Tetőtéri ablakok cseréje

2011-07-02 14:24:53 |

A legjobb minőségű nyílászárók is elöregszenek idővel, esztétikailag, hőtechnikailag vagy biztonság szempontjából nem felelnek már meg igényeinknek. A nagyobb ablakgyártók csereakcióinak köszönhetően az új ablak árának töredékéért válthatunk egy korszerűbb modellre.

A neves tetőtériablak-gyártók gyártási rugalmasságának köszönhetően bizonyos határok között bármilyen méretű tetőtéri ablak megrendelhető, a hozzá tartozó kiegészítőkkel együtt. Ezáltal a bevilágító-felület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők a régi ablakok modernebb, biztonságosabb típusra.
Kisebb gyártóknál megnehezítheti a cserét az, hogy a jelenleg használt típusok méretrendszere eltérhet a régebben használatostól, így vagy kisebb ablakot lehet beépíteni, kisebb bevilágító-felülettel, vagy a tetőszerkezetben lévő nyílást kell kibővíteni. Az első mindenképpen kompromisszumot jelent, a második extra munkával és költségekkel jár.
Amennyiben azonos márkájú ablakra cseréljük korábbi nyílászárónkat, akár 1-2 óra alatt végezhetünk a munkával, az ablakgyártók szakemberei segítségével. A tok cseréje már nagyobb kaliberű művelet.

Mikor indokolt a csere?

Ha régi ablakaink nem felelnek meg komfortigényeinknek, a mechanikai és esztétikai hibák kijavítása túl költséges vagy megoldhatatlan, esetleg olyan kiegészítőket szeretnénk használni, amik jelenlegi ablakunkra nem szerelhető fel, esedékessé vált a teljes vagy részleges csere. Előbbinél a tok is cserére kerül, utóbbinál csak az ablakkeret és az üvegezés.

A komfortérzet csökkenését jelentheti a behúzó szél, esetleg a bejutó csapadékNyomós indok lehet a cserére, ha egyéb felújítási munkák is szükségessé váltak, és ezzel összehangoltan lehet a váltást elvégezni. A komfortérzet csökkenését jelentheti a behúzó szél, esetleg a bejutó csapadék. Ennek oka lehet, hogy az elöregedett vagy lefestett tömítés anyaga túl merevvé válik, profilja kinyúlik, már nem tudja hőszigetelő funkcióját ellátni. A gumitömítések élettartama 5-10 év. A huzatot a hibás ablakbeépítés is okozhatja. Ha a tetőtéri ablak esetében a tok és a szárny nem teljesen párhuzamosak egymással, a tömítések nem zárnak rendesen. Súlyosabb esetben ez vízbefolyást, páravisszafolyást, vagy huzatot okozhat.
Az ablakok körüli hőszigetelés elégtelensége is lehet a hidegérzet és párásodás okozója, a penészesedés egyértelműen erre utal! Nem csak a keret vagy a tok egyes részei öregednek, hanem az üvegezés is elvesztheti hőszigetelő képességét. A megfelelően beépített régebbi tetőtéri ablakokat nem szükséges minden olyan esetben kicserélni új ablakra, ha jobb hőszigetelést szeretnénk elérni. Lényegesen olcsóbb, de hatékony megoldás lehet az üvegezés és a tömítések cseréje, ami ráadásul jóval kisebb felfordulással is jár, hiszen nincs szükség utána a belső burkolat újraépítésére, az adott helyiség újrafestésére, tapétázására.

A bevilágító felület csökkenése és különösebb tetőszerkezeti átalakítás nélkül cserélhetők a régi ablakok korszerűbb típusraMás a helyzet, ha a thermoüveg megreped, betörik, ilyenkor minden esetben ki kell cserélni, mert nemcsak veszélyes, de a hőszigetelő képessége is megszűnik. Ha az üveg homályos és a két réteg között párásodik, vagy ha a szárnyat átfordítva vízcseppek gördülnek végig az üvegrétegek között, az üveg ragasztása tönkrement. Érdemes a sérült üveget modern, jobb hőszigetelésű üvegezésre cseréltetni. Kiegészítő megoldásként speciális, hősugárzást visszaverő bevonattal rendelkező, hangszigetelő és biztonsági üvegek is rendelhetők a tetőtéri ablakokhoz.

Biztonság

Ha már rászánjuk magunkat a cserére, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a választásnál, így a biztonság kérdését is. A tetőtéri ablakok sajátos szerkezetek, amelyeket a felhasználók feje fölé, a 1-2 óra alatt végezhetünk a munkával, az ablakgyártók útmutatásai alapjántetőszerkezetbe építenek be. A tetőablakoknak a tetőn munkát végzők számára ugyanúgy biztonságot kell nyújtaniuk, mint ahogy meg kell akadályozniuk az épületbe való könnyű bejutást is. A kéményseprőt, a tetőfedőt vagy a tv-szerelőt baleset érheti, ha véletlenül rálép a nem megfelelő biztonsági fokozatú ablak szárnyára.
A biztonságos nyílászárók alkalmazása hozzájárul az épület biztonságos üzemeltetéséhez is. A tulajdonosok elsősorban a homlokzati nyílászárókat biztosító betörésvédelmi rendszerekbe fektetnek be, és gyakran megfeledkeznek a tetőtéri ablakokról, amelyeken keresztül szintén be lehet jutni a helyiségekbe. A statisztikai adatok szerint egyre több betörés történik tetőtéri ablakon keresztül.
Egyes tetőablakok a betöréssel szemben megnövelt ellenállással rendelkeznek. Az edzett külső üveg fokozottan ellenáll a mechanikai hatásoknak, jégkár ellen élettartam garanciával rendelkezik.

Az egyik neves ablakgyártó biztonsági megoldásának részei a hosszabb, ferdén behajtott rögzítő csavarok, melyeknek köszönhetően az ablakszárny nehezebben szakad ki a tokszerkezetből, a kilincsfogadó vasmag betétje szellőzőállásban is biztosan tartja a kilincset, a szárny alsó profilján elhelyezett acélmerevítés pedig megnehezíti a szerszámokkal történő betörést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Osztólécek ablakokon és ajtókon

Korábban funkcionális és főként szerkezeti igények hatására osztották meg a nagyméretű ablakok üvegfelületét. Az üveg súlya miatt azablakszárnyak szerkezetét osztólécekkel kellett megerősíteni,...


Garázskapu vásárlás előtt

Akár korszerűsíteni szeretnénk meglévő garázskapunkat, akár új építésről van szó, érdemes kicsit felkészülnünk, mielőtt egy szakcéghez fordulunk. A Kling Kft. szakemberei bőséges tapasztalattal...