Üdüléskor is fontos!

Tisztított ivóvíz

2008-09-23 20:28:42 |

A nyári időszak általában az üdülések ideje. Aki külföldre utazik, fokozottan ügyel arra, hogy ahová megy, ott milyen az ivóvíz minősége. A helyzet e téren elég változó, és ahogyan távolodunk Kelet és Dél felé úgy romlik a víz minősége. E helyeken a palackos víz fogyasztása nagyon ajánlott, amivel megelőzhetjük a kellemetlen mellékhatások kialakulását. Ám még ezzel is vigyázni kell, mert ha a zárókupak nem érintetlen, a palack egészséges tartalma is megkérdőjelezhető.

A palackok beszerzése azonban nemcsak költséget, hanem szállítási nehézségeket is okoz. E kellemetlen körülményeket egy magunkkal vitt kis méretű víztisztító készülék megkönnyítheti. Ezek még a hazai viszonylatban is jól hasznosíthatók, mivel az itthoni vezetékes vizek íze is változó. Igaz, hogy egészségre nem ártalmasak, viszont időnként finoman szólva kellemetlenek. Ez pedig az ilyen vízzel készült ételek ízét is megváltoztathatja. Ha tehát bárhol jó vizet szeretnénk inni, - akár itthon is - célszerű, ha legalább íváskor, főzéskor tisztított vízből merítünk.
E célra különféle hordozható víztisztító készülékeket használhatunk. A legegyszerűbben használhatók az ún. szűrőkancsók. Ezek a köztudatban Brita kancsóként ismertek, ám más ilyen szűrőbetéttel ellátott kancsó is beszerezhető. Lényegében ezek olyan beépített szűrőbetétet tartalmaznak, amelyek 3-4 fokozatban szűrik meg a 2,5-3 l-es kancsóba töltött vizet. A betétek általában 100 l víz tisztítására alkalmasak, és utána cserélhetők. Nemcsak utazáskor, hanem otthoni használatra is előnyösek.
Magasabb vízhozamot biztosítanak az asztali víztisztító készülékek. Ezek kis helyigényű berendezések, amelyek gyártmánytól függően különféle szűrőbetétekkel működnek, és az organikus szennyeződéseket is kiszűrik a csapvízből. Ebből adódóan csak vízvezetékre csatlakoztatva működtethetők, viszont készüléktípustól függően percenként akár 3-6 l tiszta víz nyerhető a segítségükkel. A szűrőrendszerük 2-3 fokozatú, az első kör mechanikai szűrést, a második és harmadik szint a klórt és az organikus szennyeződéseket szűri ki az átfolyó folyadékból. A szűrőket típustól függően különböző időszakonként cserélni kell.
Az ilyen készülékek helyigénye csekély, és minden háztartási víznyomásnál működőképesek. Leginkább a mosogató csaptelepére csatlakoztathatók, egy speciálisan kialakított útváltócsappal. Ennek a vízcsapra csatlakoztatása külföldön esetleg problémát okozhat, de kellő kreativitással ez a probléma áthidalható. Itthoni viszonyok között azonban ez csak ritkán fordulhat elő.
Használatuk minden körülmények között előnyös, ha fontos, hogy tiszta és jóízű vizet igyunk. Külföldi utazásnál is hasznosak a nem kívánatos fertőzések kiszűrése miatt. Csekély a helyigényük és használatukkal számos kellemetlenségtől mentesíthetjük magunkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztáji víztisztítás

A lakóingatlan létesítőségének (építési engedély) egyik előfeltétele, hogy a vízellátása biztosítva legyen. Ezt legtöbbször a településen kiépített ivóvízellátó hálózatból biztosíthatjuk. Azonban a...


Egészséges ivóvíz

A legtöbb embernek vannak fenntartásai az ivóvíz minőségével szemben, ezért egyre többen a csapvíz helyett ásványvizet fogyasztanak. Nem is ok nélkül, bár egyes vélemények szerint talán ez sem...