Villanyszerelés

2018-05-14 07:54:29 | Módosítva: 2018-05-14 08:07:57

Lakásunk elektromos hálózata idővel sajnos nem csak elhasználódik, hanem elavulttá is válik. Kapunk erről jelzéseket egy-egy lecsapó biztosíték, rosszabb esetben füstölő konnektor formájában, de az elavultságról sokszor nem is tudunk, így egyre nagyobb veszélynek vagyunk kitéve az elektromos készülékek használata során. Mikor tekinthetjük megfelelőnek, még megfelelőnek vagy már felújításra szorulónak elektromos hálózatunkat? Erről kérdeztük szakértőnket.


Hálózat korszerűsítése

Amíg minden működik, addig nehéz azt kimondani, hogy már nem felel meg a követelményeknek a hálózat. Az sem biztos, hogy attól, mert régi, már nem megfelelő. Vegyük pl. a korábban elterjedten használt alumínium vezetékeket. Egy szobában, nappaliban, hálóban, ahol világítás (esetleg egyre kevesebbet fogyasztó LED lámpákkal), híradástechnika (szintén egyre takarékosabbak) működik, valószínűleg semmi problémánk nincs az alumínium vezetékekkel. Amíg azokat nem bolygatjuk, nem is törnek el, és az ottani fogyasztást hibátlanul ellátják.

Egy korszerű lakás nagyfogyasztói ma a fürdőszobában és főként a konyhában vannak. Ezekben a helyiségekben egyre több nagy teljesítményű készüléket használunk. Mindenhol van mosógép, de egyre több helyen mosogatógép is, a konyhában elektromos főzőlap, sütő, mikro, mini grill és még egy csomó háztartási gép, de a fürdőszobában is beindíthatunk egy hajszárítót a mosógép mellett!

A kritikus helyeken és helyiségekben már nagyon meg kell gondolni, hogy a 20-30 éves, vagy még régebbi hálózat megfelel-e még. Nem a konnektorok és kapcsolók kopottságával van gond, hanem a vezetékekkel és a kötésekkel. És azzal, hogy nagyobb teljesítményeket párhuzamosan is akarunk használni, sőt, életszerűen használunk is. A sütő mellett gyakran megy egy-két főzőlap is, a mosógép mellett a hajszárító. Fontos ezeknek az összteljesítménye. Egy állólámpa mellé bedughatjuk a TV-t és a rádiót is, ezeket a régi vezeték is „elviszi”. A főzőlap és a sütő viszont már két nagy teljesítmény külön-külön is, és még az sem kizárt, hogy amíg fő az ebéd, a porszívót is elindítjuk. Itt már könnyen baj lehet; jobb esetben lecsap a biztosíték, rosszabb esetben égni kezd a vezeték és a konnektor.

A biztosítékok is cserére szorulhatnak. Nem hiba az, hogy sok helyen még van olvadóbiztosító, de egy felújításnál ilyet már nem szerel be a szakember. Újabb kérdés, hogy megmaradhat-e még a földeletlen konnektor? A helyes válasz megint nem könnyű, mert ha az van kiépítve, és garantáltan csak kettős szigetelésű eszközöket (hajszárító, TV, rádió, telefontöltők stb.) használunk róla, akkor nem vagyunk veszélyben. A földelt készülékek dugóját rendszerint nem tudjuk bedugni a földeletlen aljzatba. Igazi veszély akkor van, ha a földvezeték nincs kiépítve, de a konnektort földeltre cserélték ki. A használó nem is tudja, hogy az adott konnektorban nincs bekötve a földvezeték, bátran bedugja a mini grillt vagy a vasalót, és egy vezetékhiba esetén már a készülék házán lehet a fázis. Fontos tehát, hogy ha egy konnektor földeletlen, akkor az annak is látszódjon. És ha egy hálózatot felújíttatunk, akkor már csak földelt konnektor legyen kiépítve mindenhová. A képzetlen felhasználónak is meg kell tudni különböztetni a földelt és a nem földelt hálózati dugót.

Ha hozzányúlunk a hálózathoz, akkor azért szét kell választanunk azt, amikor a konnektorokat cseréljük csak divatosabbra, vagy amikor a vezetékhálózatot cseréljük. Az elsőt ne is hívjuk felújításnak. A második esetben viszont már a teljes vezetékcserére törekedjünk, ekkor lehetőleg kerüljön ki az összes aluvezeték, és új réz vezetékeket helyeztessünk a falakba. Egy-egy esetleg meghagyott alumínium és az új réz vezeték összekapcsolása nem egészséges. Rövidtávon ugyan nem okoz problémát, de évek alatt az egyik „megeszi a másikat”, és újra kezdhetjük a felújítást, miközben komoly működési zavarok is létrejönnek. Vegyes kötéseket – alu és réz vezetékekkel – nem szabad létrehozni. (Van ugyan olyan kötőelem, Vago, a hozzá való pasztával, ami ezt is lehetővé teszi.) Ha valamiért néhány helyen megmarad az aluvezeték, akkor annak egészen a biztosítótáblától kell indulnia, és végig maradjon alumínium, egészen a konnektoroki, ezen ne akarjunk pár ezer forintot megspórolni.

A teljes átvezetékezést természetesen egy lakásfelújítás részévé érdemes tenni, mégpedig a bontások után az első lépésévé. A villanyszerelő falat fog vésni, ami sok kosszal jár, és az új vezetékek behelyezéséig fog eljutni első lépésben. A falon ott fognak tátongani a vésett hornyok. Ezek eltüntetése, elglettelése majd a festő dolga lesz. A vezetékeket a padlóban is lehet vinni, ha az aljzatbeton is új lesz.

Jó lenne ezen csak egyszer átesni, ezért alaposan gondoljuk át, hogy hová teszünk konnektort, hová húzunk be lámpavezetéket, hol lesz a klíma, lesz-e riasztó, redőnymozgató motor stb. Ne csak villanyban gondolkozzunk, mert egy mai otthonhoz az internetkábel (a TV-hez is), a telefonvezeték, a megfigyelő kamera, riasztók érzékelői stb. is hozzá tartozik. Persze ezek a rendszerek már rádiófrekvencián is működhetnek, de mindenképpen gondolkozzunk abban, hogy a vezeték sokszor kikerülhetetlen, és a vezetékes rendszer mindig stabilabb lesz.

Az a jó villanyszerelő mester, aki szinte segít elképzelni a család életét, és súgja a lakónak, hogy hol legyenek a konnektorok a kapcsolók, a vezetékkiállások. A jó villanyszerelő konzultál a riasztós szakemberrel, hogy ne kelljen kétszer vésni. Abban is segít, hogy ha most ugyan még kézzel húzzuk a redőnyt, a terasz árnyékolót, de később motort is el tudunk képzelni, akkor a vezetéket már most érdemes berakni a falba. És abban is, hogy melyik aljzatból várhatóan milyen készüléket fogunk használni majd, mert a falba épített vezeték átmérője meghatározza majd a konnektor terhelhetőségét. A legtöbb konnektorhoz megfelel a „másfeles” rézvezeték, de a főzőlaphoz pl. 2,5 mm keresztmetszetű kell.

Ne gondolkozzunk abban, hogy elég néhány konnektor, a többit majd megoldjuk hosszabbítókkal és elosztókkal. Később sokat bosszankodunk majd a keresztül kasul futó, nehezen takarítható kábelrengetegen. A konnektorok ott legyenek, ahol majd a fogyasztó lesz, és inkább több legyen belőlük, mint kevesebb. A konnektorok milyensége ízlés dolga, ami kereskedelmi forgalomban megkapható, az mind megfelel az előírásoknak. Praktikussági, szerelhetőségi és dizájn különbségek vannak köztük. Egy hálózat felújításnál ma már kötelezően be kell építeni a FI vagy helyesebben EV relét. Vizes helyiségekben már nem lehet konnektor e nélkül, de jó, ha a lakás teljes hálózatát levédjük ezzel.


A horonyvésés porelszívós horonymaróval, a kosz is kevesebb


A horonyvésés géppel


A horonyvésés nagy kosszal jár


A négy közül csak a bal oldali földelt dugó


A vezetékcsupaszító fogó biztosan nem sérti meg a vezetéket


Csak rézt a rézzel


Egy modern konyhában minden villanyról működik


Előre gondoljunk a leendő motoros redőnyre, árnyékolóra


Ezt kerülhetjük el, ha előre gondolkodunk


Ezzel köthető össze réz és alumínium vezeték


Gletteléskor mindezek majd eltűnnek


Gondos kábelkötés


Internet, telefon vezeték a padlószegély mögött is vezethető


Kábelcsatorna az álmennyezet felett is jól elvezethető


Mai biztosítéktábla, jobb szélén a FI relével


Nagyteljesítményű készülékek bekötése


Sorolóba több konnektor és más aljzatok is elhelyezhetők


Túlterhelt vezeték következménye

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ajtók felújítása festéssel

Bár újabban egyre divatosabbak a natúr fa színű ajtók, a régi mázolt felületűek még mindig lehetnek szépek és ápoltak. Ám ehhez az kell, hogy a felületük kellően sima legyen, és ne látszódjon...


Bőven megtérül a felújítás

Az év végéig igényelhető támogatás bevezetésének 1 éves évfordulója apropóján az ingatlan.com – több mint 200 ezer lakáshirdetés adatai alapján – elemzést készített arról, mekkora különbség van...