A letisztult formák kellékei

Alumínium elemek a bútorokon

2011-05-08 21:31:41 | Módosítva: 2011-05-16 23:25:45

Manapság a bútortrend egyre inkább a sima, már-már puritánnak tűnő egyszerűség felé orientálódik. Ez azonban koránt sem jelenti azt, hogy fantáziátlanul ridegek az ilyen berendezési tárgyak, és mellőzik a kiemelő hatású díszítéseket. Inkább e téren is az egyszerű megoldások érvényesülnek, és ebben jelentős szerepet kapnak a fémből, főként alumíniumból készült kiegészítő elemek. Sima felületeikkel jól igazodnak a stílus kívánalmaihoz, és ahhoz harmonikusan illeszkedve fokozhatják a termékek visszafogott eleganciáját.

Az alumínium kiegészítő termékek eddig sem hiányoztak a félkész bútor-kiegészítők választékából. A minimál stílushoz illő félkész idomok, és egyéb szerelvények polírozott, matt, illetve szálhúzott felületeikkel, újszerű formáikkal jól igazodnak az egyszerű formákhoz, és alkalmazásukkal nagyon elegáns hatások érhetők el.
A frontfelületeket például a megszokott élfóliák helyett alumínium élfedő idomok alkalmazásával lehet jellegzetesebbé tenni. Ezek mintegy fém keretbe foglalják a különféle frontfelületeket, és visszafogottan tagoltabbá tehetik a bútordarabokat. Legtöbbjük 3 m-es szálakban szerezhető be, felerősítésük pedig általában beütő szárakkal történik. Ehhez az élbe megfelelő méretre és helyre mart hornyok szükségesek. Az ilyen élfedések ezen túlmenően hézagmentes sarokillesztéseket és átgondolt frontkialakítást igényelnek.

Alukeretes ajtókkal trendibb lesz az egyszerű bútordarab is Az aluidomokkal fedett élű frontlapok különösen alkalmasak alumíniumkeretes üvegajtókkal való kombinálásra. Ezek ún. konfekcionált formában is beszerezhetők, és széles, keskeny, továbbá a hátoldalukon aláfedett, széles profilból is megrendelhetők. Ez utóbbi változatnál az idom alulról az üvegezés alá nyúlik, míg előröl csak 10-15 mm széles sík rész szegélyezi az üveget. A szegély azonban lehet domburú is.
Az ilyen kereteket összeszerelésre készen, vagy már beszerelésre alkalmasan, üvegezve is meg lehet rendelni. Az üvegezés adott mintákból választható, általában 4 mm-es vastagságban, többféle mintázatból. A beépítésre kész ajtókon még a pánthelyek, a kiválasztott fogantyúk furatai is elő vannak készítve. A fémkeretes ajtókkal nagyon reprezentatív frontfelületeket lehet kialakítani a legkülönfélébb célra készülő bútordarabokon.

A fémkeretes ajtókhoz fém bútorlábak és fogantyúk illenek Az ilyen bútorhoz természetesen hozzáillő lábakra is szükség van. Ezek választéka is bőséges, a legtöbbjük szintbeállításra is alkalmas. Felületi kikészítésüket természetesen az ajtók és a fém élszegélyek kiviteléhez igazodva ajánlatos megválasztani. Alakjuk és magasságuk is fontos, ám bőséges választékukból jó érzéssel kiválasztható a célnak legmegfelelőbb hengeres vagy hasáb alakú típus.
A fogantyúk tekintetében is körültekintően kell választani, mert ezek mérete és formája is meghatározó az összhatás szempontjából. Ez esetben is az egyszerű, letisztult formájúak az ideálisak.

A bútorfogantyúk helyett alkalmazhatunk olyan süllyesztett fém fogantyúprofilokat is, amelyek a fiókokon egybefüggő, ám a frontfelületből nem kiálló sávokat alkotnak. Így folyamatosságukkal horizontálisan tagolják az adott felületet. Mivel azonban a legtöbb fogantyúprofil beütő száras kialakítású, felerősítésükhöz a szárhoz igazodó méretű hornyot kell a bútorlap élébe marni. Az ilyen profílokat A fém ajtókeret frontfelülete lehet domború iskonyhákban, fürdő-, és lakószobákban használatos fiókos szekrényeken érdemes alkalmazni. Természetesen az ilyen fióktestekre már korszerű fiókcsúszókat kell szerelni.
Az asztaloknál egyre divatosabbak a fémvázasak, amelyekre különféle anyagú asztallapokat lehet erősíteni. A lábakat esetenként összekötő fém idomokkal kell összekapcsolni, amelyeket különféle speciális szerelvény elemekkel lehet szilárd vázzá formálni Az irodai asztalokhoz külön, kész lábak is beszerezhetők, amelyekre az igény szerinti asztallap már könnyen felszerelhető.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: alumínium, bútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy komód átváltozása

Csak a régi bútorok érdemelnek meg egy második esélyt? Semmi esetre sem! A rövidebb előéletű bútorok is megérdemlik az újjászületést. Az alábbiakban bemutatjuk egy több mint 30 éves komód egyszerű...


Kerti bútorok téli védelme

Sokakkal előfordul, hogy a tavaszi-nyári időszakban megvásárolt bútorok téli tárolására nem gondolnak. Pedig, ha nem összecsukható az asztal, vagy nem leszedhetők az asztal lábai az...