szobanövény volt, mára számos levélforma- és színváltozata terjedt el, így ha valaki csak anyósnyelvet tart a lakásában, sokféle formában, az is változatos képet mutat. A zöldikéhez hasonlóan javítja a levegő minőségét. Jól tűri a tűző napot, de az árnyékot is, bírja a szárazságot, huzatot. Átültetni sem túl gyakran kell. Télen ne öntözzük túl és ne tartsuk fagypont körül. Tőosztással, sarjakról szaporítsuk.

Pletyka (Tradescanthia sp.)


Szintén régóta jól bevált szobanövény: a mérsékelt öntözést szereti, és a sötét sarkokban is jól érzi magát. Hajtásai gyorsan nőnek, de ha visszacsípjük a hajtásvégeket, oldalhajtások fejlődnek, és a növény dúsabb lesz. Minél jobban vágjuk annál szebb és dúsabb, bokrosabb növényt kapunk. Ha ezt nem tesszük meg, a szárai egy idő után elszáradnak, és elsárgulnak. Számos levél-színváltozatával díszíthetjük a lakást. Tavasszal, vagy nyáron apró lila virágokkal is megajándékoz minket.

Kúszóka (Cissus rhombifolia)


Ez a Dél–Afrikából származó levéldísznövény főleg nagy zöldtömegével díszít, gyorsan befutja a rendelkezésre álló teret. Előnye, hogy félárnyékos, árnyékos helyen is megél. Bőségesen öntözzük. Átlagos szobahőmérsékleten, télen minimum 10 °C-on tartsuk. Hajtásdugványról könnyen szaporítható.

Sárkányfa (Dracaena fragrans)


Pálma hatású, mégis könnyen gondozható, divatos dísznövény, irodákban is gyakran tartják. Jól viseli, ha kicsit árnyékosabb, huzatosabb helyre kerül, vagy télen kicsit hűvösebb előtérbe, közlekedőbe helyezzük. Rendszeresen locsoljuk, de földje ne álljon vízben. Számos levélszín változata ismert. Minden része mérgező.

Szobafikusz (Ficus elastica)


Tekintélyes méretűvé fejlődve az adott helyiségben dzsungelhatást kelt. A hagyományos zöld levelű változatán kívül színes fajtái is vannak. 13 °C-nál melegebb szobát, világos helyet és óvatos öntözést kíván. Meghálálja, ha leveleit vízzel permetezzük, illetve nagytakarításkor lemossuk róla a port. A levelek pormentesítése más növényeknél is fontos, ennél különösen azért, mert nagy levele eléggé porfogó. A poros levélen a légzés is akadályozott, de a fényt is sokkal rosszabbul tudja hasznosítani az ilyen levél. A fikuszok hirtelen levélhullásának oka a túlöntözés. Tejnedve mérgező, bőrirritációt okozhat.

Viaszvirág (Hoya carnosa)


Szintén régi bútordarab ez a virágos liánnövény, kúszó szárai akár a 3 métert is elérhetik. Néhány év feltűnésmentes fejlődés után egyszer csak előhozza illatos és mutatós csillag alakú virágait. Átlagos meleget, világos helyet, tavasztól-őszig rendszeres öntözést kíván. Virágzásához az kell, hogy ne mozgassuk, ritkán ültessük át és ne vágjuk le róla a hervadt virágokat. Hajtásdugványról szaporítható tavasszal.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Öntözővíz és tápanyag

A növények öntözésére használt víz elsődleges funkciója nem atápanyag biztosítása, hanem a különböző módokon a növényhez juttatott tápanyagok szállítása, közvetítése. A természetes vizekben...


Tillandsiák

A Tillandsiák trópusi eredetű, többségében fán lakó azaz epifita növények. Mivel a gyökerük is a levegőben van, így az kissé elcsökevényesedett, a növény teljes testfelületén, azaz a levelein is...