Az épület ruhája

Gazdaságos homlokzatkialakítás

Hőszigetelőrendszer felépítéseEgy épület hőszigetelése, vakolása és a homlokzatszín kiválasztása olyan döntés, amely évtizedekre meghatározza otthonunk komfortját, műszaki és esztétikai állapotát.

Miért fontos a hőszigetelés?

A környezetvédelmi szempontok, a belső terekkel szemben támasztott építtetői igények olyan épületek építését teszik szükségessé, amelyek kellemes lakóklímát biztosítanak és üzemeltetésük során alacsony energiafelhasználást tesznek lehetővé. Az épületek értékét, élettartamát jelentős mértékben növeli a minőségi anyagokkal készített homlokzat. A megfelelő vakolatrendszer kiválasztása során figyelembe kell venni az épület adottságait, hőtechnikai-, páratechnikai jellemzőit, valamint egyedi igényeket.
Az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésére jelenleg nincs érvényben lévő kötelező előírás. Legfontosabb elvárás az esztétikai állagvédelmi és hőérzeti követelmények kielégítése, valamint a fűtési költségek csökkenése. A falszerkezet, valamint a rá épülő vakolatrendszer nagymértékben meghatározza az épület lakóklímáját, a benne élők komfortérzetét. A hőszigetelésen túl kellő figyelmet kell szentelni a páratechnikára, a tűz-, hang- és fagyvédelemre.

Akár 15% fűtési költség csökkentés

2. Homlokzati hőszigetelés elemeiEgy családi háznál általában a teljes hőveszteség 30%-át a nem megfelelő hőszigetelő képességű határoló falakon keresztül veszíti el az épület. Külső hőszigetelő rendszer alkalmazásával a falak hőtároló kapacitása növelhető, amely télen gazdaságos fűtésszabályozást, nyáron pedig természetes klímát eredményez.
A megfelelő hőszigetelőrendszer hosszú távú befektetés, amely évtizedekre megoldja a hőszigetelési és homlokzatképzési gondokat. A szép, esztétikus homlokzat növeli egy otthon értékét. A hőszigetelőrendszer jelentősen csökkentheti a homlokzatkarbantartás költségeit is.
Homlokzati hőszigetelőrendszer vásárlása során érdemes egy, már bevált rendszer mellett dönteni (ilyeneket kínál pl. a Terranova, a Baumit, a Knauf stb.). Elsőrendű szempont, hogy a rendszerösszetevők illeszkedjenek egymáshoz, így biztosítva a rendszer hosszú élettartamát.

Lábazat szigetelése

A teljes hőveszteség több mint 30%-áért a határoló falak a felelősekAz épület hőszigetelése során érdemes kellő figyelmet fordítani a felületét tekintve nem túl nagy, viszont fontos pontra, a lábazat hőszigetelésére. Az épületek lábazatát erősebb igénybevételek terhelik, mint a homlokzat többi fő részét. Az erős mechanikai hatások, valamint az időjárás okozta igénybevétel (csapadék, fagy) miatt, erős ellenálló lábazatot szükséges kialakítani. Egy ilyen lábazati rendszer alapja rendszerint zártcellás, teljesen fagyálló hőszigetelő polisztirol lap, amit ragasztóval kell a lábazatra felragasztani. A ragasztóba ágyazott, magas minőségű üvegszövet-háló a rendszer repedéssel szembeni ellenállását biztosítja. Erre kerül a márványőrleményes színes díszítő és lábazati vakolat fedőréteg, melynek köszönhetően a hőszigetelő rendszer fokozottan ellenáll a lábazatot érő erős mechanikai hatásoknak.
A homlokzat szerkezeti, műszaki és hőtechnikai tervezéséhez szorosan kapcsolódik a homlokzatszín és struktúra kiválasztása is. Erről külön is írunk.) Az épület értékét mindenképpen növeli egy minőségi anyaggal kivitelezett homlokzat, amely maximálisan színtartó, vízzáró, ugyanakkor kiváló pára áteresztési tulajdonságai mellett a környezet károsító hatásainak is hosszútávon ellenáll.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zárt cellás PUR-hab szigetelés

A víz tökéletes szigetelése, a páradiffúzió átengedése és – nem utolsó sorban – kiváló hőszigetelő tulajdonsága tette a PUR-habot az építő- ésaszerelőiparban fontossá. A poliuretán...


ISOCELL - A természetes hőszigetelés élménye

Az ISOCELL osztrák gyártmány, egy teljesen természetes, újrahasznosított papírból készülő, biológiailag lebomló szigetelőanyag, amely ártalmatlan az egészségre és a környezetre.