Mire érdemes először költeni egy felújítás során?

2023-04-20 17:02:58 | Módosítva: 2023-04-20 17:12:26

Egy ház, lakás felújítása sok tételből áll, van, aki egymaga fog hozzá a munkához, mások mestereket fogadnak és van, aki az egész munkafolyamatot generálkivitelezőre bízza. Nézzük meg, mi az, amire első körben érdemes költeni egy felújítás során, min és hogyan tudunk spórolni.


Kép forrása: Unsplash


Szigeteljünk mindenekelőtt!

 A 21. században és különösen 2023-ban rendkívül fontos, hogy megfelelően le legyen szigetelve a házunk. Értjük ez alatt a homlokzati szigetelést, a födémet vagy a tetőt. Utóbbi kettő esetében a legegyszerűbb, ha fújható szigetelés mellett döntünk, ezzel a megoldással gyorsan, hatékonyan és hulladékképződés nélkül tudunk szigetelni. Egy jól szigetelt épülettel pedig sokat nyerünk, elsősorban a fűtési, hűtési költséget redukáljuk, komfortosabb és értékesebb lesz az otthonunk, ráadásul a hőhidak és a penészedés kialakulásának esélyét is radikálisan csökkenthetjük.

Legyen energetikailag hatékony az épület, újítsuk fel a fűtéstechnikát!

Egy leendő vevő számára alapvető információ ma már, hogy milyen az épület szigetelése, milyen energiaforrásokból tudja megoldani az épület energiaellátását, fűtését. Épp ezért egy korszerű napelemes rendszer vagy egy hőszivattyús fűtés is alaposan emeli az ingatlan értékét. Bár a napelemes rendszer telepítése a jelenlegi jogi környezetben nem a legegyszerűbb feladat.

Csökken az épület károsanyag-kibocsátása!

A légszennyezés és általában a környezetszennyezés egyik jelentős problémája, hogy az egyes emberek elenyészőnek, szinte lényegtelennek látják a saját tevékenységüket az ipari méretű légszennyezőkhöz képest. Az autóm, a házam kicsi kéménye szinte semmit sem számít a gyárkéményekhez, az erőgépek károsanyag-kibocsátásához képest! Pedig a saját háztartásunkból is bőven kerül a levegőbe szén-monoxid, szén-dioxid, vízgőz, korom, kén-dioxid, nitrogén-oxidok, metán, szénhidrogének stb. Tudatos energia használattal, szigeteléstechnikával, megújuló energiaforrások használatával nagymértékben csökkenthetjük saját háztartásunk károsanyag-kibocsátását.

Le a penésszel!

 Egyébként kifogástalan nyílászárók és szigetelés mellett is kialakulhat a penészedés. A penésznek olyan mellékhatásai lehetnek, amelyek irritálhatják a szemet, a tüdőt, az orr nyálkahártyáját, a bőrt és a torkot is, még akkor is, ha egyébként nem vagyunk allergiásak. A penészérzékenységgel járhat az orrfolyás és orrdugulás, az orr- és torokviszketés, tüsszögés, fokozott könnyezés. A legérzékenyebbeknél, a légzőszervi betegségtől szenvedőknél vagy a legyengült immunrendszerűeknél a penész fokozhatja a már meglévő betegségek tüneteit, de ha sokáig penészes környezetben vannak, akkor újabb betegségek is kialakulhatnak. Az asztmatikus betegségben szenvedőknek különösen fontos, hogy hosszabb távon kerüljék a penészes helyiségeket. Bizonyos penészgombafajták súlyos tüdőbetegségeket, fertőzéseket, a tüdő szöveteinek hegesedését okozhatják.


 Ne hagyjunk hőhidakat a szigetelés során!

Tipikus hiba szokott lenni, hogy a szerkezeti elemek illeszkedésénél (jellemzően a födém és a homlokzat találkozásánál) kimarad a szigetelés, vagy vékonyabb anyaggal oldják meg a szigetelést. Ebben az esetben kellemetlen folyamatok indulhatnak meg, a hő ezeken a pontokon igyekszik eltávozni az épületből, penészfoltok keletkeznek a falon, és a szigetelés hatékonysága is sokkal gyatrább lesz.

Nemcsak a hatályos építésügyi szabályok határozzák meg, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az épületszerkezetnek, építőanyagnak, ez a ház komfortos használata és az energiatakarékos használat szempontjából is nagyon lényeges kérdés. Érdemes előzetesen utánajárni, hogy melyik anyagnak milyen adottságai vannak!

Építsünk be jól szigetelő nyílászárókat!

 A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt.

Ha megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg!

Összességében elmondható, hogy 2023-ban elsősorban nem az esztétikai felújításokat kell előre sorolni, hanem az energetikai jellegű beruházásokat. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mostantól Cemix

32 évvel ez előtt alapították a Lasselsberger Kft.-t, amely egy gyors névmódosítást követően Lasselsberger-Knauf néven hamar a hazai építőanyaggyártás egyik meghatározó szereplője lett. Tavaly...


A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...