Színezővakolatok és homlokzatfestékek

Épületeink homlokzatai több feladatot látnak el egyszerre: Egyrészt az esetek többségében esztétikai élménnyel szolgálnak szemlélőjüknek, ízlésesen illeszkednek környezetükbe, másrészt védelmet nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben. A helyesen megválasztott színek és díszítőelemek tükrözik a ház belsejét, de árulkodnak annak rendeltetéséről is. A homlokzatok kialakítása számos módon történhet, ilyenek többek közt a vakolás és a festés.

Az átgondoltan megválasztott színek és vakolási technikák fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Jártunkban-keltünkben egyre gyakrabban találkozunk olyan lakó- és irodaházakkal, amelyek festésénél nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták az épület stílusát, környezetét és még számos szempontot. A tulajdonos vagy az építtető egyedül az aktuális „divat” szerint választott a színpalettából. Természetesen a szín csak az egyik fontos szempont amikor vakolóanyagot választunk, a lényeg – mint sok más helyen – itt is láthatatlan.

Színező vakolatok

Pár évtizeddel ezelőtt hazánkban még ismeretlen volt az előkevert vagy zsákos kiszerelésű vakolóanyag. Az oltott mészből, homokból, cementből, kőporból házilag kevert vakolatok pontos összetételét csak a mesteremberek ismerték. A habarcsot az építkezés helyszínén keverték össze a festékkel, amely eljárás nem garantálta sem a felhasznált anyagok minőségét, sem pedig a színek egységességét. Mindezen bizonytalanságok számos bosszúságot okoztak megrendelőnek és kivitelezőnek egyaránt.
Napjainkban a kész vakolatokat forgalmazó cégek széles skáláját kínálják a különböző összetételű és színű burkolóanyagoknak. A vakolat kifejezés tulajdonképpen egy több elemből álló rendszert takar. A kész tégla- vagy betonfalra alapvakolat kerül, amelynek felületét olyanra képezik ki, hogy az alkalmassá váljon a külső, (színező) vakolat fogadására. A köznyelvben sokszor keveredik a nemes- és a vékonyvakolat fogalma. A legegyszerűbb, mindenki által érthető különbség, hogy a zsákos anyagok a nemes, míg a vödrösek a vékonyvakolatok.
A vakolóanyagok fontos fizikai jellemzőkkel rendelkeznek: ilyenek a lélegző-képesség, vízállóság, gombaállóság, hőszigetelő-képesség, repedés-áthidalás illetve a rugalmasság. Az említett tulajdonságokat nagyban befolyásolja a vakolóanyag összetétele. A klasszikus cement és mész összetételű vakolatok mellett elterjedtek a korszerű, szilikongyanta kötőanyaggal rendelkező, jó páraáteresztő és portaszító tulajdonságokkal rendelkező anyagok is. Szintén minden nagyobb építőanyag-gyártó termékei között megtalálhatók a diszperziós kötőanyagot tartalmazó vakolatok, melyek páraátengedési tulajdonságai a leggyengébbek.
Ha egy adott vakolóanyag jellemzőire vagyunk kíváncsiak, könnyű dolgunk van, mert a neves gyártók részletes leírásokkal szolgálnak termékeikről. A színt adó nemesvakolat – akárcsak a régi, kőporos változat – fröcskölt, dörzsölt illetve kapart felületű lehet. Ez a sorrend egyben az árat is jelöli. A fröcskölt vakolat elsősorban felújításokhoz javasolt, a dörzsölt és kapart felület teljesen új alapvakolatot kíván. Cégektől és vakolattípusoktól függően 30-40 alapszín közül válogathatunk, de az esetek nagy többségében lehetőség van színkeverésre is, ez esetben azonban sok gyártó megszabja a legkisebb rendelhető mennyiséget. Nem árt tudni, hogy az árak, árnyalattól függően, akár nagyságrendileg is különbözhetnek.

A színezők használata

Amennyiben kiválasztottuk, hogy milyen struktúrájú-, színű- és összetételű színezővakolatot szeretnénk házunk falán látni, jöhet a megvalósítás. A munka megkezdése előtt részletesen olvassuk el a gyártó ide vonatkozó tanácsait és utasításait!
Akár régi, akár új alapvakolatra kerül színezőnk, a korábban elkészült felületeknek megfelelően szilárdaknak és jó minőségűeknek kell lenniük, különben a következő rétegek nem tudnak kellőképpen tapadni, és emiatt rövid időn belül repedések keletkezhetnek, leválhat a vakolat. Bizonyos vékonyvakolatok előzetesen simítóvakolat felhelyezését követelik meg. A színező felhordása történhet kézzel illetve gépi szórással is.
Száradás tekintetében a vakolatvastagság minden egyes milliméterére 1 nap száradási időt kell számolni. Minél nagyobb egy vakolat mésztartalma annál hosszabb ez az idő, ellenben a magasabb gipsztartalomnál a száradás gyorsabban megy végbe. A vakolás minőségét nagyban befolyásolják az időjárási hatások is, téli vakolásnál alapszabály, hogy az alapfelület és az anyag hőmérsékletének is 50 °C felett kell lennie. Ha a technológiai utasítás úgy rendeli, szükség lehet az előnedvesítésre ill. a vakolat nedvesítésére is. Erős napsugárzásnak kitett házfelületeknél szerencsés az állványzati védőháló alkalmazása.

Homlokzatfestékek

A jó minőségű színezővakolatok akár 20-30 évig is őrzik színüket és előnyös tulajdonságaikat, egy idő után viszont elkerülhetetlenné válik a vakolat felújítása, újrafestése. A homlokzatfestés – anyagában nem színezett vakolat használatakor – új ház esetén is téma lehet. Frissen vakolt felületen a homlokzatfesték azonban csak a vakolat teljes átszáradása után alkalmazható. A festékek kiválasztáskor a színen túl más szempontokat is figyelembe kell venni. Léteznek kültéri festékek, amelyek nem alkalmazhatóak olyan falfelületen, ami eredetileg diszperziós anyaggal lett lefestve. Ennek a fordítottja is igaz, az eredetileg „lélegző” vakolat esetén sem célszerű a diszperziós festék alkalmazása, hiszen ezzel megszüntetjük a fal természetes légáteresztő képességét. A homlokzati festékek – azon túl, hogy kellemes külsőbe burkolják házunkat – a vakolat élettartamát is meghosszabbíthatják, ugyanis az öregedés révén keletkező hajszálrepedésekbe nem tud bejutni a csapadékvíz.
A festés megkezdése előtt a vakolat hibáit glettanyaggal, habarccsal ki kell javítani, a pergő részeket pedig el kell távolítani. Hasonlóan a színezővakolatokhoz a festék felhordása történhet ecsettel, hengerrel illetve gépi szórással. A gyártók általában két réteg felhordását javasolják, a második réteg felvitele előtt pedig 2-10 óra száradási idő ajánlott, márkától függően. Az egybefüggő, egyszerre látszó felületekre célszerű azonos gyártási dátumú terméket felvinni.

Általános tanácsok

A festékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek nem győzik hangsúlyozni, hogy a boltokban található színskálák tájékoztató jellegűek. A színeltérések egyik oka, hogy a festék, száradása közben néhány árnyalatnyit változhat. Szintén érdemes szem előtt tartani, hogy ugyanaz a szín teljesen más hangulatot kölcsönöz házunknak borús, illetve ragyogóan napos időben.
Amire még fontos figyelni a szín kiválasztásánál, az a homlokzat felületi kiképzése. Egy adott színű festék ugyanis egészen más képet mutat egy közel sima, illetve egy erősen strukturált, pl. kapart felületen. A színek helyes kiválasztásával előnyösen kiemelhető a ház esetleges tagoltsága is. Az összes eddig említett szempontot illetően érdemes kikérni gyakorlati szakember véleményét. Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk meg már elkészült házak között megtalálni a nekünk tetsző színárnyalatot, ez mindenképp közelebb lesz a valósághoz. A tervezők véleménye szerint a családi ház homlokzata akkor jó, ha nem tűnik ki környezetéből, megjelenésében harmonikusan illeszkedik az utca hangulatához és a szomszédos épületekhez.
Egy település arculatának megtervezésekor vagy annak megőrzése érdekében az önkormányzatok többnyire előírják a homlokzat magasságát és olykor anyagát is. Különösen igaz ez a műemléki védelem alatt álló házak esetén, ahol egy esetleges felújítás során alkalmazható színek és beavatkozások is pontosan rögzítve vannak. Szerencsére a nagyobb festékgyártók erre is gondolnak, legtöbbjük termékskáláján megtalálhatóak a kimondottan védett házakhoz illő, visszafogott, kellemes pasztellszínek.

Szín + hőszigetelés

Az épület színezésénél olyan terméket kell választani, amely minőségében, szín- és struktúraválasztékában elképzeléseinkre és lehetőségeinkre kompromisszumok nélkül a legmegbízhatóbb megoldást adja.
A hőszigetelőrendszerrel rendelkező homlokzatoknál meghatározott szabályokat kell figyelembe venni. Sötét színű homlokzatok erősebben felmelegednek, és jobban magukban tartják a hőt, mint a világos színűek, ezért a nap folyamán történt tartós felmelegedésből, valamint az éjszakai lehűlésből, vagy hirtelen, váratlan esőből eredendően nagyobb feszültségek jelentkezhetnek a homlokzatfelületen. Következésképpen nem ajánlatos sötét intenzív színt választani hőszigetelő rendszerek fedővakolataként.
Ásványi, szilikát, szilikon és extrafinom vakolatok esetén a fényvisszaverődési értéknek 30% fölött, műgyanta vakolatok esetén 25% fölött kell szerepelnie. Sötétebb szín használata akkor lehetséges, ha százalékos aránya a homlokzatfelületen a 10%-ot nem haladja meg, pl. homlokzati elemek, díszítések, kisebb felületek esetén. A fényvisszaverődési értékeket és a teljes színskálát a gyártó cégek színkártyáiban meg lehet tekinteni az építőanyag-kereskedésekben vagy kivitelező vállalatoknál.

Kvarc végső felületképző rétegek


A Kvarc Minerál Kft által egy évtizede gyártott és forgalmazott Termo hőszigetelőrendszer felületképző anyagai – a dörzs-, a kapart hatású vékony- és diszperziós vakolatok – egyaránt alkalmazhatóak új és felújításra szoruló épületek önálló homlokzatképző felületeként is.
A Kvarc vékonyvakolat zsákos kivitelben kerül forgalomba. Feldolgozása azonos a hagyományos nemesvakolatokéval, de összetétele annál korszerűbb, és ezáltal – növekedett rugalmassága révén – hőszigetelőrendszerhez is alkalmazható. Ügyeljünk arra, hogy egy homlokzathoz szükséges mennyiségű anyagot mindig egyszerre keverjünk be, elkerülve a színeltérést. A homlokzatvakolás elengedhetetlen feltétele a megfelelő mesterember jelenléte, hiszen egy homlokzatot egyszerre be kell fogni, ha azt szeretnénk, hogy az állványrendszer ne tükröződjön vissza a homlokzaton. Ez állásonként legalább 2 embert kíván.
A Kvarc diszperziós vakolat alapanyaga, műgyanta tartalmú, ezért szintén kiválóan alkalmas polystirolos hőszigetelőrendszerekhez. Előnye még, hogy nagyon ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, és UV állósága végett színtartósága is hosszú élettartamú.
Nagy szemcseméret és színválaszték jellemzi. További előnye, hogy nincs várakozási idő a felhordás és a struktúrakialakítás között, így valóban szép és egységes homlokzatokat készíthetünk. A Kvarc Minerál Kft viszonteladói a vakolatokon kívül más kiváló minőségű termékekkel – pl. ragasztókkal, aljzatkiegyenlítőkkel, fugázókkal, habarcsokkal – is várják a kedves érdeklődőket.

Telefon: 213-9059 • http://www.kvarc.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vakolat, homlokzat, festék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek impregnálása

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos, hogy felületük vízlepergető legyen. Köztudott, hogy télen a pórusokban felszívódott víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. Azzal,...


Gondozásmentes acél kerítéslécek a Polmetál Pruszynskitől

Hazai gyártású acél kerítéslécekkel bővíti kínálatát a Polmetál Pruszynski, mely prémium minőségű, acélból készült tetőfedő, homlokzati és térelválasztó termékeivel meghatározó szerepet tölt be...