Szivarsodró eszelény

Növénykárosítók

A szivarsodró eszelény egy tetszetős külsejű élőlény, amely azonban a fákat és cserjéket károsíthatja. Ez a kis bogár bámulatosan sodorja össze a leveleket, valósággal szivarszerűvé alakítja át őket. A szőlőeszelény néven is ismert szivarsodró eszelény rokonsága igencsak számottevő, és az egyes fajták elnevezése sokszor furcsa. Ilyen például a hajtástörő, a hajtásfúró és a gyümölcsfúró.
Körülbelül 1 mm hosszú, zömök testű, hátfelülete fényes, nem szőrözött, fémfényű. Színe egyedi esetben aranyoszöld, egyébként viszont inkább kékes. Különleges sajátossága az ivadékgondozása. A levélgöngyöleg-szivarok a fák lombosodásától kezdődnek, jelezve, hogy a nőstény megkezdte peterakását. A nőstény a leveleket megrágásával megfonnyasztja, majd elhelyezi a petéket az ép leveleken, és ezeket szivarszerűen egymásra sodorja. Helyenként össze is ragasztja, így még az esőtől sem bomlik szét. Ezzel a gondos nőstény ellátja a lárvákat a kifejlődésükhöz szükséges fonynyasztott táplálékkal.
A megfülledő szivarban egy héten belül kikelnek a lárvák, majd lerágják az összesodrott leveleket. Ha a levélszivar kiszárad, akkor addig koplalnak, amíg egy eső át nem itatja újra. Az aszályos időjárást viszont nem képesek átvészelni, és még az őszi esők előtt elpusztulnak. A kifejlett lárvák, az akkor még 1 cm szürkésfehér kukacok, elhagyják az összerágott szivarleveleket, a talajba fúrják magukat, és ott bebábozódnak. A talajban átalakulnak, és még ősszel előbújnak a kifejlett rovarok. Táplálkozásukat jellemzi, hogy hosszúkás, hámozgatott foltokat hagynak maguk után. A hideg beálltával visszahúzódnak a talajba áttelelésre. A tavasz közepétől rajzanak, és megkezdik a peterakást.
Az általa károsított növényeken – többek között a körtefákon, cseresznyefákon, hársfákon, berkenyéken – gyakoribb az előfordulásuk. Ezenkívül a kecskefűz- és a mogyoróbokrokon mutatkoznak még nagy számban, jellegzetes károsításuk a levélgöngyöleg-szivar. Ez a szivar a szőlőkön rendszerint egy levélből, viszont a többi növényen több levélből áll össze.
Védekezni ellenük, már kifejlett bogár állapotukban a fák rázásával lehet. Utána gyorsan össze kell szedni a lerázott, lepotyogott bogarakat, különben elillannak. Ha mégis előfordulnának ezután is levélszivarok, azokat össze kell szedni, és maradéktalanul el kell égetni.
Növényvédő szerek alkalmazása rendszerint megoldja ezt a problémát, de legalábbis féken tartja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Dr. Komiszár Lajos


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Védekezés hívatlan vendég ellen

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány módszert a hívatlan látogatók távoltartására. Hatékonyságukról nincs módunk meggyőződni, sokszor csak felhasználói és kereskedői véleményekre támaszkodunk. De...


Védekezés levéltetvek ellen

Ahogy melegedik az idő, a teleltetőben tartott növények is ébredeznek. A hőmérséklet emelkedésével sajnos a kártevők, a levéltetvek is megjelennek.