Mire jó egy kemence?

2011-09-19 12:44:12 | Módosítva: 2018-04-16 14:46:43

Az ősz közeledtével, a levegő lehűlésével egyre inkább előtérbe kerül az otthon melegének kívánatos közelsége. Egy pattogó tüzű kandalló vagy egy búbos kemence mellett üldögélni meghitt és kellemes érzés.

Manapság már számos lehetőség adódik ezen technika kivitelezésére otthonában is. Ráadásul egy kemence például a mesebeli gonosz boszorkány elintézésén kívül még többféle felhasználási móddal bír. Finom ételek elkészítése mellett nagyszerű fűtési lehetőséget is kínál. A beltéri kemence az állandóan lakott hagyományos családi házak fűtésén túl, alkalmas kisebb nyaralók, víkendházak esetén, ahol a távfűtés nem elérhető, a hősugárzó óriási villanyszámlát eredményez, a gázfűtés hosszútávon drága. Ráadásul ez a fajta megoldás nemcsak esztétikus, hanem illeszkedik a környezethez, az adott lehetőségekhez és egyben biztosítható a főzés is.


Kültéri kemencével pedig a kerti partik nagyobb vendégseregének ellátásáról is gondoskodhat. Így nem kell lemondani az őszi grillezésekről, hiszen egy jól megépített, speciális kialakítású kemence alkalmas a téli hidegben is a főzésre. Az egyre divatosabbá váló kemence, kandalló kivitelezését érdemes olyan szakemberre bízni, aki a „régiek tudását” folyamatos fejlesztésekkel, egyéni megoldásokkal képes a megrendelő igényeihez igazítani. A kemence a Kárpát medencei főzőkultúra része, gondoljunk a friss parasztkenyér illatára, a hamuban sült pogácsára vagy a kemencés lángosra. A búbos kemence igazi hungarikumnak mondható, amihez a szükséges hagyományos, természetes és magyar alapanyagok helyben megtalálhatók.

Milyen kemencét válasszak?

Kültérre a duplafalú - Kemax technológiával épült - kemence a leginkább javasolt, mert a felfűtés végétől, és a parázs teljes eltávolításától számított akár 10-16 óra után még 120 Celsius fokos a tűztere. Rendkívüli hőtartása miatt kiválóan alkalmas több körben történő, újabb és újabb felfűtés nélküli sütésre, nagyobb vendégsereg kiszolgálására. Természetes anyagainak hőszigetelési mutatói lehetővé teszik akár forralt borozgatással egybekötött, kültéri Szilveszteri malacsütés lebonyolítására is.


Beltéri fűtésre a búbos kemencét, vagy más néven boglyakemencét ajánljuk, amivel melengethetjük testünket-lelkünket is, hiszen akár egyetlen főzés melléktermékeként képes egy egész, kisebb ház fűtését ellátni, így a kemence köré telepedve a vacsora utáni hosszú beszélgetések közben sem fáznak a családtagok. Magyarországon általában helyi mesteremberek foglalkoznak a témával, azonban idén nyártól a egyedi, a népi hagyományok szerinti technológiával épült kemencéivel, országosan bárhol elérhető megoldást is kínál. A cég a néprajzi hagyományokban és a modern technológiákban egyaránt járatos szakembereket foglalkoztat, akik egyéni igényekre szabottan is tudnak változatos megoldásokat javasolni. Kemencéken kívül kandallók, tűzhelyek, kályhák, grillek építését, burkolást, kőfaragást, kőszobrászatot, tavak, szökőkutak elkészítését is vállalják a tervezéstől kezdve egészen a kivitelezésig.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kemence, kerti parti

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyha a szabadban

Nincs is hangulatosabb dolog, mint egy kerti grillezés kellemes baráti társasággal, vagy a családdal. Szerencsések a kerttulajdonosok, akiknek van elegendő helyük erre, sőt esetleg arra is, hogy...


Ne csak grillezzünk, füstöljünk is

A régi jó szalonnasütés mellett a kerti bográcsozás, grillezés, tárcsán sütés egyre népszerűbbé vált az utóbbi években. Sokan már az őszi téli időszakban is hódolnak e kerti konyhai...