Kavicsos tó

2008-08-03 11:50:35 | Módosítva: 2008-08-04 23:45:54

Bármelyik kert szokatlan és vonzó sajátossága lehet egy, a közepén szökőkútból kilövellő vízsugárral ékesített kavicsos tó, amelyet a rendelkezésre álló terület méretének megfelelően alakíthatunk ki. Egyszerűen csak süllyesszünk a földbe egy víztárolóként szolgáló, és a búvárszivattyúnak is helyet adó műanyag- vagy fémtartályt - akár egy szemetes edény is megteszi. A dekoratív kavicsokat pedig helyezzük egy fémrácson a víztároló fölé. Ha találunk otthon kagylókat, azok is gazdagíthatják a kavicsgyűjteményt, a rájuk loccsanó víz ugyanis kiemeli fényes felületüket, valamint sok érdekes színt és mintát is kihangsúlyozhat.

Kezdjük a kiválasztott helyre szánt, kész tó formájának kijelölésével: a terület legyen mentes a növényzettől és nagyobb kövektől. Mérjünk ki egy körülbelül 60 cm sugarú kört. Egy, a kör középpontjába szúrt karóhoz rögzítsünk egy ilyen hosszúságú madzagot, és ezzel jelöljük ki a körvonalat (ha nagyobb vagy kisebb tavat szeretnénk, ennek megfelelően változtassunk a kör sugarán). Ültetőkanállal megjelölhetjük a talajon a körvonalat, ha így egyszerűbbnek találjuk a munkát. Ezután a kijelölt körön belülről ásóval emeljük ki a talaj felső rétegét 8 cm mélységben.
A tartályhoz szükséges lyuk elkészítésekor jelöljünk ki egy négyzetet a körön belül; ennek körülbelül 60x45 cm-esnek kell lennie, vagy a tartálynál kicsit nagyobbnak. Ássuk ki a gödröt 63 cm mélyre, vagy a tartályunknál 8 cm-rel mélyebbre. Munka közben használjunk egy méretjelölésekkel ellátott rudat a lyuk mélységének megállapításához.
Helyezzünk a lyukba, majd döngöljük bele 8-10 cm-es rétegben törmeléket. Fedjük ezt be egy réteg homokkal, hogy a tartálynak szilárd alapja legyen.
Eresszük a tartályt a gödörbe úgy, hogy az merőlegesen álljon. Ügyeljünk rá, hogy a felső perem valamivel a talajszint alá kerüljön. A tartály külső része körül töltsük fel földdel a gödröt, ezzel rögzítsük azt a helyére.
A tartály mind a négy oldalán emeljük meg a földet úgy, hogy a tartálytól felfelé a kör széle felé enyhén emelkedjen a talaj. A tartály két oldala mentén két 8 cm-es sávban egyengessük laposra a földet, ez adja ki a rács szintjét. Szórjunk egy réteg homokot a talajra, ez fog a tóbélés ütközőjéül szolgálni.

Vágjunk ki a hajlékony tóbélés-fóliából egy kört, melynek átmérője 8 cm-rel nagyobb, mint a földön levő köré, majd mérjünk és vágjunk ki a bélés közepéből egy15 cm átmérőjű lyukat. Ebbe a nyílásba kerül majd a szivattyú. Fektessük a helyére a bélést úgy, hogy a lyuk a tartály közepére essen.

Eresszük le a búvárszivattyút a tartály aljára. A szivattyú kábelját futtassuk végig a bélésen, majd rögzítsük vízálló ragasztószalaggal. Csatlakoztassunk egy merev csövet a szivattyú kivezető csövéhez úgy, hogy a merev cső valamivel a tartály szintje fölé essen; ez fogja a szökőkút fejét alkotni.
A kavicsok alapjaként fektessünk le egy erős fém rácsot - például lábtörlőrácsot, vagy vaskos dróthálót - a tartály fölé. Ott, ahol a rács találkozik a béléssel, helyezzünk további bélés darabokat a fém alá, nehogy kilyukadjon az anyag. Állítsuk úgy a rácsot, hogy a szivattyúra rögzített szökőkútfej átbújhasson két fémrúd között. Töltsük fel a tartályt annyira, hogy a víz ellepje a szivattyút. Kapcsoljuk be a szivattyút és ellenőrizzük annak működését, majd állítsuk be a nyomást; ha a szivattyú nem elég erős, a nyomás emelése céljából helyezzünk alá téglát.
Végül rakjunk egy réteg kavicsot a rácsra és a bélés gallérjára úgy, hogy minden rést kitöltünk. Vágjunk le minden felesleges, a kör szélén túlnyúló bélésdarabot. Kapcsoljuk be a szivattyút, így a szökőkútból kilövellő víz az azt körülvevő kavicsokra hullik, mielőtt újra visszafolyna a süllyesztett tartályba.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

joco0907 avatarja

joco0907        

Köszönöm az ötletet,nekem nagyon tetszik.
Megpróbálom a kerti tóba is alkalmazni.
Üdv: joco

Gyógynövények kerti tavakhoz

A gyógynövények sokféleségéből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok...


Víztisztítás vízinövényekkel

A víz, a tó mindig a legszembetűnőbb eleme kertünknek. A fodrozódó víz, a tündérrózsák pompás virágai, a vízfelszínen úszkáló aranyhalak megnyugtató, ugyanakkor izgalmas látványa vízi oázisként...