Tetőtéri ablakok cseréje

2011-07-02 14:24:53 |

A legjobb minőségű nyílászárók is elöregszenek idővel, esztétikailag, hőtechnikailag vagy biztonság szempontjából nem felelnek már meg igényeinknek. A nagyobb ablakgyártók csereakcióinak köszönhetően az új ablak árának töredékéért válthatunk egy korszerűbb modellre.

A neves tetőtériablak-gyártók gyártási rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőtéri ablak megrendelhető, a hozzá tartozó kiegészítőkkel együtt. Ezáltal a bevilágító-felület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők a régi ablakok modernebb, biztonságosabb típusra.
Kisebb gyártóknál megnehezítheti a cserét az, hogy a jelenleg használt típusok méretrendszere eltérhet a régebben használatostól, így vagy kisebb ablakot lehet beépíteni, kisebb bevilágító-felülettel, vagy a tetőszerkezetben lévő nyílást kell kibővíteni. Az első mindenképpen kompromisszumot jelent, a második extra munkával és költségekkel jár.
Amennyiben azonos márkájú ablakra cseréljük korábbi nyílászárónkat, akár 1-2 óra alatt végezhetünk a munkával, az ablakgyártók szakemberei segítségével. A tok cseréje már nagyobb kaliberű művelet.

Mikor indokolt a csere?

Ha régi ablakaink nem felelnek meg komfortigényeinknek, a mechanikai és esztétikai hibák kijavítása túl költséges vagy megoldhatatlan, esetleg olyan kiegészítőket szeretnénk használni, amik jelenlegi ablakunkra nem szerelhető fel, esedékessé vált a teljes vagy részleges csere. Előbbinél a tok is cserére kerül, utóbbinál csak az ablakkeret és az üvegezés.

A komfortérzet csökkenését jelentheti a behúzó szél, esetleg a bejutó csapadékNyomós indok lehet a cserére, ha egyéb felújítási munkák is szükségessé váltak, és ezzel összehangoltan lehet a váltást elvégezni. A komfortérzet csökkenését jelentheti a behúzó szél, esetleg a bejutó csapadék. Ennek oka lehet, hogy az elöregedett vagy lefestett tömítés anyaga túl merevvé válik, profilja kinyúlik, már nem tudja hőszigetelő funkcióját ellátni. A gumitömítések élettartama 5-10 év. A huzatot a hibás ablakbeépítés is okozhatja. Ha a tetőtéri ablak esetében a tok és a szárny nem teljesen párhuzamosak egymással, a tömítések nem zárnak rendesen. Súlyosabb esetben ez vízbefolyást, páravisszafolyást, vagy huzatot okozhat.
Az ablakok körüli hőszigetelés elégtelensége is lehet a hidegérzet és párásodás okozója, a penészesedés egyértelműen erre utal! Nem csak a keret vagy a tok egyes részei öregednek, hanem az üvegezés is elvesztheti hőszigetelő képességét. A megfelelően beépített régebbi tetőtéri ablakokat nem szükséges minden olyan esetben kicserélni új ablakra, ha jobb hőszigetelést szeretnénk elérni. Lényegesen olcsóbb, de hatékony megoldás lehet az üvegezés és a tömítések cseréje, ami ráadásul jóval kisebb felfordulással is jár, hiszen nincs szükség utána a belső burkolat újraépítésére, az adott helyiség újrafestésére, tapétázására.

A bevilágító felület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők a régi ablakok korszerűbb típusraMás a helyzet, ha a thermoüveg megreped, betörik, ilyenkor minden esetben ki kell cserélni, mert nemcsak veszélyes, de a hőszigetelő képessége is megszűnik. Ha az üveg homályos és a két réteg között párásodik, vagy ha a szárnyat átfordítva vízcseppek gördülnek végig az üvegrétegek között, az üveg ragasztása tönkrement. Érdemes a sérült üveget modern, jobb hőszigetelésű üvegezésre cseréltetni. Kiegészítő megoldásként speciális, hősugárzást visszaverő bevonattal rendelkező, hangszigetelő és biztonsági üvegek is rendelhetők a tetőtéri ablakokhoz.

Biztonság

Ha már rászánjuk magunkat a cserére, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a választásnál, így a biztonság kérdését is. A tetőtéri ablakok sajátos szerkezetek, amelyeket a felhasználók feje fölé, a 1-2 óra alatt végezhetünk a munkával, az ablakgyártók útmutatásai alapjántetőszerkezetbe építenek be. A tetőablakoknak a tetőn munkát végzők számára ugyanúgy biztonságot kell nyújtaniuk, mint ahogy meg kell akadályozniuk az épületbe való könnyű bejutást is. A kéményseprőt, a tetőfedőt vagy a tv-szerelőt baleset érheti, ha véletlenül rálép a nem megfelelő biztonsági fokozatú ablak szárnyára.
A biztonságos nyílászárók alkalmazása hozzájárul az épület biztonságos üzemeltetéséhez is. A tulajdonosok elsősorban a homlokzati nyílászárókat biztosító betörésvédelmi rendszerekbe fektetnek be, és gyakran megfeledkeznek a tetőtéri ablakokról, amelyeken keresztül szintén be lehet jutni a helyiségekbe. A statisztikai adatok szerint egyre több betörés történik tetőtéri ablakon keresztül.
Egyes tetőablakok a betöréssel szemben megnövelt ellenállással rendelkeznek. Az edzett külső üveg fokozottan ellenáll a mechanikai hatásoknak, jégkár ellen élettartam garanciával rendelkezik.

Az egyik neves ablakgyártó biztonsági megoldásának részei a hosszabb, ferdén behajtott rögzítő csavarok, melyeknek köszönhetően az ablakszárny nehezebben szakad ki a tokszerkezetből, a kilincsfogadó vasmag betétje szellőzőállásban is biztosan tartja a kilincset, a szárny alsó profilján elhelyezett acélmerevítés pedig megnehezíti a szerszámokkal történő betörést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tolóablak, amerikai ablak

Az ablakokkal, ajtókkal kapcsolatban esetenként gondot okoz, hogy kinyitásukhoz jelentős helyre van szükség. A megoldást erre az angolszász típusú nyílászárók jelentik, amelyeket vízszintes vagy...


Üvegfóliák különféle célokra

A korszerű ablaküvegek, üvegezett ajtók és egyéb üvegkonstrukciók nemcsak a bevilágítást biztosítják, hanem bizonyos esetekben kiemelt jelentőségük van a biztonság és az energiafelhasználás...