Ablak napelem

2022-10-03 21:42:03 | Módosítva: 2022-10-03 21:44:34

Az átlátszó napelem egy olyan mai csúcstechnológia, amely az ablakokon vagy bármilyen üvegfelületen keresztül gyűjti össze és használja fel a fényenergiát, függetlenül a napfény beesési szögétől. A kutatók már több ilyen eszközzel is kísérleteznek, de ezek többsége egyelőre inkább átlátszó szoláris-koncentrátorként működik, ami azt jelenti, hogy meghatározott, szabad szemmel nem látható UV- és infravörös fényhullámhosszakat nyelnek el, és alakítanak át villamos energiává.


A fotovoltaikus üveg

Ezt a jelenséget aknázza ki, és ezáltal a napelemek közvetlenül villamos egyenáramot termelnek a napsugárzásból. Az első teljesen átlátszó napelem-koncentrátort 2014-ben fejlesztették ki, amely szinte bármilyen üveglapot vagy ablakot képes ilyen cellává alakítani. 2020-ra pedig az Egyesült Államokban és Európában a tudósok 100 százalékos átlátszóságot értek el a szoláris üveg esetében.

Amit a tudósoknak mihamarabb meg kell oldaniuk: jelentősen növelniük kell az átlátszó napelem hatékonyságát, mivel minél átlátszóbb a panel, annál kevésbé hatékony. Ezért van az, hogy az átlátszó panelek most még nem helyettesíthetik egy az egyben a hagyományos napelemeket, de a technológia gyorsan fejlődik, és magában rejti azt a lehetőséget, hogy a beépített környezetünk üveg felületei hatalmas mennyiségű villanyáramot termeljenek.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ablaknapelem, napelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés napelemmel

A korábbi energiaárak és az országosan kiépített gázellátás mellett a gázfűtéssel nehezen lehetett konkurálni. A gáz ára nagyjából a negyede volt az elektromos áraménak, az ellátás pedig...


Indul az új pályázat

100%-ban vissza nem térítendő támogatás napelemre, fűtéskorszerűsítésreDecember 6-án indult az a lakossági napelemes pályázat első üteme, amely révén akár 11,3 millió forint vissza nem térítendő...