Műanyag nyílászárók

2022-03-06 09:49:22 | Módosítva: 2022-03-06 09:56:59

Az elmúlt években egyre jobban terjed a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez a nagy népszerűség. A műanyag ajtók, ablakok számtalan előnnyel rendelkeznek, és ezért mára rengetegen alkalmazzák ezt a fajtát. Nézzük most meg, milyen előnyei vannak a műanyag nyílászáróknak.


Jó ár/érték arány

Ha áttekintjük a nyílászárókkal szemben támasztott legfőbb funkcionális követelményeket, úgymint hőszigetelés, hangszigetelés, biztonság, precíz működés, karbantartásigény stb., akkor azt találjuk, hogy a legkedvezőbb áron a műanyag ablakok és ajtók teljesítik az ezekhez fűződő elvárásokat. A műanyag nyílászárók tetemes árelőnye akár 50%-ot meghaladó mértékű is lehet.

A műanyag, mint alapanyag már önmagában is jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Az évek során a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően megjelentek az 5, majd a 7 kamrás kialakítású műanyag profilok, melyek további hatalmas előrelépést jelentettek a hőszigetelés terén. Ezek a modern profilrendszerek a 2, majd 3 szintű valódi EDPM gumitömítéssel, valamint a háromrétegű üvegezéssel együtt olyan mértékű javulást értek el, mellyel 56%-ot meghaladó energia-megtakarítás is elérhető a 2009-es energetikai előíráshoz (EnEV) képest.


A modern műanyag ablakok élettartama napjainkban akár 30 év, vagy még több is lehet. Egyáltalán nem mindegy, hogy az új nyílászárókba fektetett pénz mennyi időn keresztül hozza az elvárt megtakarítást az energiaköltségeken. Minél hosszabb az élettartam, annál kisebb a fajlagos beruházási költség. A műanyag nyílászárók ebben is kiemelkedően teljesítenek, így kedvezőbb árfekvésüket is figyelembe véve kedvező pénzügyi döntésnek számítanak.

Az ablakokhoz használt műanyag teljesíti a legmagasabb minőségi követelményeket, környezetbarát módon, kálcium-cink bázison adalékanyaggal stabilizált, fény- és időjárásálló, ütésálló, és magasabb hőmérsékleten is nagymértékben alaktartó. Ennek következtében a műanyag ablakok felületén kevésbé tapadnak meg a szennyeződések, könnyedén takaríthatóak, nem igényelnek ápolást.


A magas ellenálló-képességű alapanyag mellett a jó minőségű műanyag ablakok átlag feletti beépítési mélységgel és mélyen elhelyezkedő belső rozsdamentes vasalatokkal rendelkeznek. A szárnyon körbefutó, valamint a tokon elhelyezett vasalati elemeket csavarozással rögzítik a profilban elhelyezkedő acélmerevítéshez. Zárt állapotban ezek a vasalati elemek egymáshoz kapcsolódnak, így képezve egy erős szerkezeti egységet a nyílászárón belül. Így kevesebbet kell költeni a biztonságtechnikára.

A műanyag nyílászárók jó értékekkel rendelkeznek a légáteresztés, a szélállóság, valamint a vízállóság terén. Ezek a jellemzők befolyással vannak a nyílászárók hőszigetelő képességére, ezáltal a pénztárcánkra is. És ezeket a tulajdonságokat hosszú távon is megtartják. Nem hajlamosak ugyanis a vetemedésre, ami ezeket a mutatókat leginkább leronthatná. A stabil szerkezetek révén évtizedeken keresztül számíthatunk megtakarításra a fűtésszámlánkon, valamint az esetleges klimatizálás kapcsán a villanyszámlánkon is. A kiváló vízállóság a jó minőségű alapanyagból és a gondosan megtervezett profilkialakításból fakad. A műanyag ablakoknak még a legzordabb időjárás sem árt. Szeles, viharos időben is maximálisan ellenállnak a csapódó esőnek. Duzzadás, vetemedés fel sem merülhet.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan történik a tetőablakcsere

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.


Ablakcsere előtt

Ablakcserére szeretnék pályázni, műanyag ablakot szeretnék cserélni a konyhában és 2 szobában. Mennyibe kerül? Ez a kérdés napjában sokszor hangzik el. A nyílászáró piacon jártas szakember ezt a...